Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Polen 2018

Inför ESC Polen 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Polens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Polen hade startnummer 4 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Polens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Polen har varit lite av ett land som kommit och gått under åren, och likt många andra länder har det gått ganska mycket upp och ner för dem. Efter att man var borta i två år hamnade man i en positiv trend med fyra raka finalplatser, mycket tack vare deras stora diaspora. Detta syntes inte minst 2016 när de blev åtta tack vare ett enormt tittarstöd. I fjol lyckades det inte hjälpa dem, de missade finalen för första gången på fem år. Där pekar just nu-läget för Polen på ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

För första gången på tre år bestämde sig det polska nationella TV-bolaget TVP för att välja ut sitt bidrag internt. Intresserade artister/låtskrivare fick möjlighet att skicka in egna bidrag som sedan analyserades av en expertjury. De presenterade sitt bidrag den 15:e februari.

 

Vem tävlade för Polen 2019?

Folkmusikgruppen Tulia bildades år 2017 i Szczecin, Polen. Medlemmarna är Joanna Sinkiewicz, Dominika Siepka, Patrycja Nowicka och Tulia Biczak. Gruppen är döpt efter den sistnämnda. Deras första singel var en cover på Depeche Modes låt ”Enjoy the Silence”, året därpå släppte de albumet Tulia som innehöll nyskrivna låtar. Under sitt år som grupp har de hunnit uppträda på en rad festivaler och dessutom vunnit en rad priser. De har även sålt platina för debutalbumet som släpptes i maj 2018.

Bidraget de kommer att framföra i Tel Aviv heter ”Pali się (Fire of Love)” som är skriven av Nadia Dalin, Sonia Krasny Allan och RichJud Friedmann.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Polen, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Polen deltagit i Eurovision.

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Polen dänger till med en väldigt annorlunda rocklåt, som med säkerhet kommer att sticka ut ur mängden. Men jag har fortfarande lite svårt att ta ställning till den. Det finns ett skönt sound i det här väldigt höga nästan skrikande sångsättet, och det är lite charmigt tillsammans med rockmusiken. Lite oförargligt på något sätt. Men just därför så är detta också ganska tråkigt, och jag har enormt svårt att se hur detta skulle kunna se ut på scenen. Jag landar helt enkelt på en tvåa, jag vågar inte säga mer än så just nu.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Polen brukar ju ha ganska lätt för att ta sig från semifinalen, och i år så har de ju också ett udda bidrag som verkligen sticker ut. Frågan är om Europa kommer belöna det dock? Jag är tveksam. Men finalen lär de ju ändå kunna nå, även om jag tvivlar på att de kommer sluta bättre än 15:e där…Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Edyta Gorniak – ”To nie ja” (1994)
 2. Donatan feat Cleo – ”My Słowianie (Slavic Girls)” (2014)
 3. Kasia Kowalska – ”Chcę Znać Swój Grzech” (1996)
 4. Anna Maria Jopek – ”Ale Jestem” (1997)
 5. Blue Café – ”Love Song” (2004)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Jag vet inte riktigt vart jag ska placera den här låten. Det är kul och modigt att Polen experimenterar genom att skicka något som är kulturellt anknutet till landet och dessutom på modersmålet. Det är en rätt behaglig rytm, men det skrikiga sångsättet blir nästan lite irriterande till slut. Ska bli intressant att se vad de gör på scen. Men jag kan inte ge den mer än en tvåa för det är inte sämre än så, men det är inte heller så pass bra.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag sätter det i mitten för jag har ingen aning. Tippning är svårt överhuvudtaget, men detta bidrag gör det svårare på något sätt. Kan gå hur som helst.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Michał Szpak – Color of Your Life (2016)
 2. Donatan feat Cleo – ”My Słowianie (Slavic Girls)” (2014)
 3. Ich Troje – Keine Grenzen-Żadnych granic (2003)
 4. Kasia Moś – Flashlight (2017)
 5. Blue Café – ”Love Song” (2004)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Jag är lite kluven till den här låten. Om man ser på videon och lyssnar på låten har gruppen ett viktigt budskap de vill förmedla. Tyvärr faller det för min del på att de har sådana skrikiga toner i sångrösterna och att även i liveversionen så händer det inte så mycket (de står bara helt stilla). Detta till trots så uppskattar jag låten lite men jag kan inte ta det högre än till en okej-nivå.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag sätter Polen som bubblare och det beror på att jag tror de har rätt okej chans att kunna ta sig till final. Däremot blir jag inte förvånad om de åker ut för jag har en känsla av att det kan bli ett ”vi står bara och sjunger låten”-framträdande på scenen i Tel Aviv som det var förr i tiden. Numer måste man addera show på det hela och det tror jag inte kommer att hända för Polen i år. Men de kan gå vidare för att det är traditionellt och tack vare diaspora från många länder.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Michał Szpak – Color of Your Life (2016)
 2. Edyta Gorniak – ”To nie ja” (1994)
 3. Ich Troje – Keine Grenzen-Żadnych granic (2003)
 4. Donatan feat Cleo – ”My Słowianie (Slavic Girls)” (2014)
 5. Kasia Moś – Flashlight (2017)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Polen är modiga i år! Det var ett tag sen vi fick höra någonting så lokalt anknutet från dem, jag tror man måste gå tillbaka till 2014 när Donatan & Cleo bjöd oss på en lokalt förankrad låt, nykärnat smör och… *ahem*. I alla fall. Denna låt som Tulia bjuder på är udda på ett annat sätt, den är betydligt tyngre. Jag som annars brukar ha bra koll på rockscenen anade att huvudmelodin med dess rockriff kunde ha passat bra som ett riff i en doom metal-låt, om man är lite fantasifull.Gissat resultat i tävlingen:

