Vinternytt 2016: vecka 11

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Delegationsmöte i Stockholm

I dagarna har det så kallade delegationsmötet i Stockholm ägt rum i Stockholm.

Läs mer om detta här.

 

Uppdaterade musikvideos till Eurovision 2016

Nu när nationella uttagningarna i princip är avslutade har många artister nu finjusterat sina bidrag något och släppt officiella musikvideos. I söndags (13 mars) kom Albanien med sin engelska officiella version och Azerbajdzjan släppte sitt bidrag officiellt. Nu inväntar vi bara besked från Bulgarien och Malta vilket bidrag respektive land får med sig, samt en officiell bekräftelse om Italiens bidrag saknas fortfarande.

Några av de andra länderna som nyligen har släppt officiella musikvideos är Belgien, Danmark, Frankrike, Georgien, Israel, Litauen, Polen, Schweiz, Spanien och Sverige. Fler länder kommer att följa i dessa spår. Vi länkar till alla bidrag i vänstermenyn här bredvid och dessa klipp ligger kvar fram till ESC 2016 är avgjord. Så fort vi får reda på startordningen för semifinalerna kommer dessa länder att placeras enligt startordning (fram till dess ligger de i bokstavsordning i respektive semifinal/final).

Se fler musikvideos här.

 

Melodifestivalen 2016

Röstningsrekord & 3,4 miljoner tv-tittare

I lördags då Melodifestivalen 2016 avgjordes inkom det 12,5 miljoner röster från tittarna, vilket är ett helt otroligt fantastiskt rekord. Dock var det inte lika höga tittarsiffror, utan den preliminära mätningen landade på 3,4 miljoner tv-tittare. Detta är den 19:e mest sedda sändningen sedan år 2002 men om vi jämfört enbart med finaler så är det faktiskt den näst sämsta. Endast finalen år 2014 hade lägre tittarsiffror.

 

Alla röstningsresultat från tävlingen släpps i veckan

Det är mycket spänning kring hur rösterna fördelade sig till bidragen under Melodifestivalen 2016. Som vanligt har dessa siffror hållits hemliga av SVT för att inte påverka tävlingens utgång. Men nu när finalen är avklarad så kommer SVT att offentliggöra siffrorna vilket ska ske denna vecka. De enda siffrorna som preliminärt går att räkna ut är ca-antalet röster som finalisterna fick i lördags. Exakta siffror kommer dock att presenteras snart.

 

Nationella uttagningar

Ira Losco framför låten ”Walk On Water”

I mitten av februari kom Maltas nationella TV-bolag TVM med beskedet att man övervägde att byta ut Ira Loscos vinnarlåt ”Chameleon” till en annan låt. Efter detta har det varit ganska tyst om saken, men nu kommer beskedet att det officiella tävlingsbidraget kommer presenteras den 17:e mars. Enligt uppgifter har det stått mellan tio olika bidrag, där ”Chameleon” varit en av dessa bidrag. I det fallet ska dock en helt annan version av bidraget vara aktuellt. En internationell jury har sedan fått lyssna igenom låtarna och har valt ut den låt som de anser har bäst chanser i tävlingen.

Den låt som slutligen blev vald var inte ”Chameleon” utan låten ”Walk On Water”, som kommer att offentliggöras på torsdag 17:e mars. Dagen efter kommer Ira att framträda i TV-programmet Xarabank där hon ska framföra låten live.

Vi noterar att det är svenska låtskrivare som står bakom Ira Loscos låt, däribland Molly Pettersson Hammar som ju tävlade i årets Melodifestival med låten ”Hunger”, som tog sig till Andra chansen där den åkte ut.

 

Poli Genova framför ”If Love Was A Crime” i ESC 2016

Nu är det klart vilket bidrag som Bulgariens artist Poli Genova får med sig till ESC 2016. Det blir låten ”If Love Was A Crime” som har Poli Genova gjort text & musik tillsammans med Borislav Milanov, Sebastian Armann och Joachim Bo Persson. Bidraget presenteras officiellt den 21 mars, vilket blir sista landet ut att presentera sitt bidrag.

 

Italien: Bekräftat att Francesca Michielin framför sitt San Remo-bidrag i ESC 2016…

…men EBU väljer att använda den engelska titeln (”No Degree Of Separation”) i sin framställning på Eurovision.tv. I den version som presenteras här så kommer Francesca trots engelsk titel att sjunga på italienska genom hela låten utom vid ett stycke i slutet.

 

ESC 2016-nyheter

Tele2 Arena blir Partyarena i maj

När SVT i somras meddelade att Globen kommer att bli värdarena för ESC 2016 sades det även att de tre övriga arenorna i området (Hovet, Annexet och Tele2 Arena) kommer att användas till olika syften i tävlingen. T.ex. kommer arenan Hovet agera presscenter och Annexet blir delegationsområdet. Vilken roll som jättearenan Tele2 Arena skulle ha var då vid tillfället oklart, men under måndagen blev denna roll officiell.

Under ESC-finalen den 14:e maj kommer nämligen Tele2 Arena att användas som en gigantisk festarena för fansen. Man kommer kunna följa TV-sändningarna därifrån samtidigt som man får se sändningen från olika vinklar, särskilt backstage där Sanna Nielsen agerar reporter. Inför sändningarna kommer en förfest äga rum och efter sändningen blir det såklart efterfest och artister som Carola, Loreen, Danny Saucedo och Panetoz kommer att finnas på plats. Svenska jurygruppens röster kommer att läsas upp från Tele2 Arena.

Vill du vara på plats i Tele2 Arena under finalen så finns all möjlighet. Från nu på fredag den 18:e mars kl. 10:00 CET kommer biljettsläpp att ske via denna länk. Priserna ligger på mellan 300-995 svenska kronor.

Mer info hittas här.

 

Shirley Clamp & Velvet är festens värdar på EuroClub

De två schlagerdrottningarna Shirley Clamp och Velvet kommer i år vara värdar för officiella partystället EuroClub. Det kommer bli party varje kväll under två veckors tid, och förutom att de finns med kommer en rad olika gäster från Melodifestivalen och ESC.

I år kommer EuroClub vara placerad framför Kungliga slottet i Stockholm och innehåller olika scener. För att få komma in på partyområdet måste man inneha en ackreditering.

Nu öppnar Stockholm stad sin fansackreditering för just EuroClub. Är du intresserad – klicka här!

 

Jamala får framföra sin låt ”1944”

Efter att den ukrainska finalen avgjordes för drygt en månad sedan har det gått spekulationer om huruvida Ukrainas artist Jamala ska få framföra låten ”1944” eller inte. Efter noga övervägande har EBU:s referensgrupp gått igenom låten och kommit fram till att den inte bryter mot regelverket, dvs. varken låtens text eller titel innehåller en politisk agenda. Därmed får Jamala framföra sitt bidrag i tävlingen som planerat.

 

Pre-Partys

April månad är den så kallade promotionmånaden där de flesta tävlande artister reser runt i Europa och visar upp sig själva för publiken för att ragga röster inför tävlingen. Än så länge är fyra officiella events bekräftade och dessa hålls i Riga (2:a april), Moskva (3:e april), Amsterdam (9:e april) och London (17:e april). Just nu ser artistuppställningarna ut så här för de olika eventen:

OBS! Fler artistnamn tillkommer i senare upplagor av veckonyheterna. Vi reserverar oss för tillägg och förändringar i uppställningarna.

 

Riga 2 april:

 • Bosnien och Hercegovina – Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala
 • Israel – Hovi Star
 • Lettland – Justs
 • Schweiz – Rykka
 • Spanien – Barei
 • Vitryssland – Ivan
 • Specialinbjuden gäst: Herreys (Sverige 1984)
 • Specialinbjuden gäst: Schlagerfeber (Sverige)

 

 

Moskva 3:e april:

 • Albanien – Eneda Tarifa
 • Armenien – Iveta Mukuchyan
 • Vitryssland – Ivan
 • Cypern – Minus One
 • Makedonien – Kaliopi
 • Malta – Ira Losoco
 • Ryssland – Sergey Lazarev
 • San Marino – Serhat
 • Spanien – Barei
 • Schweiz – Rykka

 

 

Amsterdam 9:e april:

 • Albanien – Enada Tarifa
 • Armenien – Iveta
 • Bosnien och Hercegovina – Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala
 • Cypern – Minus One
 • Frankrike – Amir
 • Israel – Hovi Star
 • Italien – Francesca Michielin
 • Lettland – Justs
 • Makedonien – Kaliopi
 • Moldavien – Lidia Isac
 • Montenegro – Highway
 • Nederländerna – Douwe Bob
 • Norge – Agnete
 • Schweiz – Rykka
 • Spanien – Barei
 • Österrike – Zoë

 

 

London 17:e april:

 • Cypern – Minus One
 • Italien – Francesca Michielin
 • Lettland – Justs
 • Makedonien – Kaliopi
 • Montenegro – Highway
 • Storbritannien – Joe & Jake
 • Österrike – Zoë
 • Specialinbjuden gäst: Aminata (Lettland, 2015)

 


 

Kommentera