Vinternytt 2017: vecka 1

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Välkommen till ESC-Panelen anno 2017

Vi välkomnar nu ESC-året 2017 som nu kan starta på riktigt, även om den smygstartade lite förra året med bl.a. final i Albanien. Nu under de följande veckorna ända fram till mitten av mars kommer uttagningar runt om i Europa att pågå. Följ oss och vår bevakning kring de nationella uttagningarna. Därefter följer en kort tid av förberedelser inför ESC innan själva tävlingen äger rum i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj.

Varmt välkomna till säsong 2017 med ESC-Panelen.

 

Missa inte SVT:s MF- och ESC-krönikor

I dessa nyårstider kommer flera årskrönikor för att sammanfatta året som gått. SVT har denna gång valt att göra två krönikor om ESC-äventyret 2016. Först kommer en krönika om ESC 2016 som sänds nu på torsdag 5:e januari kl. 20.00 i SVT1. Därefter på lördag sänds en krönika om Melodifestivalen 2016 som även blickar fram mot Melodifestivalen 2017. MF-krönikan sänds 7:e januari kl. 18.30 i SVT1.

Bägge krönikorna går att se i repris vid olika tillfällen men såklart även i SVT Play.

Läs gärna även våra krönikor om Panelens MF-år och ESC-år.

 

Vi börjar presentera Melodifestivalens artister

Med start denna vecka kommer vi börja presentera Melodifestivalens artister lite noggrannare. Presentationerna sker dagligen med start i trettonhelgen och fortsätter sedan en tid framåt här i januari. I slutet av månaden kommer ni även få ta del av intervjuer med några av de artister som tävlar i årets omgång av Melodifestivalen.

 

Nationella uttagningar

 

Nu drar Litauen igång med sin uttagning

Denna lördag är det dags för första heatet av Litauens uttagning. Och lagom till dess har TV-bolaget LRT äntligen meddelat exakt hur valet av artist och bidrag ska gå till. Sedan tidigare är det känt att uttagningen kommer att pågå under stort sett hela januari och februari, men likt fjolårets uttagning förlängs tävlingen två veckor vilket gör att finalen hålls den 11:e mars (samma datum som Island, Norge och Sverige har final). Totalt blir det alltså 10 program som väntar.

 

Nyheter i startfältet

Den stora nyheten för i år är att det blir färre heat med samma artister. Istället för att det som ifjol var varannan-vecka-heat så har LRT valt ut 51 artister som tävlar i fyra heats, där hälften av skaran tar sig vidare till resterande omgångar. I startfältet hittas två tidigare litauiska ESC-representanter: Sasha Song (2009) och Vilija Matačiūnaitė (2014), men även artister som försökt komma med tidigare år till ESC utan att lyckas, t.ex. gruppen E.G.O.

Röstningen kommer som tidigare år vara kombinerad jury- och telefonröstning. Men även här blir det en skillnad då man från femte programmet kommer att ta in en internationell jurygrupp som får rösta tillsammans med studiojuryn och tittarna.

Vilka artister som tävlar denna lördag finns att tillgå här.

 

Några av de svenska låtskrivarna i startfältet

Några av de bidrag som har kommit med i startfältet har kommit från helt/delvis svenskt upphov. Sweden Songs är en av de som fått med hela tre bidrag i startfältet nämligen dessa:

  • ”Paint the sky blue” – Grazvydas (upphovsperson: Peter Karlsson).
  • ”When the night falls in” – Ruslanas Kirilkinas (upphovspersoner: Niklas Bergqvist och Simon Johansson).
  • ”You made me glow” – Valerija Iljinaite (upphovspersoner: Hans Olov Furberg och Karolina Furberg).

 

Andra helt/delvis svenskskrivna bidrag som vi har kunnat identifiera (enligt denna sändningslista på lrt.lt) är:

  • ”Fisherman” – Queens of Roses (upphovspersoner: Christopher Wortley, Mahan Moin och Kaspars Ansons).
  • ”Higher” – Julija Jegorova (upphovspersoner: Fabian Ruben och Lars E. Carlsson).
  • ”I’ll Never Let You Down” – Vlad Max (upphovsperson: Alexander Berger).
  • ”Like I Love You” – Greta Sliaužytė (upphovsperson: Jonas Thander).
  • ”My Story” – Varjetė (upphovspersoner: Ylva & Linda Persson).
  • ”Run” – Audrius Janonis (upphovspersoner: Georgios Kalpakidis, Mickey Huskic och Nikos Sofis).
  • ”Victorious” – Virgis Valuntonis (upphovspersoner: Georgios Kalpakidis, Jonas Gladnikoff och Sara Ljunggren).

Vi reserverar oss för att fler låtar kan komma att tillkomma på listan ovan.

Dessutom: det kan göras en notering att den brittiska låtskrivaren Ashley Hicklin har lyckats få med hela fem bidrag i Litauens startfält.

 

 

Polsk final den 11:e februari – juryn är tillbaka!

Polens nationella TV-bolag TVP har sedan tidigare meddelat att man för andra året i rad kommer att hålla finalen Krajowe Eliminacje för att utse artist och bidrag till ESC. Nu har också finaldatumet meddelats: 11:e februari, och dessutom har tävlingsreglerna släppts.

Fram till den 20:e januari kan man skicka in bidrag till uttagningen, därefter väljer en jury ut vilka mellan 5-10 artister som får tävla. Nytt för i år är att de tävlande måste ha polskt medborgarskap för att få delta och har man deltagit i någon annan tidigare ESC-uttagning anno 2017 är man inte välkommen att även tävla i den polska. I övrigt måste bidragen uppfylla EBU:s krav.

En annan nyhet är att det denna gång blir kombinerad jury- och telefonröstning som avgör vem som vinner. Ifjol var det ju bara teleröster som avgjorde, men nu kommer även en/flera jurygrupp/er få dela makten med tittarnas poäng.

 

 

Israel drar igång Rising Star 2017

Denna vecka är det premiär för Israels uttagning Rising Star, som är en slags Idol-liknande uttagning som åtminstone kommer att ta fram Israels artist till ESC 2017. Denna metod har Israels TV-bolag IBA använt sig av sedan två år tillbaka, istället för den klassiska Kdam Eurovision eller internval. De senaste två åren har också gett utdelning i form av att Israel lyckats kvala till sig finalplatser i ESC-finalerna.

Till en början kommer det vara en fyramannajury och publik på plats som avgör vilka tävlande som kommer att gå vidare i programmet. Således blir det auditions som leder fram till slutauditions och scenframträdanden. Totalt produceras tio program som leds av Asi Azar och Rotem Sela. I programmets jury sitter Harel Skaat, Keren Peles, Asaf Amdurski och Static & Ben-El Tavori. Samtliga program utom finalen kommer att vara förinspelade. Det är ännu oklart vilket datum finalen avgörs på, men räkna med mitten eller sena februari. De första två programmen sänds denna vecka.

Enligt ESCToday.com är det också troligt att det bara blir artisten som väljs ut genom uttagningen och att bidraget väljs ut internt.

 

 

Gruppen Jetlag ersatta i A Dal 2017

Den 2:a januari kom besked om att gruppen Jetlag som skulle ha tävlat med låten Keresem a bajt har blivit ersatta av Chase med låten Dust In The Wind. Anledningen till att Jetlag ersattes var enligt uppgifter att de inte lyckades komma överens med produktionen och därav ersattes platsen till Chase.

 

 

Skicka bidrag till Armeniens representant Artsvik

På julafton stod det klart att det blir sångerskan Artsvik som ska tävla för Armenien i ESC 2017. Det har varit oklart hur vinnarens tävlingsbidrag ska utses, men nu kommer uppgifter om att en antagning öppnats för detta ändamål.

Intresserade låtskrivare från hela världen kan skicka in bidrag genom följande mejladress: selection@armtv.com

Bidragets genre och språkval är valfritt, så länge bidraget uppfyller EBU:s krav som att låten inte får vara längre än tre minuter och ej ha varit publicerad före 1 september 2016 så är det helt OK.

Antagningen är öppen till och med 30 januari 2017.

PS: Det är oklart om det vinnande bidraget sedan väljs ut genom en egen final/uttagning eller om det bara sker internt.

