BELARUS’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det belarusiska TV-bolaget BTRC ut Belarus’ artist och tävlingsbidrag via en nationell final. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Belarus fortsatte att välja artist och bidrag genom en nationell final, även om produktionen valde att ta tillbaka juryn igen som uppvägning av tittarrösterna.

I november 2016 hölls en antagning som fick in 67 godkända bidrag. Dessa framfördes under en audition där en jury fick välja upp till 15 finalbidrag. De valde att ta ut 13 låtar. En av dessa låtar var den svenskskrivna ”Wild wind” som hade text och musik av Anders Hansson och Sharon Vaughn. Det fanns även artister som tävlat förut i belarusiska uttagningen som NAPOLI, NUTEKI och Navi Band. Dessutom hade även en ukrainsk semifinalist från 2016, Vlad Kurasov, hittat hit med ett bidrag.

Olga Ryzhikova och Teo (Yuriy Vashchuk) fick förnyat förtroende som programledare för finalen. Teo har tidigare representerat Belarus i Eurovision Song Contest 2014.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Belarus’ uttagning blev duon Navi Band med bidraget ”Historyja majho žyccia”, som Arciom Lukjanienka stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2017 blev Belarus lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 17:e plats (av 26 länder) med 83 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-01-20

 • Programledare:
 • Olga Ryzhikova och Teo

 • Plats:
 • Meter Studios, Minsk

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversionerna.

 1. July – Children of the world
 2. Aleksandra Tkach – Be stronger
 3. Vladislav Kurasov – Follow the play
 4. Navi Band –Historyja majho zyccia
 5. Isaac Nightingale – On the red line
 6. Kattie – Wild wind
 7. NUTEKI – Take my heart
 8. NAPOLI – Let’s come together
 9. Nikita Khodas – Voice in my head
 10. Angelica Pushnova – We should be together
 11. Anastasiya Sheverenko – We’ll be together
 12. Lermont x Julic – Heart beat
 13. PROvokatsiya Group – My Love

 

Panelen tyckte till!


   


 1. Angelica Pushnova – “We should be together“
 2. Navi Band – ”Historyja majho zyccia”
 3. NAPOLI – “Let’s come together“
 4. Kattie – “Wild wind“
 5. July – “Children of the world“

Kommentar: Belarus bjuder som vanligt på högt och lågt och man vet aldrig om det verkligen är bidraget som vinner som kommer representera landet eller om diktator Lukasjenko helt plötsligt väljer sitt favoritbidrag som var med i tävlingen. På scenen vet man aldrig heller vad man får se. Det kan komma upp en skadeskjuten flamingo som helt plötsligt dansar foxtrot framför tre isbjörnar. Ingenting är omöjligt för Belarus och det är därför man älskar deras tokiga bidrag.


  


 1. NAPOLI – ”Let’s come together”
 2. Angelica Pushnova – “We should be together“
 3. NUTEKI – ”Take my heart”
 4. July – “Children of the world“
 5. Vladislav Kurasov – ”Follow the play”

Kommentar: Jag blir i år positivt överraskad av Belarus’ startfält. För första gången vågar de lämna sin ”safe zone” och går nu mot att fungera mot både östeuropeisk och västeuropeisk pop. Oavsett vem som vinner kommer det nog gå betydligt bättre mot vad det har gjort de senaste åren. Vill också tillägga det att jag har fler favoriter än de fem som ligger på min topplista. Strax utanför satte jag balladerna från Kattie och Lexy Weaver samt Navi Band som jag tycker har en helt OK låt, men den är som en mix av Ronja Rövardotter möter Aleksandra & Konstantin (ESC 2004) vilket jag stör mig lite på. Till min topplista då tycker jag efter att ha lyssnat på dessa fem låtar två gånger så tycker jag att NAPOLI höjer sig rejält. Jag tror och hoppas att låten kommer att funka live, för om det gör det kan det gå riktigt bra i Eurovisionen i maj. Så det är min klara favorit. Därefter kommer Angelica Pushnova och NUTEKI som jag tycker båda har bra och starka upptempolåtar, men de föll lite efter andra lyssningen. Vill påstå att åtminstone 8 av 13 bidrag i denna final håller bra mått.


 


 1. Navi Band –Historyja majho zyccia”
 2. NUTEKI – ”Take my heart”
 3. Nikita Khodas – ”Voice in my head”
 4. NAPOLI – ”Let’s come together”
 5. Vladislav Kurasov – ”Follow the play”

Kommentar: Belarus hör inte vanligtvis till mina favoritländer i ESC och troligtvis kommer dom heller inte göra det i år om man ska bedöma året uttagning till ESC 2017. Trots det har jag en favorit som jag hoppas vinner. Det är Navi Band med låten ”Historyja majho zyccia”, som verkligen sticker ut med en trallvänlig folksång på belarusiska. Jag blir väldigt glad och förvånad när jag hör denna låten, visste inte att belarusiska kunde låta så fint. Hoppas den vinner, det skulle ge Eurovision ett lite annorlunda bidrag som sticker ut från allt annat man brukar höra.


