Eurovision 2016: Slutspurt inför deadline

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Så här i slutet av uttagningssäsongen är det många länder som kommer med sista minuten-besked gällande artist- och bidragsval. I den här artikeln sammanställer vi några av de besked som har dykt upp under mars månad.

 

Tjeckien

Tjeckien har nu avslöjat att de ska skicka sångerskan Gabriela Gunčíková till Eurovision 2016 i Stockholm. Den låt hon får med sig är gjord av trion som kom tvåa i Maltas final i år.

Sångerskan Gabriela Gunčíková är född den 27 juni 1993 och är mest känd i sitt hemland som finalist i andra säsongen av talangprogrammet SuperStar. Hon vann dessutom kategorin ”New Artist” vid Český Slavík awards 2011. Hittills har hon släppt två musikalbum och gjort ett hundratal konserter runt om i Tjeckien och Slovakien. Hon medverkade även i bandet Trans-Siberian Orchestra men har nu beslutat sig för att gå solo.

Låten som Gabriela ska framföra heter ”I Stand” och presenterades under fredagseftermiddagen (11 mars). Låtskrivarna heter Christian Schneider, Aidan O’Connor och Sara Biglert, vilka hade med låten ”Golden” i Maltas uttagning i år som kom på andra plats i finalen. Nu får de alltså revansch med denna låt för Tjeckien.

Så här ser musikvideon ut till bidraget:

 

Grekland

Som tidigare meddelat valde Greklands nationella TV-bolag ERT att välja artist och bidrag internt till Eurovision 2016. I första beskedet för en månad sedan presenterades gruppen Argo som artistval och nu kommer besked om att de får med sig låten ”Utopian Land” till tävlingen. ERT (som tidigare hette NERIT, men nu har man bytt tillbaka till sitt gamla bolag igen) som utsett gruppen att representera Grekland i ESC 2016 i Stockholm i maj.

Bidraget som Argo ska framföra i Eurovision 2016 heter ”Utopian Land” och är en låt som framförs på både grekiska och engelska. Till viss del kommer låten även framföras på den grekiska dialekten Pontisk grekiska. Låten presenterades officiellt under eftermiddagen den 10:e mars.

Gruppen Argo hette tidigare Europond men de valde att byta namn inför Eurovision Song Contest. Bandet består av sju medlemmar: sångarna Christina Lachana, Maria Venetikidou och Vladimiros Sofianidis samt musikerna Kostas Topouzis, Ilias Kesidis (delvis även sång) och Alekos Papadopoulos.

Så här ser musikvideon ut:

 

 

Azerbajdzjan

Azerbajdzjans TV-bolag ITV har låtit meddela att det blir den 21-åriga artisten Samra Rahimli som ska tävla för Azerbajdzjan i Eurovision 2016. Det är även officiellt att låten som hon ska framföra heter ”Miracle”. Valet har gjorts i samråd mellan TV-bolaget ITV samt en opinionsundersökning där över 100 musik- och TV-experter samt Eurovisionfans från över 35 länder deltog.

Samra har tidigare tävlat i den azeriska uttagningen till Eurovision år 2012, då landet stod värd för tävlingen. Hon åkte dock ut redan i första heatet på en tredjeplats, men blev ändå en publikfavorit. Ifjol sökte hon sig till talangprogrammet The Voice of Turkey där hon tog sig ända fram till kvartsfinalen. Nu i år deltar hon i sitt hemlands upplaga av The Voice och där hon har lyckats bli första finalist.

Den låt som Samara kommer få med sig till Eurovision 2016 heter ”Miracle” och den kommer enligt uppgift till Eurovision.tv att presenteras denna helg. Det är ännu oklart vilka som står bakom hennes bidrag.

 

San Marino

Det var den 12:e januari i år som San Marinos nationella TV-bolag SMRTV meddelade att man internt valt ut den turkiska artisten Serhat att representera San Marino i Eurovision 2016. Vid det tillfället sades det att det skulle dröja innan tävlingsbidraget officiellt presenterades, vilket alltså skedde först idag. Presentationen skedde vid en presskonferens under onsdagen som hölls på Grand Hotel Intercontinental i Paris.

Årets bidrag från San Marino är skapat av den turkiska kompositören Olcayto Ahmet Tuğsuz och den grekiska textförfattaren Nektarios Tyrakis. Dessa båda har tidigare erfarenhet från Eurovision Song Contest som låtskrivare. Därefter har låten producerats i Bryssel av den franska musikern Cyril Orcel. Den version som Serhat ska framföra i Eurovision kommer att vara på engelska, men även en italiensk och fransk version ska släppas.

