Vinternytt 2017: vecka 3

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Kalender

Fler uttagningar kommer igång nu och denna vecka gäller det dessa uttagningar (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Fredag:

 • Georgien: Nationell final – final!
 • Vitryssland: Nationell final – final!

 

Lördag:

 • Litauen: Eurovizijos 2017 – heat 3
 • Ungern: A Dal – heat 2

 

Söndag:

 • Lettland – Supernova 2017 – bakom kulisserna-program

 

 

Två finaler avklaras

Denna vecka blir en spännande vecka i och med att vi får klart med både artist & bidrag från två länder: Georgien och Vitryssland. På lördag fortsätter sedan Litauens Eurovizijos med sitt tredje heat och Ungerns A Dal fortsätter med sitt andra heat. För den som är intresserad kommer Lettlands TV-kanal LTV på söndag kväll att sända ett bakom kulisserna-program inför sin uttagning Supernova. Lettland börjar inte med sin uttagning förrän den 5:e februari, så vill du ladda upp inför den finns tillfälle för det nu.

 

Nationella uttagningar

Israels final hålls troligen den 13:e februari

Just nu pågår Israels artistuttagning i form av talangtävlingen Rising Star. Det har varit lite oklart kring vilket datum som den finalen ska äga rum, men enligt uppgifter som ESCToday.com skriver om kommer finalen att äga rum måndagen den 13:e februari. Hittills har fyra shower ägt rum där totalt 14 artister än så länge har lyckats kvalificera sig. Men tävlingen är fortfarande i audition-stadiet så därför kommer troligen fler artister tillkomma innan det är dags att börja gallra ned startfältet.

Enligt ESCToday.com är det troligt att vinnarbidraget utses internt, på samma sätt det gjordes för Israel 2015.

 

Storbritannien ändrar sig – tar in juryröstning som uppvägning mot tittarrösterna

När BBC presenterade reglerna för sin nationella final Eurovision: You Decide i höstas sades det att tittarna skulle få ensam makt om att avgöra resultatet. Men med en vecka kvar innan startfältet ska presenteras kom istället besked från BBC om att det även kommer finnas med en jury beståendes av professionella musiker/personer som arbetar inom eller med musikindustrin som ska få vara med och rösta. Därmed är det första gången sedan millennieskiftet som juryer finns med i en brittisk nationell final. Slutresultatet avgörs således genom kombinerad jury- och tittarröstning.

Dock, den expertpanel som ska ”coacha” deltagarna i finalen kommer att finnas kvar. Men den panelen har ingen makt att bestämma resultatet.

Vilka som ska ingå i den röstande juryn respektive coachande expertpanelen är inte avslöjat.

Notering: De 6 tävlande artisterna kommer att presenteras nästa måndag (23:e januari) i The Ken Bruce Show på BBC Radio 2 från kl. 10:30 CET. Finalen äger rum samma fredag, dvs. den 27:e januari i Eventim Apollo i Hammersmith, London kl. 20:30 CET. Mel Giedroyc är programledare för den finalen.

 

Även Polen inför juryröstning i årets final

Polens nationella TV-bolag TVP har beslutat sig för att väga upp tittarröstningen i årets final av Krajowe Eliminacje med juryröstning. Därmed är det första gången sedan år 2009 som det blir juryröstning i en polsk final.

Just nu pågår antagningen till Polens uttagning (se mer här) som avslutas nu på fredag (20:e januari). Redan den 27:e januari beräknas hela startfältet presenteras. Enligt vissa uppgifter kommer det att vara tio tävlande i finalen som hålls lördagen den 11:e februari.

 

Spanien meddelar resultat av alla stegen i #EuroCasting

Förra veckan avgjordes den jokerfinal till Spaniens uttagning, där LeKlein tog hem segern med sitt bidrag ”Ouch!!”. Nu har RTVE släppt hela resultatordningen för hur folket röstade under topp 30. Så här såg topp 10 ut i rätt ordning (de fetmarkerade vann juryröstning som valde ut de tre finalisterna):

 1. Nito – Luna” (4 813 röster)
 2. Javián –No somos héroes” (4 672 röster)
 3. Brequette –No enemy” (4 591 röster)
 4. LeKlein – Ouch!!” (4 105 röster)
 5. Pedro Elipe – Del dolor” (3 865 röster)
 6. Fruela – Live it up” (3 723 röster)
 7. Romy Low – In Love” (3 715 röster)
 8. Nieves Hidalgo – Esclava” (3 655 röster)
 9. Nicky Triphook – Daddy’s Little Girl” (3 589 röster)
 10. Rebeca Moss – Volveré por ti” (3 461 röster)

 

Övriga placeringar går att se här. Som syntes hade folket två andra favoriter än juryn hade. Så hade bara folket fått välja ut tre finalister hade varken LeKlein eller Fruela fått tävla vidare i programmet.

