Eurovision 2016: Semifinal 2

EUROVISION 2016 – SEMI 2. I tisdags (10:e maj) avgjordes den första semifinalen och ikväll är det dags för den andra semifinalen att sändas från Globen i Stockholm. Precis som för två dygn sedan är det 18 länder som får göra upp om finalens tio sista platser. Tittare i Sverige kan ej vara med och påverka röstningen ikväll.

 

Fakta

 • Datum: 2016-05-12
 • Tid: 21.00 – 23.00 CEST
 • Plats: Globen – Stockholm
 • Röstningsprocess: 50 % juryröstning – 50 % tittarröstning
 • Sändning: SVT 1, SVT PLAY och Eurovision.tv

 

Ikväll ska alltså 18 länder + Italien, Storbritannien och Tyskland rösta fram ytterligare 10 vinnare till lördagens final. Resultatet avgörs genom jury- och tittarröstning i de röstningsberättigande länderna (vilka är de som tävlar ikväll + de tre extraröstande länderna). Vinnarna är de 10 bidrag som efter juryns och tittarnas dom, gemensamt, fått högst totalpoäng. Det sker alltså ingen kombinering i år för att få ut ett tredje resultat utan juryns och tittarnas resultat adderas bara samman.

Mer info om tävlingsupplägg och röstning följer längre ned i denna artikel. Vill du veta mer om detta direkt – klicka här!

 

Startfältet

Dessa länder gör upp om de 10 sista finalplatserna (landslänkarna går till våra Inför-presentationer och bidragslänkarna till musikvideorna):

 1. Lettland: Justs – Heartbeat
 2. Polen: Michał SzpakColor Of Your Life
 3. Schweiz: Rykka – The Last Of Our Kind
 4. Israel: Hovi Star – Made of Stars
 5. Vitryssland: Ivan – Help You Fly
 6. Serbien: Sanja Vučič ZAA – Goodbye
 7. Irland: Nicky Byrne – Sunlight
 8. Makedonien: Kaliopi – Dona
 9. Litauen: Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night
 10. Australien: Dami Im – Sound Of Silence
 11. Slovenien: ManuEllaBlue and Red
 12. Bulgarien: Poli Genova – ”If Love Was A Crime”
 13. Danmark: Lighthouse X – Soldiers of Love
 14. Ukraina: Jamala – 1944
 15. Norge: AgneteIcebreaker
 16. Georgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas – Midnight Gold
 17. Albanien: Eneda Tarifa – Fairytale
 18. Belgien: Laura Tesoro – What’s The Pressure

 

 

Panelens finalister

Här nedan presenterar var och en i panelen vilka länder som man tror går till finalen.
Länderna presenteras helt och hållet utan inbördes ordning.

Adrian

Australien
Belgien
Bulgarien
Irland
Lettland
Litauen
Makedonien
Norge
Serbien
Ukraina

Alexander

Australien
Belgien
Bulgarien
Irland
Israel
Makedonien
Norge
Schweiz
Slovenien
Vitryssland

Erik

Albanien
Australien
Bulgarien
Belgien
Danmark
Litauen
Makedonien
Norge
Serbien
Ukraina

Haris

Australien
Bulgarien
Irland
Lettland
Litauen
Makedonien
Norge
Polen
Serbien
Ukraina

Hollac16

Australien
Belgien
Bulgarien
Irland
Litauen
Makedonien
Norge
Polen
Serbien
Ukraina

Linn

Australien
Belgien
Bulgarien
Danmark
Irland
Israel
Litauen
Norge
Slovenien
Vitryssland

Robban

Australien
Belgien
Bulgarien
Danmark
Irland
Israel
Norge
Polen
Serbien
Ukraina

 

Personlig topp 10

Här nedan presenterar var och en i panelen vilka länder som man vill ska gå till finalen. Här i topp 10-form.

Adrian

 1. Australien
 2. Bulgarien
 3. Norge
 4. Litauen
 5. Serbien
 6. Belgien
 7. Lettland
 8. Schweiz
 9. Israel
 10. Georgien

Alexander

 1. Australien
 2. Norge
 3. Israel
 4. Belgien
 5. Slovenien
 6. Schweiz
 7. Danmark
 8. Irland
 9. Bulgarien
 10. Serbien

Erik

 1. Bulgarien
 2. Israel
 3. Makedonien
 4. Belgien
 5. Lettland
 6. Slovenien
 7. Vitryssland
 8. Australien
 9. Serbien
 10. Schweiz

