Eurovision 2017: Sverige tävlar i första semifinalen

EUROVISION 2017. Under tisdagsförmiddagen den 31:a januari 2017 lottades semifinalerna till Eurovision 2017. Sverige hamnade i den första semifinalens första halva, vilket innebär att Sveriges representant kommer att gå ut bland de allra första länderna i årets tävling.

Det är första gången sedan Sanna Nielsen tävlade för Sverige med ”Undo” i Köpenhamn 2014 som Sverige tävlar i den första semifinalen i Eurovision. Övervägande flest gånger har Sverige annars hamnat i den andra semifinalen. Ifjol (2016) när Sverige var värdland slapp Sverige kvala tack vare det. Men nu är det ingen gratisbiljett längre utan Sverige tävlar på lika villkor som alla andra.

 

Resultat

Så här blev semifinalerna uppdelade:

 

Semi 1 (9/5)

Första halvan

 • Albanien
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Finland
 • Georgien
 • Montenegro
 • Portugal
 • Sverige

 

Andra halvan

 • Armenien
 • Cypern
 • Grekland
 • Island
 • Lettland
 • Moldavien
 • Polen
 • Slovenien
 • Tjeckien

 


Semi 2 (11/5)

Första halvan

 • Danmark
 • Irland
 • Makedonien
 • Malta
 • Nederländerna
 • Rumänien
 • Ryssland
 • Serbien
 • Ungern
 • Österrike

 

Andra halvan

 • Bulgarien
 • Estland
 • Israel
 • Kroatien
 • Litauen
 • Norge
 • San Marino
 • Schweiz
 • Vitryssland

 


 

De direktkvalificerade länderna

Sedan tidigare är 6 länder klara för finalen. Det handlar om värdlandet Ukraina samt ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Dessa länder slipper kvala i semifinalerna, men ska ändå vara med och sända minst en semifinal samt rösta i en tilldelad semifinal. Även detta sker genom lottning. Denna gång föll lotten att Italien, Spanien och Storbritannien röstar i semi 1 medan Frankrike, Tyskland och Ukraina röstar i semi 2.

 

Startordning avgörs i mars/april

I år är det 37 länder som ska kvala om 20 finalplatser och inför lottningen hade EBU delat in dessa i 6 stycken för-grupper, vilka baserades på tidigare röstningshistorik samt i viss mån även geografisk placering. Varje för-grupp delades sedan upp i två delar där hälften gick till första semin och hälften till andra semin. Under lottningen drog sedan programledarna för sändningen ett land från varje för-grupp och fördelade landet till en semifinal. Dessutom fick landet lottat om man ska tävla i den semifinalens första eller andra halva.

Nu väntar en fortsättning av nationella uttagningar. Först efter mars månad, då alla länder har valt artist och bidrag, kommer tävlingsproducenterna för ESC 2017 att sätta en startordning. De måste då utgå ifrån semifinalernas halvindelningar, men inom varje halvindelning får de sätta länderna i vilken ordning de vill.

Om du missade sändningen så går den att se igen via denna länk.

 


 

Kommentera