Men nu är detta historia och vi förbereder oss inför Spaniens riktiga final som kommer här i februari. I och med LeKleins seger i jokerfinalen avslöjades även vilka fem andra bidrag som blir motståndare. Vilka dessa är går att läsa mer om här.

 

Fem bidrag kvar för Tjeckiens jury att ta sig an

Tjeckien har fått en nytändning i sin ESC-tävlan efter succéåret 2016 när man för första gången gick till final (även om man sedan kom på näst sista plats). Intresset för att tävla har varit väldigt stort då man fick in över 300 bidrag till sin antagning i höstas. Nu har en jury lyssnat och sållat och kommit fram till fem potentiella ESC-kandidater. Arbetet som pågår nu är att hitta potentiella artister som kan matcha upp bidragen. Efter det kommer en slutgiltig omröstning att hållas där man bestämmer sig för vem som får åka till Kiev i maj. Detta avslöjande beräknas ske i februari eller i mars.

 

Över 100 bidrag skickades till makedonska Jana Burčeska

Makedonien var en av de länder som meddelade internval redan i höstas. Då kom beskedet att man ska skicka sångerskan Jana Burčeska till Kiev. Vilken låt som hon ska få med sig ville TV-bolaget MRT låta välja genom en öppen antagning. Fram till juldagen kunde intresserade låtskrivare skicka in bidrag. Efter en sammanställning visar det sig att intresset var stort då över 100 bidrag inkom. Nu ska man lyssna igenom alla låtar för att välja ut den man tycker är bäst. Ett krav för att få skicka in bidrag var att bidraget måste låta modernt men ha influenser av makedonisk kultur.

Makedonien har haft det kämpigt i ESC de senaste åren då man ej kvalificerat sig till ESC-finaler de senaste fyra åren. Senast man var i final var i Baku 2012.

 

Startfältspresentationer

Danska finalister meddelas på torsdag

Danmarks Radio (DR) har meddelat att nu på torsdag (läs 19:e januari) kommer man att presentera vilka 10 tävlande som ska delta i årets upplaga av Dansk Melodi Grand Prix. Detta kommer att ske vid en presskonferens kl. 13:00 CET. I år har DR hållit locket på kring vilka som ska tävla, för ifjol lyckades både namnen på de tävlande och samtliga tävlingsbidragen läcka ut ca två veckor innan en officiell presentation skulle ske. Återstår att se om DR lyckas hålla på läckan i år, vilket i så fall inte lär bli något avslöjande förrän torsdag eftermiddag. I annat dyker startfältet upp här på sajten…

 

…och Island meddelar sina finalister på fredag

Nu på fredag kväll 20:e januari kommer besked från isländska RÚV om vilka bidrag som har valts ut till årets upplaga av Söngvakeppnin, Islands ESC-uttagning till Kiev. Totalt har en jury valt ut 12 tävlande som kommer att genomgå två semifinaler och en final. I år har RÚV valt att hålla Söngvakeppnin betydligt senare jämfört med tidigare år. Detta då finalen hålls den 11:e mars, samma kväll som både Sverige och Norge håller finaler.

 

Ukrainska finalister presenteras senast i slutet av januari

NTU har nu kommit med beskedet att listan över de tävlande i Ukrainas kommande ESC-uttagning kommer att presenteras senast i slutet av denna månad. Sedan i höstas har en onlineuttagning varit igång med diverse omröstningar och nu ska alla resultat sammanställas. Hur många bidrag som väljs ut är oklart, men uttagningen kommer i alla fall sträcka sig över samtliga lördagar i februari.

 

Portugal kommer förmodligen presentera sina tävlande inom kort

I förra veckan hade portugisiska TV-bolaget RTP sin deadline för de låtskrivare som valts ut till årets upplaga av Festival da Canção. Det var helt enkelt deadline att lämna in demoversion av sitt tävlingsbidrag. Nu kommer RTP att sammanställa detta och förhoppningsvis kommer även namnen på de artister som ska tävla presenteras under denna månad. Men något exakt datum för detta har inte meddelats.

