Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Inför ESC Tjeckien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Tjeckiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2009. Tjeckien hade startnummer 2 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Tjeckiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Moskva i maj 2009.

 


Fakta


  • Artist:
  • Gipsy.cz

  • Låt:
  • ”Aven Romale”

  • Text & musik:
  • Radoslav ”Gipsy” Banga

  • Språk:
  • Engelska och romani


Gipsy.cz är en tjeckisk/romsk hiphopgrupp från Tjeckien. Frontmannens riktiga namn är Radoslav Banga och gruppen har släppt två skivor i Tjeckien. Förutom Radoslav består Gipsy.cz också av gittaristen Peter Surmaj, basisten Jan Surmaj och violinisten Vojta Lavicka.

De har funnits sen 2006. Deras senaste album ”Reprezent” släpptes förra året. Gruppen har turnerat runt omkring i flera europeiska länder som Storbritannien, Frankrike, Portugal samt i Asien (Korea). Anledningen varför man valde just den här gruppen är oklar. En del spekulationer säger att det beror på ekonomisk kris i landet samt att flera artister inte har varit intresserade att ställa upp. Gruppen är för övrigt väldigt populär i hemlandet och har synts då och då i den amerikanska musikkanalen ”MTV”. De var med både i fjol och året därinnan. Senast tävlade man 2008 om en plats i ESC i Belgrad men kom aldrig med. Bidraget som de tävlade med då hette ”Banga Beating”. 2007 kom man på andra plats i den tjeckiska uttagningen med bidraget ”Muloland”.

 

Musikvideo

Så här såg Tjeckiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Tjeckien borde lämna tävlingen, säg mig en bra låt de skickat? Ta in Österrike eller Italien igen.Ja, vad ska man säga. Här kryllar det av tempoväxlingar som i en dålig musikal och det blandas in försök till komik. Årets skämtlåt nummer ett. Det här är långt ifrån bra. Stökig melodi med en enformig text. Tjeckien kommer att vara helt chanslösa och jag hoppas verkligen att jag har rätt. Gipsy.cz är en romsk hiphopgrupp som blandar influenser från romsk musik, tjeckisk musik och anglosaxisk hiphop. Det har aldrig förut varit med någon låt på romani i ESC.Jag kan inte säga så mycket mer om det här bidraget än att det gång på gång utlöser en allergichock i mig. Jag tycker det är så pinsamt dåligt att tjeckerna får skylla sig själva om de uppvisar dåliga förloraregenskaper när de senare i år missar ESC-finalen, för någon annan utgång kan jag inte se..

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »