Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2017 avgjordes i Malmö Arena i Malmö, lördagen den 11:e februari 2017. Sju tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Röstningsinfo

I programmet framträdde de sju tävlande med varsin låt, samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. När alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång, och därefter stängde slussarna tillfälligt. De fem bidrag som då hade fått flest röster fick tävla vidare, medan bidragen som placerat sig på plats 6 och 7 åkte ut.

Sedan påbörjades ytterligare en röstningsomgång utan att nollställa tidigare resultat. Röstningsomgången pågick bara under ett par minuter och efter en snabbrepris stängdes slussarna på nytt, och resultatet räknades samman. Nu lades tittarrösterna för bägge omgångarna samman, där de två bidragen med flest totalröster gick direkt till final, medan totaltrean och totalfyran gick vidare till Andra chansen. Bidraget som totalt sett blivit femma åkte ut.

 

Röstningssätten: telefon, SMS och app

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det gick att ringa/SMS:a upp till 80 gånger från samma telefon och sändning.

Utöver att rösta via telefon och SMS fanns även möjlighet att rösta via en mobilapplikation, kallat hjärtröstning. Varje app-användare hade möjlighet att fördela fem röster per bidrag, alltså totalt 35 röster per sändning. Rösterna var inte knutna till ett liveframträdande utan kunde avges så länge röstningen pågick. Resultatet av engagemanget per bidrag visades genom ett bultande hjärta i bild som bultade mer ju mer folk la röster i appen.


Mer fakta

 

Startfält

mf17_df2_all

Foto: ESC-Panelen


  • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Mariette – ”A Million Years”
Låtskrivare: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson


2. Roger Pontare – ”Himmel och hav”
Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman


3. Etzia – ”Up”
Låtskrivare: Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari, Simon Gribbe, Erica Haylett


4. Allyawan – ”Vart haru varit”
Låtskrivare: Masse Salazar, Samuel Nazari


5. Dismissed – ”Hearts Align”
Låtskrivare: Ola Salo, Peter Kvint


6. Lisa Ajax – ”I Don’t Give A”
Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad


7. Benjamin Ingrosso – ”Good Lovin'”
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Pardon


 

Resultat


Den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2017 som ägde rum i Malmö är nu avgjord. 7 bidrag tävlade om två platser i finalen och två platser i Andra chansen. Denna gång röstade tittarna Mariette och Benjamin Ingrosso till final, medan Dismissed och Lisa Ajax kommer att ta plats i Andra chansen. Totalt inkom 5 395 695 röster vilket gav 390 542 kronor till Radiohjälpen.

Utöver de tävlande artisterna bjöd David Lindgren på en 24 låtar lång Mellokavalkad och så blev det även en flashmob i arenan under ledning av Radiotjänstkören (ni vet den som sjunger ”Tack för alla bidrag”).

Så här slutade deltävlingen:

 

Till Final

1. Mariette – ”A Million Years

2. Benjamin Ingrosso – ”Good Lovin’

 

Till Andra Chansen

3. Lisa Ajax – ”I Don’t Give A

4. Dismissed – ”Hearts Align

 

Utslagna

5. Roger Pontare – ”Himmel och hav

6. Etzia – ”Up

7. Allyawan – ”Vart haru varit

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »