Lär känna startfältet i Melodifestivalen 2017

MELODIFESTIVALEN 2017. Inför Melodifestivalen 2017 tar vi tempen på startfältet genom att presentera varje tävlande artist. I det här inlägget finner du alla presentationer uppdelad i startordning.

OBS! Samtliga bilder är fotograferade av ESC-Panelen!

 

Deltävling 1: Göteborg (4:e februari)

Boris René – “Her Kiss”


Ifjol (2016) fick vi lära känna den sjungande fotbollsspelaren Boris René (artistnamn för Boris Lumbana) som tog sig hela vägen från deltävling till final (via Andra chansen) med sin glada upptempolåt “Put Your Love On Me“. Boris föddes i Kinshasa, Kongo och kom med sin familj till Sverige som tvååring. Han är uppväxt i Örebro. Fram till ifjol var han även professionell fotbollsspelare (i bl.a. Degerfors och Örebro) mellan att hålla på med musiken. Men i och med den stora framgången musiken fick valde han att nu lägga fotbollsskorna på hyllan för att satsa allt på musiken.

Och nu är Boris alltså tillbaka igen i Melodifestivalen. Denna gång heter bidraget “Her Kiss”, en låt som Tim Larsson och Tobias Lundgren står bakom som upphovspersoner. Båda dessa herrar är riktiga låtskrivarveteraner i Melodifestivalen, även om det är deras enda bidrag de tävlar med i år.

 

Adrijana – “Amare”


19-åriga hiphop-artisten Adrijana Krasniqi har rötter i Makedonien och Sverige och släppte så sent som ifjol sin debutsingel “Mammas Opel” som sedan följdes upp med singeln “Kan Nt Med Mig” i höstas. Hon är signad till skivbolaget Universal och under 2017 planerar hon att släppa sin första EP. Adrijana är idag bosatt i Rottne utanför Växjö, och då var det många som på förhand när hennes namn stod på alla “färdiga” listor trodde att det skulle vara Växjö som hon skulle få tävla i. Men nej, SVT placerade henne i premiärstartfältet i Göteborg.

I en intervju med svt.se/melodifestivalen berättar Adrijana att hon skriver sin musik själv för att hon vill få in sin känsla i låten. Så låten “Amare” som är det bidrag som hon ska tävla med i Melodifestivalen 2017 har hon varit med och gjort, här i samarbete med Martin Tjärnberg.

 

Dinah Nah – “One More Night”


Sångerskan Malin Sundström, här alias Dinah Nah, fick vi Melodifestivalfans syn på för två år sedan – 2015 – när hon tävlade med bidraget “Make Me La La La” som tog henne från deltävling till final via Andra chansen. Men det var långt ifrån början av hennes artistkarriär, som startade i gruppen Caramell på 1990-talet. Med hits som ”Om du var min” och “Efter plugget” fick hon smaka på framgången redan som 18-åring. Men 2002 lämnade hon Caramell för att satsa på en solokarriär. Några år senare fick hon skivkontrakt i Paris, och efter ett par ytterligare år var hon tillbaka i Sverige med låten “I Am“.

Dinah Nah återvänder nu till Melodifestivalen med låten “One More Night”, som Dinah har varit med och gjort tillsammans med Thomas G:son, Jimmy Jansson och Dr Alban. Låten beskriver hon som en fartfylld historia med mycket energi och glädje.

 

De Vet Du – “Road Trip”


Humogruppen De Vet Du bildades år 2010 och består av de tre vännerna Christopher Martland, Johan Gunterberg och Tor Wallin samt av “DJ Hunk”. De är alla födda mellan åren 1988 och 1990. De är välkända YouTube-fenomen som också synts till mycket i medierna, bl.a. som Eftersnacksprogramledare för Big Brother och för egen show i Kanal 5. Bland mycket annat. De skriver också musik och där de ofta driver med vardagsfenomen. 2012 släppte de sitt första album Shit Va Pin med låten som hade samma namn “Shit Va Pin“. Två år senare följdes albumet upp med albumet RadioMusik.

