Vårnytt 2016: vecka 15

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Odds-check

Alla länder klara med sina artist- och bidragsval till Eurovision 2016. Därför bevakar vi vecka för vecka hur oddsen tror att tävlingen kommer att gå i år. Av platsskäl redovisar vi endast toppen och botten. Så här såg oddsen ut på kvällen den 10 april enligt Eurovisionworld.com:

Reservation för eventuella förändringar nedan då oddsen kan ha förändrats mellan vår mätning och publicering.

 

Topp 5 (bäst odds; ordning från plats 1-5)

 • Ryssland
 • Frankrike
 • Sverige
 • Australien
 • Malta

 

Botten 5 (sämst odds; ordning från plats 43-39)

 • Moldavien
 • Montenegro
 • Georgien
 • San Marino
 • Albanien

 

Aktuellt: Pre-Partyn

April månad är den så kallade promotionmånaden där de flesta tävlande artister reser runt i Europa och visar upp sig själva för publiken för att ragga röster inför tävlingen. I lördags var det så dags för Eurovision in Concert där 27 artister medverkade. Nu denna vecka är det dags för Pre Party i Tel Aviv i Israel.

Här nedan listar vi de artister som medverkar de kommande festerna. OBS! Vi reserverar oss för tillägg och förändringar i uppställningarna.

 

 Tel Aviv 12:e april:

 • Estland – Jüri Pootsmann
 • Frankrike – Amir
 • Israel – Hovi Star
 • Lettland – Justs
 • Moldavien – Lidia Isac
 • Polen – Michał Szpak
 • Spanien – Barei
 • Slovenien – ManuElla
 • Schweiz – Rykka
 • Storbritannien – Joe and Jake
 • Vitryssland – Ivan

 

London 17:e april:

 • Cypern – Minus One
 • Island – Greta Salome
 • Italien – Francesca Michielin
 • Kroatien – Nina Kraljić
 • Lettland – Justs
 • Makedonien – Kaliopi
 • Montenegro – Highway
 • Polen – Michal Szpak
 • Rumänien – Ovidiu Anton
 • Spanien – Barei
 • Storbritannien – Joe & Jake
 • Sverige – Frans
 • Österrike – Zoë
 • Specialinbjuden gäst: Aminata (Lettland, 2015)
 • Specialinbjuden gäst: Selma (Island 1999, 2005)
 • Specialinbjuden gäst: Eleftheria Elefteriou (Grekland 2012)
 • Specialinbjuden gäst: Destiny (JESC-vinnare 2015)

 

 

Eurovision-nyheter

SVT intar Globen – scenen börjar byggas

Med tre veckor kvar till repetitionerna av ESC 2016 startar har scenbygget inletts i Globen. Som vanligt kan du följa arbetet från Ola Melzigs blogg som dag för dag skriver dagbok om vad som sker i arenan. Detta är något han gjort från tidigare års ESC:n han varit involverad i sedan år 2002.

Inför repetitionerna kan starta ska scenen på plats, ljud och ljus ska upp och tekniken ska testas. Scenen kommer att vara på plats till och med den 15:e maj.

 

Aktuell ställning i OGAE-omröstningen

Alla OGAE-klubbar håller just nu på med sina respektive omröstningar till årets ESC. Till dags dato har totalt 6 stycken klubbar röstat (av ) och så här ser topp 10 ut efter att dessa har röstat:

 • 1. Frankrike – 60p
 • 1. Ryssland – 60p
 • 3. Australien – 46p
 • 4. Lettland – 23p
 • 4. Österrike – 23p
 • 6. Bulgarien – 22p
 • 7. Spanien – 21p
 • 8. Italien – 20p
 • 9. Ungern – 13p
 • 10. Ukraina – 10p

 

Frans uppträder på Eurovision-partyt i London den 17:e april

Som vi inledde veckans Vårnytt med pågår just nu en rad olika för-fester till Eurovision Song Contest. I London den 17:e april har nu deltagarlistan utökats med två namn: Sveriges ESC-representant Frans och Destiny (fjolårets vinnare i Junior ESC).

För Frans egen del ser det just nu ut som att London blir det enda partyt han besöker inför repetitionerna i Globen.

 

… men Agnete hoppar av sin medverkan vid förfesterna

Detta ska bero på sjukdom, vilket Agnete skriver på sin Facebooksida. Hon och hennes team har fått rådet av Agnetes läkare att inte åka iväg utomlands inför Eurovision utan istället vila upp hemma i Norge. Dels för att Agnete inte eventuellt ska bli sjukare men också för att inte riskera att smitta ned andra personer från andra länder. Därför kommer hon inte göra några framträdanden inför ESC, utan vi får se henne först på scenen i Globen som det verkar nu.

 

Sergey Lazarev svimmade på scen under uppträdande

Årets ryska ESC-representant Sergey Lazarev är just nu ute på en turné och detta kan ha pressat honom ganska mycket då han svimmade på scenen under en konsert i S:t Petersburg i förra veckan. Detta YouTube-klipp visar hur Sergey faller ihop och sedan dröjer det en stund innan scenpersonalen reagerade på att något var fel. Konserten avbröts och Sergey fick hjälp att komma av scenen. Dock behövde inte Sergey köras till sjukhus och det har utlovats att den avbrutna konserten skall genomföras igen i juni.

För närvarande är det Ryssland som är odds-etta att ta hem segern i ESC 2016, något som säkerligen påverkar nerverna hos vem som helst.

 

Ingen textändring i Australiens bidrag

Varje år får EBU:s referensgrupp in olika propåer om saker som rör artisters låttexter och melodislingor, exempelvis att det är plagiat eller uppenbara regelbrott. Till exempel har Kroatiens bidrag tidigare jämförts med Zara Larssons ”Uncover”. Ett ytterligare exempel rör meningen ‘trying to feel your love through face time’ i Australiens bidrag ”Sound of Silence”, där kritik framförts att det handlar om en applikation med samma namn (FaceTime). Nu har EBU:s referensgrupp granskat ärendet och framkommit att texten inte berör applikationen utan snarare handlar om något helt annat. Därmed slipper låtskrivarna ändra den delen av texten.

 

EBU:s historiksida nominerad i Webby Award

Ifjol i samband med att ESC firade 60-årskalas släppte EBU en specialsida med historik om tävlingen; från början 1956 till nutid. Så här ett år senare som sajten lanserades har den nu blivit nominerad i Webby Award i kategorin Event Website. Just nu pågår omröstningen som pågår till och med den 21:a april.

 

Uppgifter: Estland fortsätter med Eesti Laul 2017

Vi har nu nåtts av uppgifter att Estland har för avsikt att fortsätta med konceptet Eesti Laul även till Eurovision 2017. Underhållningschefen Mart Normet på ERR har tidigare i förra veckan gått ut på Twitter med nyheten att förberedelserna för denna uttagning har påbörjats. Vi kommer att återkomma till detta mer när Eurovision 2016 är över, framförallt kan det bli intressant hur det kommer att gå för Estland i årets tävling.

 


 

Kommentera