Eurovision 2016: Sverige får startnummer 9 av 26 i finalen


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

delegationmeeting16

Foto: Marco Brey/EBU.

EUROVISION 2016. Inför Eurovision 2016 har nu delegationsmötet ägt rum. I samband med denna händelse har även Sveriges startnummer i finalen den 14:e maj blivit lottad.

Nu är det bara två månader kvar tills finalen ska avgöras i ESC 2016 i Stockholm. Inför detta har EBU bjudit in alla årets 43 delegationschefer till ett möte i värdstaden, som blir som en slags uppstart inför själva tävlingen i maj. Mötet har kunnat följas via Eurovision.tv.

Under mötet inföll också den deadline för respektive lands TV-bolag att överlämna information till EBU om artist och bidrag. Härefter får man inte göra några ändringar i detta om man inte vill få saftiga bötesbelopp av EBU. Enligt EBU har alla länder lämnat in allt material i tid, dock har fyra länder (Bulgarien, Island, Kroatien och Malta) fått tillstånd att presentera sina officiella videos först på söndag.

 

Annat som skedde

Sverige startar som nummer 9 i finalen den 14:e maj.

allocationdraw_sweden

Foto: Marco Brey/EBU.

Som en del av delegationsmötet avgörs numera värdlandets startposition i finalen genom lottning. Fram till 2012 då lottning avgjorde alla länders startpositioner gjordes den lottningen också i samband med delegationsmötet, men numer är det ju värdlandet som avgör semifinalernas ordning utifrån den lottning som gjordes i januari månad. Att just värdlandet får ett exakt startnummer är för att undvika jävsituationen. Sveriges startnummer, som lottades till #9, kan alltså inte bytas ut.

Hur blir det för de övriga länderna då? Jo för semifinalerna blir det som sagt Sverige som årets värdland avgör startordningen. För de 5 övriga direktkvalificerade länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt för de 10 länderna från semifinal 1 och de 10 länderna från semifinal 2 som kvalificerar sig till finalen kommer dessa länder få lotta ifall de ska starta i finalens första eller andra halva. När den ordningen är klar är det upp till tävlingsproducenterna att sätta startordningen för finalen.

 

Personliga vykort även i år

Det har även framkommit information om de vykort som ska sändas inför varje artistframträdande i Globen i maj. Årets vykort kommer likt de tre senaste årens tävlingar fokuseras på den tävlande artisten som ska visa både personlighet och kultur. Dessutom ska en slags magi med Eurovision-logotypen vävas in i numret. Några av årets tävlande artister har på sociala medier lagt upp filmer som visar inspelningarna av vykorten.

 

Fakta om årets scenografi

stage_16

Foto: SVT.

Årets Eurovision-scen kommer att vara 24×16 meter och ha en LED-vägg som är 37×10 meter. Tillhörande detta kommer det finnas en catwalk som är 32 meter. Det kommer att ta scenteamet drygt 12 dagar att sätta ihop själva sceneriet i Globen och ytterligare tre dagar för Green room. Mellan 20-30 personer kommer vara med i det teamet. Själva scenen har tagit drygt 10 månader att ta fram för själva designen.

 

Datum för CD- och DVD-utgivning

På mötet meddelades det även att den officiella CD:n med alla bidragen till årets tävling kommer att utgivas den 15:e april, och DVD:n innehållandes sändningarna från semifinalerna och finalen (samt även extramaterial) går till försäljning den 17:e juni.

 

Preliminära datum för Eurovision 2017

Avslutningsvis har EBU också offentliggjort att de preliminära datumen för Eurovision 2017. Det blir även nästa år fortsatt upplägg med två semifinaler och en final, vilka går av stapeln den 16:e, 18:e och 20:e maj 2017. Datumen har valts med hänsyn till att inte krocka med andra större evenemang som t.ex. sportligor. Dock är datumen fortsatt preliminära i avvaktan från vinnarlandets TV-bolag 2016.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen