Vinternytt 2017: vecka 7

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Kalender

Dessa uttagningar äger rum denna vecka (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Måndag 13/2:

 • Israel: Rising Star 2017 – final! (artist väljs, dock oklart om även tävlingsbidraget väljs i samband med detta)

 

Fredag 17/2:

 • Slovenien: EMA 2017 – semifinal 1

 

Lördag 18/2:

 • Estland: Eesti Laul 2017 – semifinal 2
 • Litauen: Eurovizijos 2017 – heat 7
 • Malta: Malta ESC 2017 – final!
 • Polen: Eliminacje Krajowe 2017 – final!
 • Slovenien: EMA 2017 – semifinal 2
 • Sverige: Melodifestivalen 2017 – deltävling 3
 • Ukraina: Nationell uttagning – heat 3
 • Ungern: A Dal 2017 – final!

 

Söndag 19/2:

 • Lettland: Supernova 2017 – semifinal
 • Portugal: Festival da Canção 2017 – semifinal 1

 

Kommentar:

Som synes är det denna vecka som de flesta uttagningarna pågår och vi kommer även få en del avgöranden gällande finaler också. Bland annat blir Israel klar med åtminstone sitt artistval och i helgen blir även Malta, Polen och Ungern helt klara med sina val. Några uttagningar är också inne på slutspurten som Ukraina (avslutande heat innan nästa veckas final), Lettland (håller semifinal inför nästa veckas final) och Slovenien (avgör sina semifinaler inför nästa veckas final).

 

Info om Melodifestivalen 2017

Nu drar tävlingen vidare till Växjö

De tävlande i Växjö. Foto: ESC-Panelen.

I lördags avgjordes den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2017 i Malmö, där Benjamin Ingrosso och Mariette tog sig direkt till final. Nu har scen, ljus och ljud med mera transporterats vidare till VIDA Arena i Växjö där veckans deltävling ska hållas. Först på onsdag anländer artisterna och på torsdag sker de första scenrepetitionerna. Tills dess finns all info om deltävling 3 här.

 

Veckans tävlande är:

 1. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 2. Krista Siegfrids – “Snurra min jord”
 3. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 4. Jasmine Kara – “Gravity”
 5. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”
 6. Bella & Filippa – “Crucified”
 7. FO&O – “Gotta Thing About You”

 

Nationella uttagningar

Det står mellan tre-fem låtar i Bulgarien

Bulgariens nationella TV-bolag BNT har nu låtit meddela att det står mellan 3-5 bidrag att bli Bulgariens ESC-bidrag 2017. Det är dels en expertpanel inom BNT samt en internationell panel som kommer att besluta vilket bidrag det slutligen blir som får åka till Kiev. Låtarna i olika stilar och beskrivs därmed på olika sätt. Enligt uppgifter är det tre av dessa bidrag som man håller som främst. Alla låtar ska enligt samma uppgifter framföras på engelska, med möjlighet att ha några fraser på bulgariska.

Det är ännu inte klart när artist och bidrag meddelas.

Bulgarien är sporrade efter fjolårets succé när Poli Genova lyckades ta Bulgarien till sin andra ESC-final och hamna på fjärde plats.

 

Cypern presenterar bidrag den 1:a mars

Den här säsongen var Cypern första land ut att presentera sin artist Hovig, vilket skedde i oktober ifjol. Sedan dess har Hovig arbetat med legenden Thomas G:son med sitt kommande ESC-bidrag som nu fått titeln ”Gravity”. Under måndagen (13:e februari) släppte Hovig en del av texten till låten via sociala medier. Något mer än så är inte officiellt än, utan vi får vänta till den 1:a mars innan Cyperns ESC-bidrag blir officiellt.

 

Internval för Artsvik – låtvalet pågår just nu

Efter den armeniska artistuttagningen i höstas står det nu klart att bidraget kommer att väljas internt. Man hade en antagning som avslutades den sista januari och sedan dess har vinnarartisten Artsvik spelat in olika demoversioner av några av bidragen.

Det är oklart när bidraget slutligen kommer att presenteras. Men artistvalet gjordes som sagt redan i höstas med final på julafton där sångerskan Artsvik vann.

 

Ira Losco, Christina Magrin och The Travellers blir gästartister i Maltas final

Nu på lördag avgör Malta vilken artist med tillhörande bidrag som de ska skicka till ESC 2017. Men det blir inte bara tävlingsmusik på lördag utan också en hel del spännande gästartister. Framförallt kommer fjolårssegraren Ira Losco tillbaka som gästartist och dessutom uppträder även 2016 års Junior-representant Christina Magrin. Den tredje akten är The Travellers som gjort succé på Malta de senaste månaderna.

Enligt uppgifter kommer det att vara ett storslaget öppningsnummer med 50 dansare på scenen.

I år håller Malta bara i en enda finalkväll, vilket är första gången på elva år som man slopar semifinal/er inför finalen. Man har också slopat juryröstningen helt och låter tittarna bara bestämma vinnaren. Och ja, i år måste vinnaren åka till Eurovision med sitt tävlingsbidrag. Regeln om att byta ut låten som fanns ifjol är helt struken.

