Backstage med Schlagermagistern: människorna bakom musiken (del 4)

KRÖNIKA. I väntan på lördagens deltävling i Melodifestivalen 2023 har vår Schlagermagister tagit fram historik kring några av de låtskrivare som står bakom veckans tävlingsbidrag. Den här veckan gäller det tre så kallade rekordhavare!

 

Rekordhavarna – nr 1: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

Låtskrivare går ju lite i “trender” i Melodifestivalen kan man säga. Överlag så är inte samma låtskrivare lika “populära” i Mellon genom decennierna. För tio år sedan var exempelvis Fredrik Kempe namnet på allas läppar. För 20 år sedan var det bl.a. Henrik Sethsson, Lennart Wastesson och Ingela “Pling” Forsman. Och 30 år sedan var det legendarer som Lasse Holm och Stephan Berg! Så vem är hetast nu, undrar ni? Det är relativt lätt att svara på det faktiskt. Med hela 6 låtar i årets Mello – varav tre i den sista deltävlingen – är Jimmy “Joker” Thörnfeldt helt klart årets dominant i låtskrivarkretsen. Att få med 6 bidrag i samma upplaga är tangerat rekord på antal bidrag i en och samma Mello – ett rekord han själv satte ifjol när han också hade 6 bidrag med.

Jimmy Thörnfeldt är den som verkligen definierar 2023 års “sound” och det råder heller ingen tvekan om varför. Hans karriär är lång – och vi får gå tillbaka till 2000-talet för att hitta hans start. Hans karriär började i hemstaden Norrköping, men han kom ganska snart att bli etablerad i Stockholm. Hans första större produktion var tillsammans med Alcazars Tess Merkel 2004, och inte kort därefter hamnade han i samma studio som den internationella storstjärnan Kate Ryan. Visserligen var det tunga namn som han jobbade med, men för svenska folket blev han först känd i Melodifestivalen 2011 – som låtskrivare bakom Love Generation och låten Dance Alone – som han skrev med bl.a. demonproducenterna RedOne och The Chef. Nu gick det inte hela vägen för den låten, men Jimmy hade redan andra projekt på gång utanför Europa – nämligen i USA! Han får producera mängder med låtar åt några av världens största artister som Jennifer Lopez, David Hasselhoff, Mohombi, One Direction, Ricky Martin, Nicki Minaj, Taio Cruz och inte minst Pitbull! Med just Pitbull skulle Jimmy bilda ett superteam där de år 2016 vann en amerikansk Grammy för årets album med Dale, och 2017 vann de två latin Grammys. På kort tid blev därmed Jimmy en av de absolut starkast lysande låtskrivarna i världen, vars låtar dominerade listorna i USA.

Det skulle ta tio år innan Jimmy gjorde comeback i Mellon igen, denna gång betydligt mer erfaren och drillad i den amerikanska musikbranschen. Hans internationella prägel togs öppet emot av SVT, som såg till att han fick hela fem bidrag med i tävlingen 2021 – varav tre skulle ta sig till finalen. Som om inte det vore nog så tog han både första- och andraplatsen i tävlingen, Tusses Voices vann medan Eric Saades Every Minute landade på andraplatsen. Jimmys låtskrivartalang hade uppenbarligen gått hem i de svenska stugorna, men intressant nog även i de cypriotiska stugorna. Hans låt El Diablo utsågs nämligen till Cyperns bidrag i Eurovision 2021 och framfördes av Elena Tsagrinou. Som om inte det vore nog så lyckades han även skriva med sig på San Marinos bidrag Adrenalina som framfördes av Senhit och Flo-Rida. Detta är för övrigt det Eurovision-bidrag som har rekord i flest antal låtskrivare – sammanlagt tio personer! Med så många låtskrivare och dessutom en superkänd amerikansk rappare på scenen kunde detta väl inte misslyckas? Jo, det kunde det, och det blev istället för framgång en snöplig 22:a plats för San Marino. “El diablo” slutade dock på en 16:e plats i finalen, medan Jimmys svenska bidrag “Voices” slutade ett par placeringar högre – på 14:e plats.