En stor nyhet för det här året är att RTP äntligen har tagit bort språkregeln i sin final, dvs. nu får man sjunga på vilket språk man önskar.

Årets upplaga av Festival da Canção sker genom två semifinaler och en final, vilka hålls den 19:e och 25:e februari samt 5:e mars.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

16 veckor kvar till ESC 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Så här i början av en uttagningsperiod pendlar oddsen väldigt mycket mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför ett land som legat högt plötsligt hamnar lågt eller tvärtom när landet varken ens har meddelat artist, bidrag eller kanske inte ens uttagningsform. Kanske är det fortfarande för tidigt ute, men det är ändå roligt att följa hur det utvecklar sig. Fast nu är vi ju inne i början av säsongens nationella uttagningar så vilka val länder gör påverkar oddsen såklart. Dock skall tilläggas att endast ett land är 100% klar med artist och bidrag, och det är Albanien. Flera andra länder är dock klara med artist, dock ej bidrag. Om de färdiga artistvalen och/eller de tävlingsbidrag som är släppta inför länders nationella uttagningar/finaler påverkar oddsen är högst oklart.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 15 januari 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Montenegro

#2. Sverige

#3. Ryssland

#4. Georgien

#5. Australien

#6. Grekland

#7. Finland

#8. Estland

#9. Malta

#10. Polen


Botten 10

#34. Österrike

#35. Tjeckien

#35. Moldavien

#37. Spanien

#37. Makedonien

#38. Litauen

#39. Schweiz

#41. Kroatien

#42. San Marino

#43. Albanien


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

Övriga nyheter

Christer Björkman blir (enligt egen utsago) kvar i tävlingsledningen för Melodifestivalen till år 2021

Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman som blivit ett stort namn i Melodifestivalens historia sedan införandet av turnékonceptet år 2002. Men snart är resan slut för Christers del, åtminstone vad han själv anser. I podden Schlager-Micke och hans vänner berättar Christer om sina planer för framtiden för sin egen medverkan som tävlingsproducent för Melodifestivalen. Han menar att han blir kvar i sin nuvarande roll åtminstone fram till år 2021. Då har Christer hunnit arbeta med Melodifestivalen i hela 20 år. Och då anser han själv sig nödvändig att sluta medverka.

Vem som i det läget kommer att ersätta Christer Björkmans roll i projektet är oklart, men enligt Christers egen utsago (i Schlager-Micke och hans vänners podd) kommer han att lyfta fram andra personer som kan överta hans roll från den dag han säger upp sig. En person Christer har i åtanke är Karin Gunnarsson, som själv var en del av Melodifestivalsredaktionen under hösten, framförallt i juryarbetet. Men det är oklart om det blir så eller inte.

Lyssna gärna på detta avsnitt av Schlager-Micke och hans vänner här.

 

Stor möjlighet att Sveriges Television ställer in sin ”Inför ESC”-serie i år (dock ej bekräftat om så blir fallet)

I Schlager-Micke och hans vänners podd som ovan nämnts med Christer Björkman som gäst, får Christer Björkman också en fråga om SVT har planer på att återgå till formatet med nordiska rådet i sin Inför ESC-serie som brukar sändas i april. Christer säger då att några sådana planer finns inte. Istället ser det ut som att hela denna programserie kommer att ställas in det här året. Anledningen är enligt Christer enkel – programmet fyller inte sitt syfte. Tidigare, särskilt då det var ett nordiskt råd, var programmet det egentligen enda sättet för tittarna att inför ESC få höra på alla tävlingsbidragen. Idag när vem som helst kan se allt via t.ex. YouTube blir SVT-programmen bara utfyllnad och löst tyckande från en panel.

Däremot är det inte officiellt ifall Inför ESC ställs in eller om det genomförs trots allt. Christer Björkman säger dock i poddavsnittet att hans redaktion har inte fått in någon beställning från SVT om att göra programmet.

Notering: Vi skribenter här på ESC-Panelen kommer dock att köra vår egen ”Inför ESC”-serie som vi alltid brukar göra, och detta sker med start i april månad. Missa inte det!

 


 

Kommentera