 

Möjligt att Grekland inför grekisk-internationella jurygrupper i Demys final

Inför den kommande grekiska artistfinalen, där sångerskan Demy ska framträda med tre bidrag komponerade av bl.a. Dimitris Kontopoulos, har det ryktats om att det kommer vara olika jurygrupper i finalen. De ska enligt uppgifter bestå utav greker bosatta i olika europeiska länder och detta för att grekiska folket ska få en bättre möjlighet att välja rätt låt till Demy. Det har dock inte bekräftats om så blir fallet och i så fall hur många jurygrupper som skulle involveras i detta.

Det har också spekulerats kring datum för när den grekiska finalen ska äga rum. Källor talar dock för tidiga mars, men det är fortfarande obekräftat.

 

ESC 2017-nyheter

Ledningsgruppen för ESC 2017 har avgått

Med bara 12 veckor kvar innan Eurovision Song Contest 2017 ska äga rum i Kiev kommer nu nyheten om att ledningsgruppen med Victoria Romanova och Oleksandr Kharebin i spetsen har valt att avgå från sina poster. EBU uppger att det handlar om personalfrågor inom TV-bolaget NTU som ligger bakom detta. Därmed står nu ESC 2017 utan den chefsledning som varit med från början av projektet, vilket naturligtvis inte är bra. Dock hävdar EBU att man ännu inte ser några minus i förberedelserna till tävlingen och att man förhoppningsvis inom kort har tillsatt en ny ledningsgrupp.

Vi ska tillägga det att exakt samma sak skedde inför ESC 2005 då Ukraina också stod värd. Den dåvarande EBU-chefen Svante Stockselius har i intervjuer efteråt berättat att när han kom till Kiev några månader innan tävlingen skulle äga rum möttes han av att hela tävlingsledningen bytts ut och ett nytt team som inte hade förberett något. Men med hjälp av den dåvarande presidenten och hans stab lyckades man få till en rad saker som gjorde att tävlingen kunde genomföras i Kiev som planerat.

 

NTU har fått in över 10 000 ansökningar om att bli volontär vid ESC 2017

Det har varit ett riktigt stort intresse kring att bli volontär vid ESC 2017 i Kiev. Sedan NTU öppnade ansökningsmöjligheten i december har det fullkomligt stormat in ansökningar från hela världen. Fram till denna fredag (läs 17:e februari) kan man ansöka och hittills har det rapporterats om över 10 000 ansökningar! Det stora intresset till trots har NTU på förhand meddelat att de bara behöver 750 volontärer så de kommer behöva gallra hårt för att vaska fram rätt kandidater.

När ansökningsprocessen har stängt kommer man att gå igenom alla ansökningar och kalla de som är mest intressanta till intervjuer. De som slutligen väljs ut kommer under perioden mars och april gå igenom träning för hur de ska agera på plats.

 

Nyheter kring kommande Pre-Partys

Datum för Eurovision Pre Partys

Som vanligt hålls det Pre-Partys inför Eurovision Song Contest och det är inget undantag i år. De flesta events äger rum bara några veckor inför repetitionsstart, och är således ett sätt för ländernas artister att marknadsföra sig själva inför tävlingen. I förra veckan bekräftade Moskvas Eurovision Party att man kommer även i år hålla låda och det sker den 21:a april. Nykomlingen i år är Madrid i Spanien som håller sin fest ca en vecka före Moskva.

Alla städer, events och datum som hittills är bekräftade:

 • – Eurovision PreParty Riga – Riga den 25:e mars
 • – London Eurovision Party – London den 2:a april
 • – Eurovision in Concert – Amsterdam den 8:e april
 • – Eurovision Spain Preview Party – Madrid den 15:e april
 • – Moscow Eurovision Party – Moskva den 21:a april

Till dags dato är det något oklart om Israel och Malta kommer att hålla i egna tillställningar i år. Vi avvaktar och återkommer så snart vi fått besked.

 

Oddsuppdatering inför Eurovision 2017

12 veckor kvar till Eurovision 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Viktigt att notera i mätningen nedan: Så här med drygt en månad kvar av nationella uttagningar pendlar oddsen väldigt mycket mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför ett land som legat högt plötsligt hamnar lågt eller tvärtom. Detta för att en del länder varken har meddelat artist, bidrag eller kanske inte ens uttagningsform och andra länder är inte ens i slutfasen av att ha valt artist och bidrag. Dock är vi nu inne i högsäsong av uttagningar, varför oddsen till viss del börjar stabilisera sig i takt med deltävlingar avgörs och vinnare koras i finaler.

Notera även att till dags dato är 11 länder (Albanien, Finland, Frankrike, Georgien, Italien, Montenegro, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Vitryssland) 100% klara med såväl artist- som bidragsval. Därtill kommer ett antal länder som gjort klart med artistval, men en övervägande majoritet är ännu inte på långa vägar klara med sina val än.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 12 februari 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

 

Topp 10

#1. Sverige

#2. Italien

#3. Ryssland

#4. Grekland

#5. Australien

#6. Estland

#7. Ukraina

#8. Bulgarien

#9. Polen

#10. Frankrike


Botten 10

#34. Vitryssland

#35. Belgien

#36. Georgien

#37. Montenegro

#38. San Marino

#39. Schweiz

#40. Makedonien

#41. Spanien

#42. Portugal

#43. Tyskland


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

 


 

Kommentera