Krönika: Tjeckien må vara värdigaste finalisterna i år (Eurovision 2016)

KRÖNIKA. Det är svårt att beskriva den otroliga känslan att vara på plats vid en Eurovision Song Contest, men nu har jag, Hollac16, varit det och kan bara säga – fantastiskt. Det fanns inte något att klaga på egentligen, utan det var show från början till slut och alla bjöd på något. Mest fantastiskt var att få se Tjeckien kvalificera sig till finalen, som de har längtat efter en finalplats. Här kommer mina tankar om gårdagens semifinal.

 

Personligen har jag alltid sett på Eurovision Song Contest från år 1999 och tills idag. Ett enda undantag gjordes för ett par år sedan då jag var bokad på en annan tillställning samma kväll som en semifinal ägde rum, så den sändningen fick jag istället se i efterhand. Men jag hade aldrig varit på plats live under direktsändning vid en Eurovision. Så igår kväll hände det och jag satt där på läktaren inne i Globen. Fantastisk utsikt över hela arenan och scenen. Är glad att SVT valde Globen och inte Friends Arena, då den senare är för stor. Oavsett var man än sitter så känns scenen alltid flera mil bort. Men i Globen var det mer närhet, vilket var skönt.

Uppladdningen inför sändningen med att spela upp gamla klassiker på skärmarna samt att ta in fyra duktiga artister som sjunger alla melodier man kan tänka sig är hur proffsigt som helst. Man blir avundsjuk på de som har sångröst som inte jag då har. Men men, allt kan man inte begära. I vilket fall som helst kunde man bara sätta sig ned och slappna av. Showen börjar och det är riktigt snyggt från start till mål.

 

Roligt att få vara på plats

Det som också var roligt under kvällen, förutom Petras och Måns manus, var att få höra och se alla artister sjunga live. Det är ibland svårt att uppfatta i en musikvideo vad som är bra respektive dåligt. Ljudet i arenan gjorde att jag nu fick en bättre uppfattning. Till exempel kändes både Islands och Ungerns respektive bidrag ganska halvplatta i musikvideoformat men live blev de magiska. Tyvärr gick Kroatien lite bakåt för mig, då jag i musikvideon gillade låten mycket, men nu blev det inte lika bra live.

Absolut bäst var dock Ryssland som igår satte skåpet på rätt plats. Man må tycka att det är ”Heroes” version 2.0. med att använda teknik och skärm och allt det andra, men det är vinnarmaterial vi har fått se nu. Ryssland levererar och jag är 100% övertygad om att om de inte vinner så kommer han som sämst tvåa. Proffsigt, sjunger bra, snyggt nummer och arenan sjöng med. Det fanns inga burop där.

En annan gladis om man får kalla det är österrikiska Zoë som underbar människa fick arenans kärlek och respekt för sin vackra bidrag ”Loin d’ici” som sjungs på franska. Även här proffsigt, snyggt och vilken vacker sångröst människan har. Underbart, I love it! Mina personliga favoriter Cypern levererade otroligt bra och jag gillar att det blev ett sådant tryck i arenan. Tryck blev det även när rockarna i Montenegro tog i för kung och fosterland men snarare blev det en ångestvåg som lade sig över Globen mer än något positivt. Ingen i arenan dansade med i alla fall eller klappade i takt. Kanske blev vi alla förstenade…

 

Men mest klappar mitt hjärta nu för Tjeckien…

…som efter alla år av spott och spä och hån och ”ni kan aldrig” osv. äntligen ställde skåpet också på ännu mer plats än Ryssland faktiskt. Gabriela levererade en vacker och känslosam ballad som väcker mitt intresse, och förhoppningsvis många fler. Tyvärr gissar jag att SVT kommer sätta henne på startnummer 2, 3 eller 4. För att visa att ”detta är minsann en gå-och-koka-kaffe-låt”. Men det tycker inte jag. De kommer kanske inte vinna, men de har i alla fall mitt stöd i finalen.

Avslutningsvis vill jag säga att det var en riktigt trevlig kväll i Globen igår och det är så roligt att få vara i samma arena med så många likasinnade som verkligen älskar denna tävling lika mycket eller mer som jag. Det visar i alla fall när några av oss i panelen går på EuroClub om kvällarna. Det är kul att vara i en miljö där alla man snackar med har ett stort intresse vilket skapar gemenskap. För min del är detta förhoppningsvis inte sista gången jag går på Eurovision. Man kan inte vänta allt för länge på att åka igen, även om det är troligt att min hemstad inte kommer få stå värd för tävlingen igen förrän om kanske tidigast 15-20 år. Det är svårt att sia om vilken stad det blir nästa år. Kanske Paris, Prag, Nicosia eller Jerevan. Vi får se vilka som går vidare imorgon från andra semifinalen och slutligen vem Europa och Australien vill se som segrare på lördag.

/Hollac16

 


 

Kommentera