  


 1. Angelica Pushnova – “We should be together“
 2. Navi Band – ”Historyja majho zyccia”
 3. PROvokatsiya Group – ”My Love”
 4. NAPOLI – “Let’s come together“
 5. Vladislav Kurasov – ”Follow the play”

Kommentar: Jag är inte jätteimponerad över vad den belarusiska finalen bjuder oss på. Här finns ett flertal bidrag som bara passerar ena örat och ut genom det andra och lämnar mig helt oberörd. Personligen tror jag att om man väljer fram NUTEKI som vinnare, så har man mycket goda chanser att lyckas i Kiev. Deras låt känns internationellt gångbar och har ett modernt sound. Annars hade det varit väldigt kul om man vågade skicka något inhemskt i form av Navi Band, som är bland mina främsta favoriter till segern. Förvisso hade de en mycket bättre låt när de var med ifjol. Jag tror inte att jag kommer ha med Belarus på någon ESC-topplista senare i vår, tyvärr.

 

 

Resultat


Belarus har hållit sin nationella final där duon Navi Band med låten ”Historyja majho zyccia” tog hem segern. Det blir därmed de som får åka till Kiev i maj och representera Belarus i Eurovision 2017. Så här såg deras liveframträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

Årets belarusiska final har hållits i en TV-studio i huvudstaden Minsk. Efter en nationell antagning och en audition valdes 13 tävlande ut. Nytt för i år blev att jurygrupper återinfördes i resultatet, istället för att bara tittarna fick makten. Men till skillnad från tidigare år hade juryn och tittarna lika mycket att säga till om (vissa år har det belarusiska systemet varit att juryn haft mer makt). Hursomhelst så har man nu hållit sin final och utsett en vinnare.

Så här blev slutresultatet:

 1. Navi Band – ”Historyja majho zyccia”
 2. NUTEKI – ”Take my heart”
 3. Anastasiya Sheverenko – “We’ll be together“
 4. PROvokatsiya Group – ”My Love”
 5. NAPOLI – ”Let’s come together”
 6. Nikita Khodas – ”Voice in my head”
 7. July – ”Children of the world”
 8. Isaac Nightingale – ”On the red line”
 9. Angelica Pushnova – ”We should be together”
 10. Aleksandra Tkach – ”Be stronger”
 11. Vladislav Kurasov – ”Follow the play”
 12. Kattie – ”Wild wind”
 13. Lermont x Julic – ”Heartbeat”

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Intressant bidrag som påminner mycket om landets allra första ESC-bidrag 2004, ”My Galileo”. Glatt, problemfritt och smittande, men knappast något musikaliskt mästerverk. Mer en hippie-fest än ESC-vinnare alltså. Men, det kommer absolut att sticka ut på ett positivt sätt, i synnerhet i ett startfält späckat med dystra ballader. Final för Belarus, men förmodligen inte längre än så.


  


Jag tycker Belarus gjorde ett utmärkt val av låt. En härlig, glad låt som kommer sprida mycket glädje i ESC till våren. 2016 vann Ukraina med en politisk ballad, så vi kommer säkert få liknande ballader med politiska undertoner och då kommer Belarus sticka ut med sin glada trallvänliga sång.


  


Jag tycker Belarus har valt fram en helt okej låt, åtminstone är det en av de bättre av de låtar som hittills valt ut. Däremot kan jag inte slita mig från tanken att detta inte känns så jättebra just nu. Jag får lite känslan av Ronja Rövardotter och Birk som springer runt i skogen och joddlar i en kombination av lite frikyrkliga toner. Sedan stör jag mig på att musiken går snabbare och snabbare hela tiden. Men, förhoppningsvis kommer de nog gå in i musikstudion och fixa till en bättre version som vi får höra i mars. Då kanske det sitter bättre.


 


Grattis Belarus, vilken underbar låt. Den var hela tiden min favorit inför uttagningen och höll även live under finalkvällen vilket gjorde mig väldigt glad. Den sticker ut på ett positivt sätt vilket kommer ge den en bra placering i ESC 2017. Det är ännu för tidigt att säga men det är mycket möjligt att denna låten är med i min topp 10 efter att alla länders låtar är valda.


  


Vilket glädjepiller från Belarus. Det behövs i dessa dystra tider. Man blir glad när man ser den här duon förmedla sitt scenspråk till oss som åskådare och låten är medryckande och trevlig att lyssna på. Detta bidrag sticker helt klart ut och det var ett bra beslut att skicka Navi Band till Kiev. Kul med något inhemskt och de får mer än gärna behålla låten som den är utan att ändra om den till en engelsk version.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera