16 länder deltar i Junior Eurovision 2023

PANELEN INFORMERAR. Även till 2023 år Junior Eurovision kommer det att bli 16 länder som deltar i tävlingen. Det har EBU nu officiellt presenterat. Bland dessa finns ett land som återkommer och ett land som debuterar!

 

Vad har hänt?

EBU har nu efter många månaders väntan släppt deltagarlistan för Junior Eurovision Song Contest 2023. På deltagarlistan finns 16 länder anmälda varav samtliga länder som tävlade ifjol, med undantag för Kazakstan och Serbien som har lämnat återbud. Deras platser har fyllts upp av Tyskland, som gör comeback efter förra årets avhopp, och dessutom gör Estland debut i sammanhanget. Det här betyder att det blir den första Junior Eurovision-finalen där alla länder som i vuxna Eurovision ingår i ”Big Five” tävlar i samma JESC-final.

Här ska också inflikas att det även i år inte heller blir någon från Sverige, utan tv-tittare i Sverige får även i år följa direktsändningen i november via den officiella livestreamen online.

Finalen är planerad att äga rum i Nice i södra Frankrike den 26:e november.

 

Vilka länder tävlar?

Nedan är en sammanställning av de länder som kommer till start i årets Junior Eurovision. De listas i alfabetisk ordning efter land:

 • Albanien
 • Armenien
 • Estland
 • Frankrike (värdland)
 • Georgien
 • Irland
 • Italien
 • Malta
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Polen
 • Portugal
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Tyskland
 • Ukraina

 

Vad händer härnäst?

För närvarande pågår uttagningar i tävlingsländerna där varje lands TV-bolag gör ett artist- och bidragsval. I skrivande stund har 6 länder gjort artistvalet klart medan hittills är inga låtar presenterade. Exakt när alla länder behöver vara klara är inte känt, men troligen senast ett par veckor innan finalen.

Frankrike var senast värdnation för JESC 2021 och vann fjolårets upplaga med Lissandros ”Oh maman!”. Därefter fick France Télévisions erbjudandet av EBU att stå värd vilket de accepterade.

 


 

Kommentera