 

Kroatien

Kroatien återkommer i tävlan i år efter att ha stått över tävlingen år 2014 och 2015. Precis som år 2013 gjordes valet av artist och bidrag internt och denna gång föll valet på Nina Kraljić, som stod som segrare i den första säsongen av The Voice Kroatien (eller Najljepši glas Hrvatske som det också heter) som sändes för ett år sedan. Efter det har hon blivit nominerad i Porin awards och nu blir det avfärd till Stockholm i maj för att representera sitt hemland. Bidraget hon får med sig heter ”Lighthouse” som duon Popmaché som består av Andreas Grass och Nikola Paryla som har gjort låten, samt Thorsten Brötzmann som står bakom som producent. Under onsdagen presenterades låten officiellt i kroatisk TV:

 

Makedonien

I slutet av november förra året (2015) kom beskedet från Makedoniens nationella TV-bolag att årets makedonska Eurovision-artist skulle väljas internt till Eurovision 2016. Valet föll på Kaliopi som tävlat två tidigare gånger i Eurovision: 1996 (föll ut i kvalomgången det året) och 2012 (slutade på trettonde plats i finalen). Nu blir det alltså tredje gången gillt som hon får representera landet.

Först nu på måndagskvällen den 7:e mars presenterades Makedoniens tävlingsbidrag till Eurovision 2016, ”Dona”, som Kaliopi gjort tillsammans med Romeo Grill (Kaliopi har skrivit texten medan Romeo Grill står bakom musiken). De båda stod även bakom senaste bidraget som hon tävlade med 2012 (”Crno i belo”).

Lyssna gärna på låten här nedanför:

 

Serbien

Serbiska TV-bolaget RTS väntade in i det sista med att presentera sitt artistval, även om det den senaste tiden ryktats om just denna artist. Först på måndagen kunde artisten bekräftas av såväl nationella TV-bolaget RTS som EBU. Det blir artisten Sanja Vučič ZAA med låten ”Goodbye”som ska tävla för Serbien i Eurovision 2016.

Låten premiärspelas först lördagen den 12 mars kl. 21:00 CET.

 

Ryssland

I december förra året (2015) meddelade rysk TV att man internt valt ut sångaren Sergey Lazarev att representera Ryssland. Vilken låt han får med sig till Eurovision 2016 avslöjades först nu (5:e mars) då bidragets musikvideo presenterades. Samma kväll framförde Sergey låten i rysk TV. Låten är komponerad av Phillip Kirkorov och Dimitris Kontopoulos medan svenska John Ballard och Ralph Charlie har gjort texten.

 

Montenegro

Redan i oktober förra året (2015) kom beskedet om Montenegros internval av gruppen Highway. Nu släpps det rockiga bidrag som gruppen ska tävla med i Eurovision 2016.

Efter två år med Balkanballader från Montenegro bjuds vi denna gång på klassisk indierock när de fyra killarna i Highway framför sitt bidrag. Gruppen består av sångaren Petar Tošić, gitarristerna och körsångarna Marko Pešić och Luka Vojvodić samt keyboardisten Bojan Jovović. Den sistnämnde har faktiskt tidigare stått på en Eurovisionscen, nämligen år 2005 då han ingick i den montenegrinska gruppen No Name som tävlade för unionen Serbien-Montenegro och blev sjua. Kan han upprepa det i år månntro?

Gruppens tävlingsbidrag är komponerat och skrivet av Skansi, Luka Vojvodić och Maro Market.

Så här ser musikvideon till låten ut:

 

Nederländerna

Nederländerna var först ut för säsongen att presentera sin artist men dröjde till slutet av uttagningssäsongen innan man presenterade sitt tävlingsbidrag. Det blir en midtempolåt med namnet ”Slow Down” som artisten Douwe Bob ska framföra i Eurovision 2016 i Stockholm. Bidraget har Douwe Bob varit med och gjort tillsammans med Jan Peter Hoekstra, Jeroen Overman och Matthijs van Duijvenbode.

 

Armenien

Redan i oktober förra året avslöjade tv-bolaget AMPTV att man internt utsett den 29-åriga sångerskan Iveta Mukuchyan som sin representant för Armenien i Eurovision Song Contest 2016. Därefter sades det att AMPTV ville få in förslag på låtar som Iveta kunde tävla med.

I januari meddelade Iveta i en video att man stod i valet om två låtar, där valet slutligen föll på låten ”LoveWave” som gjorts av Lilith Navasardyan, Levon Navasardyan, Stephanie Crutchfield och av sångerskan själv (Iveta Mukuchyan alltså). Det har dock dröjt till nu (den 2:a mars 2016) innan låten presenterades offentligt för första gången.

 


 

Kommentera