Nja, trots att jag uppskattar Polens mod att våga skicka någonting såpass udda, så är detta en semifinal där många andra också försöker sticka ut. Och oddsen pekar inte åt Polens håll. Den här kan tyvärr få det svårt att klara sig.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Ivan & Delfin – Czarna Dziewczyna (2005)
 2. Michał Szpak – Color of Your Life (2016)
 3. Kasia Kowalska – ”Chcę Znać Swój Grzech” (1996)
 4. Marcin Mroziński – Legenda (2010)
 5. Donatan feat Cleo – ”My Słowianie (Slavic Girls)” (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Eurovision handlar ju om att vardera land skall visa upp sin musikaliska kultur. Visst man behöver inte skicka folkmusik varje år, men man kan ju åtminstone försöka blanda in någon form av kulturella bidrag i låten så man kan höra vilket land varje bidrag kommer i från. Detta är något som Polen lyckas med. Gruppen Tulia bjuder helt klart på årets mest kulturella bidrag. Frågan är om det inte blir en aning överdrivet, lite väl pretentiöst. Just musikvideon har jag väldigt svårt att ta till mig. Men jag tycker annars väldigt bra om låten. Det skall bli spännande att se hur de väljer att framföra det här live.


Ja, Polen lär ju knappast vinna i år. Men en finalplats är fullt möjlig. Men mycket hänger i det här fallet på framträdandet.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Ich Troje feat. Real McCoy – Follow My Heart (2006)
 2. Donatan feat Cleo – ”My Słowianie (Slavic Girls)” (2014)
 3. Isis Gee – For life (2008)
 4. Ich Troje – Keine Grenzen-Żadnych granic (2003)
 5. Marcin Mroziński – Legenda (2010)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Polen väljer återigen att skicka kvinnor i traditionella folkdräkter med en typisk inhemsk låt. Senast man gjorde detta (år 2014) gick det bra. Detta bidraget är ingen tvekan om att det kommer från ett öststatsland. En rätt hyfsad låt som sticker ut från mängden. Det är mycket attityd och starka röster. Det som drar ner betyget för mig är att det låter alldeles för gnälligt och skrikigt. Refrängen är dock riktigt härlig och medryckande. Så sammanlagt kan man beskriva Polens ESC-bidrag som både irriterande och svängig på samma gång.Gissat resultat i tävlingen:

Det är svårtippat om hur det ska gå för Polen. Min spontana tippning så här på förhand är ändå att de tar sig vidare till finalen, men väl där blir det inte en hög placering. Mitten-botten någonstans.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Ich Troje – Keine Grenzen-Żadnych granic (2003)
 2. Michał Szpak – Color of Your Life (2016)
 3. Ich Troje feat. Real McCoy – Follow My Heart (2006)
 4. Anna Maria Jopek – ”Ale Jestem” (1997)
 5. Edyta Gorniak – ”To nie ja” (1994)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »