Lär känna Loreen inför Finalen i Melodifestivalen 2023

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2023. På lördag (11:e mars) väljs Sveriges representant till Eurovision Song Contest 2023 ut via Melodifestivalens final och inför det presenterar vi finalisterna. Och finalens storfavorit utan tvekan är Loreen som är tillbaka med bidraget ”Tattoo”.

 

Vann Eurovision överlägset övriga deltagare

Loreen är som bekant ingen okänd artist i det här sammanhanget, tvärtom är det nu fjärde gången hon tävlar och precis som när hon tävla med Euphoria  för 11 år sedan är hon lika stor favorit att vinna allt. Den gången, 2012, vann hon Melodifestivalen efter att bara ett år tidigare åkt ut i Andra chansen med My Heart Is Refusing Me och på plats vid ESC i Baku 2012 blev ”Euphoria” också storfavorit som vann allt och som varit en av fansens favoriter sedan dess.

”Euphoria” öppnade upp en dörr som gjorde att jag kunde möta och samtala med fler människor, sade Loreen i en intervju med oss inför sin deltävlingsmedverkan.

 

Medverkar för fjärde gången

Sedan Melodifestival- och Eurovision-segern har Loreen också tävlat en tredje gång i Melodifestivalen. Året var 2017 och låten hette Statesment. Då som nu var hon en av storfavoriterna, men den gången slutade det med sorti i Andra chansen. Nu fem år senare är Loreen tillbaka igen i tävlingen och det tycker hon själv ska bli roligt. Bidraget hon tävlar med heter ”Tattoo” som Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Thomas G:son, Peter Boström och Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker står bakom på upphovssidan.

Inför sin medverkan i deltävling 4, där hon för övrigt gick ut sist av alla i startfältet, sade hon till oss att det kändes lite nervöst när de skulle sätta ihop helheten för att det var först när de var på plats på scenen som man kunde se helheten av idén. Hon berättade också att hon hade tränat mycket inför numret.

– Bara den fysiska förberedelsen har varit ganska omfattande. Jag har nu de senaste två månaderna tränat två gånger per dag 6 dagar i veckan bara för att konditionen ska vara på plats i det jag ska göra, berättar hon.

 

Så här blev resultatet av framträdandet i Malmö i deltävling 4:

 

Skulle kunna bli historisk i Eurovision

Inför deltävlingen och inför lördagens final är Loreen åter igen storfavorit – hon leder oddsen överlägset övriga deltagare och även oddsen för Eurovision 2023 (trots att den svenska uttagningsfinalen inte ens är avgjord). Om det nu skulle bli ännu en seger i Melodifestivalen blir Loreen historisk som den tionde artisten som vunnit Melodifestivalen mer än en gång, och om det skulle gå hela vägen även i Eurovision skulle hon bli historisk igen som den första kvinnan att vinna Eurovision två gånger och den andra soloartisten att vinna tävlingen två gånger. Sverige skulle även komma upp på delad förstaplats med Irland över antalet ESC-segrar.

Men, redan inför deltävlingen var Loreen tydlig med att hon fokuserar helhjärtat på de tre minuter som hon ska framföra i programmet även om hon såklart blir glad för alla positiva ord.

– Vi behöver plattformar där vi känner gemenskap och glädje och där man känner sig inkluderad oavsett vad man är och tycker. Melodifestivalen är vårt starkaste kort där och det är ingen slump att det växer och har växt sig starkare för varje år. Människor vill känna sig delaktiga och vill ha kul. Det låter kanske ytligt men samtidigt när du känner dig lycklig så påverkar det. Det finns en sådan dominoeffekt av att en människa känner sig glad eller lycklig eller skön, sade hon vid vår förra intervju.

 


 

Kommentera