 

 

Malta tar bort ”byta ut låten”-regeln

För några år sedan införde Maltas TV-bolag PBS en regel som sade att hela eller delar av vinnarlåten i den maltesiska finalen kunde komma att bytas ut efter finalen om PBS så önskade. Detta har givit viss effekt, särskilt ifjol då vinnaren Ira Losco bytte ut sitt vinnarbidrag ”Chameleon (Invinceble)” mot ”Walk on Water”, och blev tolva i ESC-finalen i Stockholm.

Men till i år har PBS valt att stryka denna regel helt och hållet. Så oavsett vem av de 16 artisterna som vinner årets maltesiska final kommer vinnaren att få behålla sitt bidrag. För övrigt är det i år endast tittarna på Malta som röstar fram vinnaren. Juryernas makt är därmed lika med noll.

Eurovision 2017-nyheter

På nyårsaftonen kom EBU med besked om att NTU nu har kommit fram till en rad viktiga beslut gällande ESC 2017:

 

Val av kreativ byrå

Det första gäller kreativ byrå som ska utforma de olika elementen i tävlingen (logotyp, bakgrunder, grafik etc.). Valet har fallit på de två ukrainska byråerna Republique respektive Banda Agency. Totalt var det 11 grafiska byråer som lämnade in förslag. Hur det vinnande konceptet ser ut kommer att presenteras nu i januari, förhoppningsvis innan semifinallottningen äger rum.

 

Core team får Creative Producer

Efter detta har det s.k. core teamet för tävlingen nu utökats med en Creative Producer som har tillfallit Oleh Bodnarchuk. Oleh kommer att arbeta nära Show Producer Stuart Barlow (som tidigare även arbetat med ESC-organisationerna åren 2011-2015).

 

Florian Wieder blir scenograf

Det är nu också officiellt att det blir Florian Wieder som blir årets ESC-scenograf. Han har tidigare utformat scenerna som var med i Düsseldorf, Baku och Wien och därmed blir det fjärde gången gillt han tar sig an uppdraget. NTU har nu också skrivit på avtal med arenan (Internationella mässan) så att allt är klart för inflytt för tävlingen redan i mars månad då grunden till scenen och Eurovisionområdet kommer börja ta form.

 

Officiell resepartner applicerad

Avslutningsvis har resebolaget Pilot utsetts till reseagent/partner för årets tävling. De kommer att ansvara för hotellbokningar för delegationer, press, sponsorer och fans när dessa anländer till Kiev i månadsskiftet april/maj. Man kommer att anordna en fullständigt engelskspråkig supportcenter för bokningarna som går att göra dygnet runt med start efter nyckelceremonin nu i januari.

 

Studioversionen av Lindita Halimi – ”Bote”

Nu är den officiella studioversionen av vinnarbidraget ”Bote” från Albanien släppt och går att lyssna på nedan.

Nyligen har det även sagts att låten kommer att få en engelsk titel och version lagom till ESC 2017. Den versionen är dock ej i skrivande stund presenterad. Albanien är hittils det enda landet som har gjort klart med både artist & låt till Eurovision Song Contest 2017 i Kiev.

Den 23 december 2016 höll man sin uttagningsfinal genom den traditionsenliga Festivali i Këngës och vinnaren blev Lindita Halimi med låten ”Bote”, se liveframträdandet här.

 

Oddsuppdatering inför Eurovision 2017

18 veckor kvar till tävlingen börjar – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Så här i början av en uttagningsperiod pendlar oddsen mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför ett land som legat högt plötsligt hamnar lågt eller tvärtom när landet varken ens har meddelat artist, bidrag eller kanske inte ens uttagningsform. Kanske är det fortfarande för tidigt ute, men det är ändå roligt att följa hur det utvecklar sig. Fast nu kommer vi ju in i en början av nationella uttagningar så vilka val länder gör påverkar oddsen såklart.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 1 januari 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

 

Topp 10

#1. Frankrike

#2. Israel

#3. Portugal

#4. Malta

#5. Sverige

#6. Armenien

#7. Grekland

#8. Montenegro

#9. Ryssland

#10. Vitryssland


Botten 10

#34. Bulgarien

#35. Kroatien

#35. Schweiz

#37. Österrike

#37. Tjeckien

#39. Storbritannien

#39. Irland

#41. Makedonien

#42. Moldavien

#43. San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 


 

Kommentera