Haris

 1. Bulgarien
 2. Polen
 3. Makedonien
 4. Australien
 5. Georgien
 6. Serbien
 7. Irland
 8. Vitryssland
 9. Israel
 10. Norge

Hollac16

 1. Bulgarien
 2. Polen
 3. Norge
 4. Serbien
 5. Irland
 6. Danmark
 7. Slovenien
 8. Australien
 9. Israel
 10. Lettland

Linn

 1. Australien
 2. Belgien
 3. Danmark
 4. Irland
 5. Israel
 6. Bulgarien
 7. Norge
 8. Slovenien
 9. Vitryssland
 10. Litauen

Robban

 1. Bulgarien
 2. Makedonien
 3. Polen
 4. Danmark
 5. Schweiz
 6. Litauen
 7. Irland
 8. Australien
 9. Serbien
 10. Norge

 

Röstningssystemet

Resultatet av semifinalen bygger på 50 procent juryröster och 50 procent tittarröster. Kvällens 18 tävlingsländer samt Italien, Storbritannien och Tyskland är de länder som kommer att kunna påverka röstningsresultatet. Övriga 21 tävlingsländer som fick rösta i första semifinalen får endast sända semifinalen men röstar igen på lördag.

Här nedan beskrivs i detalj hur röstningsprocessen går till.

 

Juryns ranking

Varje röstberättigade land har en jurygrupp beståendes av fem personer (inkl. en ordförande) som alla arbetar inom eller med musikbranschen i det land de representerar. De är alla över 16 år och är spridda över olika bakgrunder med mera. Läs gärna mer om juryerna sammansättning här och se vilka som sitter i juryerna här!

Ett lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka semifinalens bidrag från 1 till 17 eller 18. Ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. Att det blir olika slutrankingar beror på att ett tävlande land ej får rösta på sig själva (medan de direktkvalificerade kan rösta på samtliga).

När alla jurymedlemmar har röstat sammanställs juryns rankingar och de får ut en totalranking. Denna ranking blir juryns slutranking och är därmed 50 procent av landets resultat i semifinalen.

 

Tittarnas ranking

Under direktsändningen av semifinalen röstar även tittarna i det landet som juryn har röstat i. Den låt som tittarna ger flest telefonröster (och eventuellt även SMS-röster) till får ranking 1 (vinnare), tvåan får ranking 2 osv. till sista ranking (även här 17 för ett tävlande land och 18 för ett direktkvalificerat land).

Först efter att alla länder har framfört sina bidrag öppnar telefonslussarna. Dessa är sedan öppen i 15 minuter. När slussarna stängs räknas tittarnas ranking och denna ranking utgör sedan 50 procent av landets resultat i semifinalen.

 

Ingen kombinering i år – utan juryns och tittarnas röster adderas samman

En nyhet för i år är att EBU har valt att slopa 50/50-kombinationsläget där juryns och tittarnas resultat i ett land slås ihop för att få ut ett tredje gemensamt resultat, som blir en mix av vad juryn och tittarna tycker. Istället kommer juryns och tittarnas rankingar att väga lika tungt vilket gör att båda delar ut varsin egen 12-poängare, 10-poängare, 8-poängare osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängare.

Detta betyder att det kommer delas ut 58 x 21 x 2 poäng ikväll = 2 436 poäng till bidragen.

 

Totaltabellen

När alla röstningsländers resultat är sammanställda enligt uppställningen ovan kommer EBU ha fått ihop en totaltabell för hur många poäng varje land har fått. I det här läget är det de tio länder som har fått högst totalpoäng som skickas vidare till finalen; övriga länder som placerat sig på plats 11-18 åker ut direkt.

Om två eller fler länder hamnar på samma slutsumma (oavsett placering) görs skiljeomröstning. Först räknas antalet poänggivande länder och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt.

I slutet av semifinalen presenterar programledarna resultatet. Då ropas de tio länderna upp utan inbördes ordning. Detta för att inte påverka finalens utgång i förväg. Först efter att finalen är avgjord släpper EBU poäng och placeringar för denna semifinal.

 

Presskonferensen

Efter semifinalens slut kommer det att hållas en presskonferens med de tio länderna som tog sig vidare till finalen. Under presskonferensen får varje lands artist + oftast någon person till från delegationen svara på journalisternas frågor. Därefter sker en lottning i vilken starthalva som landet ska tävla i under finalen.

När presskonferensen är slut vet vi exakt vilka finalländer som tävlar i respektive starthalva. Då kommer produktionen att sätta sig ned och bestämma startordningen, som sedan släpps natten mot fredag 13 maj.

 


 

Kommentera