Sommarnytt 2016: vecka 24

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Hemsidenyheter

Eurovision 2016 går nu till arkivet – in med 2017

Som många av er läsare har sett så har vi gjort en förändring på sajten idag måndag 13 juni. Från idag har vi lagt ESC 2016 någorlunda bakom oss och nu tänkte vi helt och hållet fokusera på den kommande Eurovision á la 2017. Men var lugn, allt material som finns om 2016 har bara flyttat till arkivet – och det går att hitta här. Dessutom har vi sammanställt allt vi gjort under säsong 2016 i denna artikel.

Så från och med nu gäller alltså ESC 2017 – och den artikeln med påföljande information som kommer att läggas till under månaderna som går finns att läsa här.

 

Ny header & tillfällig sommarfärg på sajten

Andra förändringar som går att se på sajten från nu är vår nya header. Sedan starten år 2009 har vårt fokus varit att ha fjolårets vinnare/andra ESC-personligheter i headern för att symbolisera det kommande Eurovisionåret. Men så blir det inte nu, för nu har vi beslutat oss för att ha en header med egen signatur som vi inte behöver byta ut år för år. Vi hoppas att ni kommer att gilla vår nya header som hänger med här på sajten från idag.

En annan överraskning är att vi nu under sommaren tillfälligt byter bakgrundsfärg på sajten. I påskas hade vi tillfällig gul färg som symboliserar påsken. Nu blir sajten tillfälligt grön istället. För att symbolisera sommaren. Färgen hänger med över sommaren men i höst så byter vi tillbaka igen. Då när vi startar upp vårt höstprojekt (som ännu är hemligt vad det kommer att vara) så kan vi även utlova andra saker som vi kommer att fixa till under sommaren. Vi avslöjar mer om detta vid senare tillfälle.

 

Nyheter för Eurovision 2017

Norge fortsätter med Norsk Melodi Grand Prix – antagningen är nu öppen

Vi har fått information om att norska TV-bolaget NRK har valt att fortsätta med Norsk Melodi Grand Prix som uttagningsmetod även till 2017. Och nu är antagningen igång, där det går att skicka in bidrag. Vem som helst i världen får skicka in bidrag, även om NRK uppmanar norska artister, låtskrivare och kompositörer att skicka in bidrag.

Ett mindre regelverk har publicerats på Melodi Grand Prix:s hemsida som bland annat lyder att urvalet av bidrag kommer dels att göras av en jury samt av NRK själva. Hur många bidrag som tas ut är idag okänt och det finns inga krav på hur bra kvalité som demoversionerna behöver hålla. Till exempel kan man idag skicka in bidrag som överstiger 3 minuter, så länge ett sådant bidrag kan kortas ned om det tas ut till tävlan. Viktigt är dock att inga tävlingsbidrag får ha framförts offentligt tidigare. Som tävlande artist måste man vara minst 16 år gammal (senast i maj 2017).

Bidrag går att skicka in via detta webbformulär. Deadline är den 11 september.

Notera: NRK kommer ej ge ekonomiskt stöd till de upphovspersoner vars bidrag tas ut till tävlan. Däremot äger inte NRK rätten att förvalta bidragen, utan kräver endast att få sända bidragen i tävlingen och att vinnaren får tävla för Norge i ESC 2017 i Ukraina.

 

Ukraina: Värdstadsarbetet påbörjas denna vecka

Uppgifter kommer rörande arbetet kring nästa års värdstad. Som vi berättade i förra veckans Sommarnytt har åtta städer runt om i Ukraina (ni ser vilka städer på bilden ovan), där huvudstaden Kiev just nu spekuleras som den troligaste kandidaten. Men det är upp till bevis helt enkelt. Nu i början av denna vecka kommer nationella TV-bolaget NTU hålla ett formellt möte med EBU i Genève och först därefter kommer NTU påbörja processen med värdstaden.

NTU kommer då ta emot anbud från intresserade värdstäder och sedan kommer ett beslut att fattas under sommaren. Dock är det oklart när ett officiellt värdstadsbesked kommer. I fjol kom beskedet redan i början av juli. Men vissa år har det dröjt ända in till tidiga hösten. Så upp till bevis när Ukraina meddelar värdstad!

 

Övriga nyheter

BHRT i Bosnien-Hercegovina är skeptiska till att fortsätta som EBU-medlem

Ekonomiska biten för det bosniska nationella TV-bolaget BHRT fortsätter. I förra veckan passerade deadline för bolaget att betala sin skuld till EBU och totalt lyckades bolaget få fram 10 procent. Bolaget anser sig nu enligt sina egna källor vara mycket skeptiska till att kunna fortsätta som EBU-medlem. Fortfarande råder uppgifter om att BHRT kommer att stängas ned i någon form i slutet av denna månad.

Vi vill påpeka att EBU har åtminstone ej på Eurovision.tv meddelat om BHRT får stanna kvar som medlem eller ej.

 

TVR i Rumänien ser ut att kunna betala sina skulder

Enligt uppgifter kommer det rumänska TV-bolaget TVR att kunna betala sina skulder till EBU med hjälp av den rumänska staten. Regeringen i Rumänien kommer nämligen att genomföra en lagändring som gör det möjligt för TVR att använda sig av andra medel i företaget, till exempel för att betala pengar till internationella organisationer. I år missar TVR att få sända fotbolls-EM och nästa år kan de även missa Eurovision igen samt FIFA VM.

Hur det kommer att gå för Rumänien är oklart och vi får återkomma i frågan senare.

 

”Love Love Peace Peace” ges ut som singel

I finalen av årets Eurovision Song Contest framförde programledarna Måns Zelmerlöw & Petra Mede ett fantastiskt nummer om Eurovisionklichéer. Alltifrån violinister, Lordimonster och män i hamsterhjul klev upp på scenen i en låt som Fredrik Kempe bland annat stått bakom. Succén var ett faktum och nu kommer uppgifter rörande att låten vid namn ”Love Love Peace Peace” kommer att ges ut som singel. Datum är dock oklart så tills vidare får vi nöja oss med liveframträdandet från finalen den 14:e maj:

 


 

Kommentera