Gruppen har väldigt många följare i sociala medier och de har i perioder varit en av Sveriges mest spelade artister. På YouTube (länk till deras kanal) är de den största musikkanalen med över 120 000 följare och 30 miljoner visningar. Inte illa! Vi noterar deras senaste singelsläpp i höstas: låten “k.R.e.D.d.

Nu ställer de upp i Melodifestivalen 2017 med sitt egetskrivna bidrag “Road Trip” (det är Johan Gunterberg och Christopher Martland som har gjort låten).

 

Charlotte Perrelli – “Mitt liv”


Charlotte Perrelli kan ses som unik i sammanhanget då hon både vunnit Melodifestivalen två gånger och därmed fått representera Sverige i Eurovision Song Contest som åtminstone en gång gav guld. Hon inledde sin musikkarriär som dansbandssångerska innan hon gick solo. 1999 ställde hon upp i Melodifestivalen med låten “Tusen och en natt” som vann. Till ESC i Jerusalem översattes låten till engelska (under titeln “Take Me To Your Heaven“) och det blev succé där också då Charlotte lyckades ordna Sveriges fjärde seger i tävlingen. Därefter har det blivit turnéer och mer musiksläpp, men det har också blivit medverkan i en rad olika TV-program (både som gäst, domare och programledare).

2008 var Charlotte tillbaka i Melodifestivalen. Denna gång med låten “Hero” som direkt tog sig till final där den var jurygruppernas stora favorit – men bara tittarnas tvåa. Trots allt räckte det till seger och en enorm förhandsfavorit var född. Men i ESC i Belgrad föll allt som ett korthus då Charlotte endast kom på en artondeplats i finalen. Sedan noterades det att hon inte ens skulle ha gått vidare till final genom tittarröster – juryns wildcardplats var det som räddade Charlotte till final.

2012 var Charlotte tillbaka i festivalen för tredje gången. Nu med låten “The Girl“. Men trots ett stabilt framträdande blev det bara en femteplats i deltävling. Charlotte har däremellan släppt musik, medverkat i musikalen Evita och även skrivit böcker. Ifjol såg vi henne också som gästartist i Melodifestivalen (egentligen skulle hon ha varit programledare men p.g.a. att hon deltog i en reklamkampanj samtidigt så fick hon inte inneha det uppdraget).

Nu är Charlotte alltså tillbaka i Melodifestivalen för fjärde gången. Denna gång med en ärlig låt på svenska som handlar om hennes liv (låten heter “Mitt liv”). Det är således ett nytt sound som Charlotte vill bjuda på. Hon har själv varit med och arbetat fram bidraget tillsammans med Lars Hägglund. Vi noterar även att Charlotte i år firar 30 år som artist!

 

Ace Wilder – “Wild Child”


34-åriga Ace Wilder, artistnamn för Alice Gernandt, kan nu kalla sig för veteran i Melodifestivalen och detta då hon nu deltar för tredje gången i tävlingen. De två tidigare gångerna har det gått riktigt bra: hon har fått tittarnas röster att gå direkt final varje gång och fått stå på prispallen bägge gångerna – även om det hittills bara gett silver och brons. Det var 2014 som hon slog igenom med sin låt “Busy Doin’ Nothin’” som nog fick Lyxfällans programledare att sätta kaffet i halsen (av att inte vilja jobba) och denna låt följdes upp ifjol av hyllade “Don’t Worry“. Samtliga gånger Ace medverkat i Melodifestivalen har hon fått tävla i startfältet i Göteborg – inget undantag i år heller – och alla gånger utom en har hon fått startnummer 7.

Vill du höra mer av Ace får du gärna kolla in detta klipp där hon framträdde på nationaldagen i somras.

Årets låt heter “Wild Child” och är enligt Ace själv en låt man antingen älskar eller hatar. Bidraget har hon gjort tillsammans med Thomas G:son och Peter Boström som bl.a. har en ESC-vinnarlåt på CV:t.

 

Nano – “Hold On”


Artisten Nano Omar är debutant i Melodifestivalen men har varit aktiv inom musiken i många år. Redan som barn var han musikintresserad och det var genom att börja komponera musik som hans liv fick en helt ny vändning. Trots det har hans liv haft tuffa perioder, men drömmen om musiken har alltid funnits. År 2015 släppte Nano sin debutsingel “Lion” som följdes upp med “Perfect Melody“.

Nano debuterar alltså nu i Melodifestivalen med låten “Hold On” som han har varit med och gjort med ett riktigt stort gäng: Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin och David Francis Jackson. Med sin låt vill han tillföra kärlek, att våga kämpa och ge motivation även i svåra stunder.

 

 

Deltävling 2: Malmö (11:e februari)

Mariette – “A Million Years”


Mariette Hansson slog igenom offentligt i Idol 2009, även om hon innan dess hade hållit på med musiken sedan högstadietiden. Då bildade hon en sångduo med sin bästa kompis som senare utökades till en kvartett som spelade covers. Med sin medverkan i Idol blev hon känd för hela svenska folket och 2011 släppte hon sin första singel sedan Idoltiden, låten “Forever” (då under artistnamnet MaryJet). Den har sedan följts upp av ytterligare singlar. Mariette har även varit med andra artister på scenen som bakgrundsgitarrist, bl.a. för nyss nämnda Ace Wilder under en turné år 2014.

Hon ställde upp i Melodifestivalen 2015 med låten “Don’t Stop Believing” som var signerad Miss Li och Sonny Gustafsson. Sverige tog till sig låten och skickade henne direkt till finalen där hon slutligen blev trea. Två år senare är hon tillbaka i Melodifestivalen, denna gång med låten “A Million Years” som hon gjort i samarbete med Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström och Jenny Hansson. Mariette har precis som Ace Wilder fått draghjälp av “Euphoria”-låtskrivarna G:son och Boström.

 

Roger Pontare – “Himmel och hav”


Roger Pontare föddes i Bjuråker 1951 och växte upp i Slagnäs. Han har stark koppling till etniska arv och detta är något som vi ofta har fått se i hans olika Melodifestivalbidrag. För ja, han har varit med förut och inte några gånger utan fyra gånger. Första gången var med låten “Stjärnorna” år 1994 (i duett med Marie Bergman) som tog guld i Sverige och en trettondeplats i ESC. Därefter deltog han igen år 1999 med “Som av is” men blev bara femma i finalen.

Men ett år senare var han tillbaka igen och då med bidraget “När vindarna viskar mitt namn” som vann tävlingen och Roger fick ånyo tävla i ESC, som denna gång avgjordes i Stockholm. Bidraget översattes till engelska (under titeln “When Spirits Are Calling My Name“) och hamnade på åttonde plats. Därefter dröjde det till 2006 innan Roger var tillbaka igen, denna gång med låten “Silverland” som tog sig till Andra chansen där den åkte ut.

Nu är Roger tillbaka en femte gång i tävlingen med låten “Himmel och hav” som han för oss har beskrivit vara inspirerad av många olika etniska kulturers musik från hela världen. Låten är gjord av Thomas G:son och Alexzandra Wickman.

 

Etzia – “Up”


Erica Haylett är reggaeartist under namnet Etzia. Ursprungligen hade hon planer på att bli advokat men efter några års studier var det istället musiken som lockade mest. Hon har bl.a. körat bakom olika reggaeartister och det var där som hennes eget artisteri växte fram. Efter att ha släppt två låtar studerade hon vidare musikämnet i Göteborg. Etzia är även engagerad i organisationen Femtastic som arbetar för en jämställd scen, dvs. att det ska vara lika många kvinnor som män.

Etzia debuterar nu i Melodifestivalen 2017 med låten “Up” som hon gjort tillsammans med Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari och Simon Gribbe. Den sistnämnde upphovspersonen kan vi nämna har fått med två bidrag i Maltas uttagning i år.

 

Allyawan – “Vart haru varit”


Allyawan är hiphopartist som har hållit på i mer än ett decennium med musiken. Han är uppvuxen i Jönköping men är numera bosatt i Göteborg. Han fick kontakt med The Salazar Brothers som var intresserade av hans stil. I övrigt är Allyawan mest känd för sin medverkan i TV4-programmet Lyckliga gatan där han tolkade “Jag hade en gång en båt”.

Nu gör han debut i Melodifestivalen 2017 med låten “Vart haru varit” som han själv i en intervju med svt.se/melodifestivalen menar är en låt som ej är anpassad för tävlingen utan en låt som festivalen har anpassat. Låten är gjord av Masse Salazar och Samuel Naziri.

 

Dismissed – “Hearts Align”


Rockgruppen Dismissed brinner för HBTQ-frågor och allas lika rättigheter. Gruppen består av Tor Höglund, Johan Carlsson, Freddie Van Eijsden och Douglas Woodbridge som har sin bas i Göteborg. De beskriver sig själva (enligt svt.se/melodifestivalen) som ett galet liveband som väcker uppmärksamhet vad de än gör.

De ska nu tävla i Melodifestivalen 2017 med låten “Hearts Align”. Låten är gjord av Ola Salo (f.d. The Ark-sångaren) och Peter Kvint (som har flera tidigare MF-låtar på CV:t).

 

Lisa Ajax – “I Don’t Give A”


Från en av de äldsta till en av de yngsta tävlarna i årets Melodifestival. För här kommer Lisa Ajax, 18 år, tillbaka igen efter fjolårets finalplats. Innan vi såg henne i Melodifestivalen ifjol med låten “My Heart Wants Me Dead” (som blev sjua i finalen) deltog hon som 16-åring i Idol år 2014. Och hon tog sig genom alla momenten och ända till final där hon utsågs av publiken till vinnare. Lisa blev därmed den dittills yngsta artisten som vunnit svenska Idol. Därefter dröjde det ett år innan hon ställde upp i Melodifestivalen som vi nyss nämnt. Hon har ett starkt driv för musiken.

I år är Lisa Ajax således tillbaka i Melodifestivalen och denna gång med låten “I Don’t Give A”, som har text och musik av Ola Svensson och “The Family”-gänget (Linnea Deb, Joy Deb och Anton Hård af Segerstad).

 

Benjamin Ingrosso – “Good Loovin’”


Benjamin Ingrosso är son till sångerskan Pernilla Wahlgren som har deltagit många gånger i svenska Melodifestivalen. Benjamin själv har också ett starkt musikaliskt intresse och detta syntes redan som barn då han både medverkat i musikaler och pjäser. Men det spåret har han lämnat nu. Dessutom fick han som barn uppleva något som mamma Pernilla aldrig fått: vinna Melodifestivalen. Åtminstone vann han Lilla Melodifestivalen 2006 och 2014 vann han Let’s Dance.

Men idag är han vuxen och satsar på musiken helhjärtat. I oktober 2015 kom hans debutsingel “Fall In Love” och eftersom han fått sången av mamma och dansen av sin pappa är detta en mycket lovande showartist. Han har som målsättning att bli en stor artist och vill satsa internationellt. Men först blir det hemmaplan då han ska tävla i Melodifestivalen 2017 med låten “Good Lovin’”, som han gjort med Louis Schoorl, Matt Pardon och MAG.

 

 

Deltävling 3: Växjö (18:e februari)

Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”


Robin Bengtsson slog igenom i TV4-programmet Idol 2008, där han tog sig till veckofinalerna men åkte ut veckan innan finalen. Det vill säga, han slutade på tredje plats. Därefter fick Robin ett skivkontrakt och släppte sin första singel som blev en av totalt fem stycken. 2014 släppte han sin första EP under artistnamnet B Robin, men detta ändrade han tillbaka till relativt snart. Framförallt då han ifjol kom med i Melodifestivalen 2016 med bidraget “Constellation Price“. Han tävlade i första deltävlingen och gick direkt till final som tittarnas vinnare. I finalen slutade han dock på en femteplats.

Efter detta har han åkt på turné runt om i Sverige och fått komma ut med sin musik till svenska folket. Och nu ett år senare är Robin tillbaka igen i tävlingen med låten “I Can’t Go On”. Den är signerad av 2013 års MF-vinnare Robin Stjernberg samt David Kreuger och Hamed “K-One” Pirouzpanah. Dessa två sistnämnda har också de vunnit Melodifestivalen tidigare (då som låtskrivare): 2014 stod de bland annat bakom vinnarlåten “Undo”, framförd av Sanna Nielsen.

 

Krista Siegfrids – “Snurra min jord”


Krista Siegfrids är född 1985 i Helsingfors. Tittarna lärde känna henne vid Finlands ESC-uttagning UMK 2013 då hon vann och fick tävla i ESC 2013 i Malmö med sin låt “Marry Me“. Låten tog sig till final men blev bara 24:e bästa. Ifjol var Krista både programledare för Finlands UMK och deltog även som artist i svenska Melodifestivalen med låten “Faller” – en dröm hon haft sedan barnsben. Till viss del krockade sändningarna då hon fick avstå programledarskapet en vecka eftersom UMK:s sändningar pågick parallellt med Melodifestivalen. Men i Sverige blev det bara en femteplats i deltävlingen som slutresultat.

Men nu är Krista tillbaka igen i samma roller: programledare i finska UMK och artist i svenska Melodifestivalen. Denna gång blir det inte lika stor krock då UMK bara har en finalkväll i år och att Krista tävlar några veckor senare i Melodifestivalen. Bidraget som hon ska tävla med här heter “Snurra min jord”. Låten har Krista varit med och gjort tillsammans med Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin och Gabriel Alares.

 

Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”


17-årige Anton Hagman är en av de artister som har inlett musikkarriären genom YouTube. Men musikintresset är äldre än så, för redan som fyraåring började han få musiken som intresse. Han har nu i tonårsålder lagt upp covers på nätet och detta har givit stor succé. 2014 ingick han i duon JA som gjorde covers, men de splittrades senare.

Idag är det solokarriär som gäller för Anton som nu kommer att få inta Melodifestivalens stora scen och därigenom utöka sin publik. Låten han ska tävla med 2017 heter “Kiss You Goodbye” som Christian Fast, Tim Schou och Henrik Nordenback står bakom. I en intervju med svt.se/melodifestivalen säger Anton att han vill ha ett stilrent scenframträdande; han vill vara själv på scenen med en gitarr.

 

Jasmine Kara – “Gravity”


Jasmine Kara är född 1988, numera bosatt i Los Angeles i USA men har synts till i Sverige i olika mediesammanhang de senaste åren. Bland annat i TV-programmen Let’s Dance och Körslaget. Men det är musiken hon är mest känd för och det hon också brinner för i livet. Efter en komplicerad tid i tonåren var musiken den stora räddningen. 2010 släppte hon sitt första musikalbum Blues Ain’t Nothing But a Good Woman Gone Bad med bland annat singlarna “In the Basement” och “Try My Love Again“. Det har sedan följts upp med singel- och albumsläpp. Ifjol släppte hon t.ex. låten “Celly“.

Men nu blir det Melodifestivalen 2017 som gäller med den positiva kärlekslåten “Gravity” som hon gjort med Anderz Wrethov. Denna låtskrivare har många låtar på sitt CV, inte minst i Melodifestivalen som “Aleo”, “Insomnia”, “Guld och gröna skogar” och “Kizunguzungu”.

 

Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”


Owe Thörnqvist är den äldsta artisten i årets startfält (87 år gammal) och kommer även att bli den äldsta artist som deltagit i Melodifestivalen genom historien. Trots sin långa artist- och låtskrivarkarriär – som sträcker sig över hela sju decennier – är det 2017 som han gör scenisk debut i Melodifestivalen. På 1960-talet deltog han också, men då endast som låtskrivare till bidragen “När min vän” (framförd av Monica Zetterlund och Carli Tornehave) år 1962 samt “Stilla och tyst” (framförd av Ingvar Wixell) år 1965. Bägge dessa gånger blev det ingen seger, men däremot andraplatser.

I övrigt är Owe Thörnqvist känd för hits som “Dagny“, “Varm korv boogie” och “Ett litet rött paket“. Han har i stort sett alltid hållit på med musiken, även om han för åtta år sedan sade tack och adjö till det livet så kan han alltså inte hålla sig från det. Utan nu i år är han med i Melodifestivalen med sin egenskrivna låt “Boogieman Blues”.

 

Bella & Filippa – “Crucified”


Bella & Filippa är bonussyskon och gör musik ihop. De lärde känna varandra som barn och för fem år sedan blev de bonussyskon då Filippas pappa blev tillsammans med Bellas mamma. Så de har gått från bästa vänner till bonussyskon. Och musik är något de gillar för de studerar musik och spelar på olika events. Det var också så de blev castade till Melodifestivalen, genom ett uppträdande. Detta berättade tjejerna för oss i en intervju på artistpresskonferensen som hölls 30 november 2016.

Det är också roligt att kunna berätta att Bella, som är 16 år gammal, är årets yngsta artist. Hon är också den första artisten som är född på 2000-talet att delta i stora Melodifestivalen. Från ifjol (2016) har det varit möjligt för personer födda år 2000 att delta i Melodifestivalen, och i år således även barn födda före maj 2001. De yngsta artisterna kommer alltså att möta den äldsta artisten i årets startfält.

Bidraget Bella & Filippa framträder med heter “Crucified” och som de har gjort tillsammans med Peter Hägerås, Mats Frisell och Jakob Stadell. Lägg gärna märke till den sistnämnde som själv deltagit som artist i Melodifestivalen 2002 (låten “Ge mig mitt hjärta tillbaka”).

 

The Fooo Conspiracy – “Gotta Thing”


Gruppen The Fooo Conspiracy bildades år 2013 och består av de tre killarna Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg. Fram till 2016 hade man en fjärde gruppmedlem (Oscar Molander) men han har valt att lämna gruppen för andra åtaganden. Namnet på gruppen tillkom av deras initialer i förnamnen. Senare lade de till ordet Conspiracy som en hyllning till fansen.

De gjorde sig kända strax efter sin bildning då de fick vara förband åt Justin Bieber i Globen, och sedan dess har fanbasen bara växt och växt. Några av deras tidigare släppta låtar är “Run with us“, “My Girl” och “Who Doesn’t Love Love” och många av deras musikvideos är inspelade på Stockholms gator, vilket har blivit ett slags signum för dem. Bandet har vunnit flera priser, bl.a. har de blivit utsedda till årets bästa svenska artist på MTV European Music Awards hela tre gånger.

Nu kommer de till Melodifestivalen med bidraget “Gotta Thing About You” som Robert John ”Mutt” Lange och Tony Nilsson står bakom på upphovssidan.

 

 

Deltävling 4: Skellefteå (25:e februari)

Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia“En värld full av strider”


Jon Henrik Fjällgren tog jojken in i vardagsrummen när han deltog i Talang Sverige 2014, och gjorde sedan samma sak igen 2015 då han tävlade med sin låt “Jag är fri (Manne leam frijje)” som blev tvåa i finalen. Till vardags är annars Jon Henrik renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen. Han kommer ursprungligen från Colombia där han adopterades av sin familj.

I år är Jon Henrik tillbaka i Melodifestivalen, och får denna gång sällskap av Aninia som debuterar i tävlingen. Årets låt, som för övrigt håller den längsta titeln (“En värld full av strider (Vearelde gusnie jeenh vigkieh))”, är således ett själsligt samarbete mellan dessa två artister.

Bakom låten står förutom Jon Henrik Fjällgren också Sara Biglert, Christian Schneider och Andreas Hedlund. Vi noterar att Sara Biglert och Christian Schneider stod bakom Tjeckiens låt i fjolårets Eurovision Song Contest och i år tävlar de också med ett bidrag i Maltas uttagning (de blev tvåa i fjolårets final på Malta med låten “Golden” som Brooke framträdde med).

 

Alice“Running with Lions”


Sångerskan Alice Svensson slog igenom i Idol 2008 där hon var nära att vinna men blev bara tvåa. Hon föddes i Vietnam men adopterades av en svensk familj och kom till Sverige när hon var tio månader gammal. Hon växte sedan upp i Hedesunda och har förutom Idol deltagit i olika talangjakter. Hon var som barn en av medlemmarna i gruppen Popcorn.

Efter sin medverkan i Idol fick hon skivkontrakt och gav år 2009 ut låten “Lady Luck“, som hon bl.a. framträdde med i Sommarkrysset. Sedan dess har det varit relativt tyst från henne i medierna, men nu är hon alltså tillbaka igen som debutant i Melodifestivalen, där hon har valt att bara gå under sitt förnamn som artistnamn. Låten heter “Running With Lions” som hon gjort med Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson och Denniz Jamm.

 

Les Gordons“Bound To Fall”


Örebrogruppen Les Gordons bildades år 2009 av Jonatan Renström och Albert Björkliden. Tre år senare tillkom resterande bandmedlemmar och således var gruppen sammansatt. År 2014 spelade de in sitt debutalbum och detta ledde till ökad publicitet samt flera festivalspelningar. De gjorde även en turné i USA som de blev inbjudna till.

Förra året deltog Les Gordons i Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa. I den lokala finalen i Örebro lyckades de segra och blev därför en av 25 som tävlade om att få åka till riksfinalen i Linköping där seger och ära stod på spel. Juryn som utsåg finalisterna blev mycket riktigt hooked on Les Gordons så de fick en plats i finalen. Men trots att de inte vann den tävlingen så blev de tillfrågade av Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman om de ville vara med i Melodifestivalen 2017. I samma stund som frågan kom svarade de med “njae”, men en kort tid senare kom besked att de ville vara med så länge de fick göra sin låt själva. Vilket de också fick.

Gruppen tävlar med låten “Bound to Fall” som har text & musik av Jonatan Renström, Albert Björliden, Andreas Persson, Carl Ragnemyr, David Runebjörk och Jimmy Jansson.

Notera att gruppen ej fick tävla med sitt bidrag i Svensktoppen nästa p.g.a. av EBU:s datumregel, dvs. att bidrag som ska tävla i ESC 2017 får ej varit framförda före 1 september 2016. Eftersom Les Gordons hade framfört låten före detta datum var det bidraget således aldrig aktuellt att få tävla i Melodifestivalen.

 

Wiktoria“As I Lay Me Down”


Ifjol var 20-åriga Wiktoria Johansson från Brämhult (utanför Borås) en av årets Melodifestivaldebutanter som då var i stort sett helt okänd för både pressen och publiken. Hon hade dock innan dess hållit på mycket med musiken. Som barn lärde sig Wiktoria att spela piano och tog sånglektioner och två år senare deltog hon i en talangtävling, som har följts upp med flera talangtävlingar (bl.a. Lilla Melodifestivalen 2011). Tidigare var Wiktoria en del av popduon Dash4, och det var under en sommarturné som hon “blev upptäckt” av musikbranschen. Då flyttade hon till Stockholm för att satsa helhjärtat på musiken.

Men när Wiktoria ifjol presenterades som en av de tävlande i Melodifestivalen var det få som visste vem hon var . Trots det tog hon med sin countrylåt “Save Me“publiken med storm som utsåg henne till den deltävlingens vinnare. I finalen i Friends Arena fick Wiktoria fick fjärde flest röster av jurygrupperna och den näst högsta av tittarna, som totalt sett räckte till en fjärdeplats, vilket är ett bra trackreckord för att har gjort det första gången. Efter tävlingen låg “Save Me” på Svensktoppen i sju veckor. Ifjol släppte hon också singlarna “Yesterday R.I.P” och “Unthink You“, och i somras kunde vi se henne uppträda i både Lotta på Liseberg och i Sommarkrysset på Gröna Lund.

Nu är Wiktoria tillbaka i tävlingen igen som egen artist. Denna gång heter låten “As I Lay Me Down” som Justin Forrest, Jonas Wallin och Lauren Dyson står bakom.

 

Axel Schylström“När ingen ser”


Axel Schylström slog igenom musikaliskt när han deltog i Idol 2015 där han slutade på en fjärdeplats. Men innan dess hade han bland annat spelat fotboll i sin hemstad Norrköping som mittfältare i IK Sleipners A-lag samtidigt som han hade musiken som lika stort intresse.

Axels liv kom dock att ta sig en hemsk vändning då han i juni 2012 råkade ut för en allvarlig olycka, då han hade klättrat upp på taket av ett tåg och kommit åt en strömförande ledning som gjorde att han fick 16 000 volt i kroppen. 70 procent av hans kropp brännskadades i olyckan och det krävdes en mängd operationer och behandlingar för att rädda honom. Axel gav inte upp för de utan gav sig ut på en föreläsningsturné för att berätta att det går att komma tillbaka till livet igen.

I år deltar Axel i Melodifestivalen för första gången, med låten “När ingen ser” som är enligt honom själv en dansvänlig låt. Han har gjort den tillsammans med Behshad Ashnai och David Strääf.

 

Sara Varga och Juha Mulari“Du får inte ändra på mig”


Sara Varga känner nog många igen från Melodifestivalen 2011, då hon ställde upp med den avskalade och vackra balladen “Spring för livet” som tog henne till final, via Andra chansen. Efter nu många år senare återkommer hon igen, men denna gång inte ensam utan i duett med Juha Mulari.

Lite kort presentation då om dessa två. Sara Varga är förutom artist även DJ, vissångerska och författare. Hon har bl.a. skrivit boken Från groda till prins, men är nog mest känd för sin medverkan i Melodifestivalen.

Juha Mulari kom från Finland till Sverige 1967. Han hade enligt egen utsago en tuff uppväxt och har även haft andra jobbiga händelser i livet. Men musiken har alltid funnits där. Som 50-åring släppte han första album.

För en tid sedan blev de sammanförda av en gemensam vän och började samarbeta musikaliskt. Nu ska de tävla i Melodifestivalen med låten “Du får inte ändra på mig” som likt Spring för livet har ett budskap om än kanske inte lika brutalt som sist. Låten har Sara gjort tillsammans med Lars Hägglund (som ju även står bakom Charlotte Perrellis bidrag).

 

Loreen“Statements”


Loreen gjorde sig ett stort namn i Melodifestivalen när hon först deltog 2011 med låten “My Heart Is Refusing Me“, som endast gick till Andra chansen. Men sedan när hon kom tillbaka ett år senare och framträdde med “Euphoria” så var succén ett faktum. Först gick hon direkt till final där hon överöstes med kärlek och vann totalt överlägset alla andra kandidater. Inför ESC var hon storfavorit till segern och även där krossade hon allt motstånd. Hon lyckades nästan slå Alexander Rybaks tidigare poängrekord, men fick som tröst fler 12:or än vad han hade fått 2009.

Hur slog Loreen då igenom? Ja det var inte genom Melodifestivalen utan i Idol 2004. Innan dess hade hon aldrig stått på en scen, men gjorde ett mycket bra intryck och tog sig ända till veckofinalerna innan det tog slut. För det stora genombrottet kom sedan med Melodifestivalen och ESC. Hennes “Euphoria” har sålts över 1,2 miljoner exemplar över hela världen och har streamats över 100 miljoner gånger. Det är helt otroligt! Dessutom har Loreen vunnit en rad priser. Och för femte året i rad utsåg ESC-fansen henne till vinnare i ESC Radios årliga “Topp 250”-omröstning.

Så att komma tillbaka till Melodifestivalen igen med allt detta i bagaget är inte så lätt. Medierna spekulerade om hennes återkomst, men det var först dagen före artistpresskonferensen i november ifjol som hon fattade det avgörande beslutet att delta. Låten som är med nu heter “Statements” och är som titeln antyder världssituationen som den ser ut idag. Låten har Loreen gjort med “The Family” vilka är Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb.

 


 

Kommentera