2022 var det dags igen, och denna gång slog alltså Jimmy rekord i antalet tävlande Mellobidrag – hela 6 låtar! Av dessa gick fyra till final – men bara ett bidrag i topp 3, nämligen In i Dimman med Medina. Låten blev dock en av de klart mest streamade låtarna ifrån Mellon, endast slagen avRun to the Hills med Klara Hammarström – som Jimmy också hade skrivit. Det råder ingen tvekan om vilken låtskrivare som är hetast just nu. I år har han som tidigare nämnt också fått 6 bidrag – ska han bräcka sitt rekord i årets final? Hittills har han säkrat tre finalplatser i de tidigare avgjorda deltävlingarna och denna vecka gäller det Kianas, Smash Into Pieces och Loreens låtar där Jimmy Thörnfeldt står med på upphovet.

 

 

Rekordhavarna – nr 2: Jimmy Jansson

Från de mest avlägsna värmländska skogarna i Hagfors kommer Jimmy Jansson – en låtskrivare som i princip följt den moderna Melodifestivalen från dag 1. Redan i mellanstadiet grundade Jimmy sitt första band ZlipZ som emellertid inte höll särskilt länge, utan det var istället i högstadiet som han fick ihop bandet The Poets som skulle bli rikskänt! Redan som 13-åring hade Jimmy nu börjat producera musik, som visserligen än så länge enbart hördes lokalt i Hagfors, men 2001 drog han uppmärksamhet till sig ifrån Skara och Bert Karlsson. Resultatet blev att The Poets fick låten What difference does it make skriven till sig av Thomas G:son och med stöttning av Bert och Marianne Records så blev The Poets en av bidragen i den första moderna Melodifestivalen 2002. Man gick ut som bidrag nr 1 i den andra deltävlingen i Norrköping och lyckades ta sig till Vinnarnas val som semifinalen kallades då. Där tog det emellertid stopp – men Jimmy hade nu alltså, som 17-åring, gjort sig rikskänd.

The Poets överlevde ett tag till, och kunde även meritera sig med en mycket kort USA-turné innan bandet splittrades. Jimmy drogs in i Bert Karlssons nya dokusåpasatsning Fame Factory 2003 där han snabbt blev en av de mest populära artisterna i programmet, men kanske viktigast av allt var att han här träffade sin blivande fru, medtävlaren Sandra Dahlberg. År 2004 släppte Jimmy sin första singel Godmorgon världen – som sålde guld. Föga överraskande beslöt han sig nu för att göra ett nytt försök i Mellon, och denna gång som soloartist. I Melodifestivalen 2005 kunde man därför se honom framföra bidragetVi kan gunga som snabbt fick massivt stöd av den yngre publiken. I finalen räckte det dock enbart till en 6:e plats, men låten dominerade Svensktoppen i flera veckor efteråt. 2007 var han tillbaka i Mellon igen, och denna gång även som låtskrivare. Med sitt egenskrivna bidrag (tillsammans med Thomas G:son)  Amanda lyckades han ta sig till Andra chansen – men inte längre denna gång. Detta blev sista gången Jimmy försökte sig på Mello som artist.

Där kunde berättelsen om Jimmy ha tagit slut, och länge såg det faktiskt ut så. Jimmy skulle nämligen inte återvända till Mellon på många år, och istället satsade han på andra projekt. 2008 bildade han bandet Sveakafé, som skulle spela musik inspirerad av bl.a. Coldplay. Emellertid var bandets framgångar högst begränsade och 2010 gick han solo igen med singeln “Mitt hjärta” – som heller inte blev särskilt framgångsrik. Under de kommande åren släppte han ett par egna singlar som inte blev särskilt uppmärksammade, men samtidigt började han producera musik åt andra artister, bl.a. Idolstjärnan Lisa Ajax, Top Cats och Helena Paparizou.

2014 hade han slutligen lagt artistkarriären på hyllan och istället valt att satsa helt på låtskrivandet då han sju år efter sitt senaste framträdande i Melodifestivalen gjorde sin comeback, men denna gång alltså som låtskrivare bakom dansbandssångerskan Elisa Lindström och låten Casanova”. Låten hade han skrivit med giganterna Ingela “Pling” Forsman och Bobby Ljunggren, men tyvärr räckte det inte för att nå final. Inte heller hans andra bidrag, Hollow med Janet Leon nådde final detta år. Men Jimmy hade nu en fot med i Mellon och skulle komma att bli en storproducent av Mellobidrag under åren framöver. Han kom att ligga bakom Dolly Styles debut i tävlingen 2015, som upphovsperson bakom Hello Hi, men också Panetoz comeback i tävlingen 2016 med Håll om mig hårt. Det sistnämnda bidraget blev en stor framgång för Jimmy som med detta nådde sin första final som låtskrivare – och slutade där 6:a!

Nästa gång han nådde final var 2018, och denna gång som låtskrivare bakom Mendez och Everyday”. Denna gången slutade han dock 12:a i finalen, alltså sist. Det måste ha sporrat honom rejält – för i 2019 års Mello så hade han med hela fem bidrag, bl.a. med Dolly Style, Margaret, Andreas Johnsson och Liamoo & Hanna Ferm. Det var dock bara med Liamoo & Hanna Ferm som han tog sig till final, med bidraget Hold you. Denna gång nådde Jimmy sin första pallplacering – 3:a i finalen! Onekligen en stor framgång för Jimmy, som aldrig lyckades med detta som artist, trots sin popularitet. 2020 blev ett rekordår för honom, då han lyckades få med 6 bidrag i Mellon – tangerat rekord av en låtskrivare! Av dessa bidrag gick fyra till final och två åkte ut i Andra chansen – ett mycket imponerande resultat. Tyvärr lyckades inga av hans bidrag nå pallplacering i finalen, även om Hanna Ferm var mycket nära att göra det  med Brave – som slutade 4:a. Inför 2021 hade Jimmy växlat ned något och hade denna gång bara tre låtar i Mellon varav enbart In the Middle med The Mamas lyckades nå finalen – men tog där en fin 3:e plats. Jimmy lyckades dock toppa detta resultat året därpå då han skrivit Bigger Than the Universe för Anders Bagge som slutade 2:a i finalen – Jimmys bästa placering hittills.

Men trots så många försök och framgångar har han ännu inte lyckas vinna tävlingen. I år deltar han med fem bidrag i Mellon, varav tre tävlar i den sista deltävlingen – bl.a. med Loreens “Tattoo”. Kan detta bli hans lyckliga år?

 

Rekordhavarna – nr 3: Thomas G:son

Legenden Thomas G:son blir en passande avslutning på denna krönikeserie då han inte bara varit med och skrivit det sista bidraget i årets Mello, nämligen Loreens “Tattoo”, utan också är den låtskrivare med flest bidrag i Mellohistorien: 69 stycken! Mycket imponerande!

Erik Thomas Gustavsson (som han egentligen heter) föddes i Skövde 1968 och växte upp på en mindre ort utanför stan. Han skulle komma att gå ekonomilinjen på gymnasiet och började även läsa nationalekonomi på högskola innan han helt övergav det akademiska livet. Istället var det musiken som var hans verkliga kall. Thomas var nämligen hårdrockare – och redan 1988 hade han börjat i det lokala hårdrocksbandet Masquerade. Emellertid blev de aldrig särskilt stora, och istället för att vänta på det stora genombrottet valde Thomas att börja producera låtar åt andra artister – och då i helt andra genres mot vad han själv lyssnade på. Den första artisten som han samarbetade med var den då högaktuelle svenske artisten Bosson, som G:son skrev 12 låtar åt år 1998. Samtidigt skrev han en del dansbandsmusik åt Lotta Engberg, men också åt artisten Cleo. Hon skulle 1999 göra debut i Melodifestivalen – och med sig fick hon ett bidrag av G:son: Natten är min vän. Detta blev G:sons första bidrag i tävlingen och slutade på 8:e plats i finalen. Det var emellertid med hans nästa bidrag i tävlingen som han på riktigt skulle hamna i hetluften. Tillsammans med Henrik Sethsson så hade han hamnat i Bert Karlssons nya projekt Friends på turné, som mycket snart hamnade i Melodifestivalen. Thomas och Henrik skrev bidraget Lyssna till ditt hjärta som 2001 vann Melodifestivalen och blev mycket framgångsrik i Eurovision med en 5:e plats. G:son var således en Mellovinnare – på andra försöket!

Inte så konstigt var han nu hett villebråd i musiksverige och när Melodifestivalen 2002 skulle göras om till konceptet med fyra deltävlingar med åtta bidrag i varje blev G:son tävlingens store låtskrivare. Han fick med fyra låtar – bl.a. till Jimmy Janssons grupp The Poets, men också till storheter som Barbados, Kicki, Bettan & Lotta, och Arvingarna. Det var dock bara Vem e de du vill ha som nådde pallplacering detta år – men den blev också en massiv hit för Kicki, Bettan & Lotta. Trion var rätt nöjd med G:sons insats, och skulle därför dra med honom i deras bidrag 2003. Men istället för Melodifestivalen, drog “Bettan” hela truppen till Norge och Norska Melodi Grand Prix. LåtenDin hånd i min hånd blev G:sons debut i Norge, och slutade på 4:e plats i finalen. Kicki, Bettan & Lotta mötte faktiskt burop av delar av publiken – troligtvis då detta var första gången svenska artister deltog i den norska finalen. Men en bidragande anledning var säkert att svenska skidåkare samma dag hade besegrat norska skidåkare i Skid-VM. Sådant rör ju såklart upp känslor i Norge.

G:son fortsatte producera bidrag i Norge, och skulle 2007 vinna sin (hittills) enda seger i Norska Melodi Grand Prix med Guri Schanke ochVen a bailar conmigo. Tyvärr tog sig inte Norge till Eurovisionfinal detta år, men G:son kunde inkassera ännu ett ESC-framträdande. Redan 2006 hade han däremot synts igen, denna gång bakom Sveriges bidrag Invincible som framfördes av Carola. I 2006 års Mello hade han fått med hela 6 bidrag – vilket ännu idag är rekordet för mesta antal bidrag i en och samma Mello (ett rekord han delar med Jimmy Jansson och Jimmy “Joker” Thörnfeldt). Carola var såklart storfavorit detta år, och “Evighet” (som bidraget hette på svenska) hade han skrivit med kollegorna Bobby Ljunggren, Henrik Wikström och Carola själv. I Eurovision kunde han inkassera ännu en 5:e plats, vilket kanske var lite av en besvikelse med tanke på att Sverige tillhörde favoriterna.

Under de kommande åren skulle G:son dock inte synas särskilt mycket i Melodifestivalen – mellan 2007-2010 hade han i snitt två låtar med per år, och enbart Samba Sambero med Anna Book (2007) skulle nå final av dessa. Emellertid blev det mer aktivitet för G:son i utlandet. Som tidigare sagt så lyckades han bra i Norge, men var också nära att vinna i Polen (2007-2008), Belgien (2008), Lettland (2006) – men inte minst i Spanien. Faktum är att Spaniens Eurovisionuttagning helt skulle domineras av G:son mellan 2007-2014. Han skulle totalt skicka tio bidrag till den spanska finalen dessa år varav två gånger som han vann och två gånger han blev tvåa. År 2007 representerade hans bidrag I love you mi vida med gruppen D’NASH Spanien i Eurovision, och 2012 ävenQuédate conmigo med Pastora Soler.

G:sons popularitet i Spanien är intressant, men han lyckas samtidigt ganska bra i Danmark. 2010 vinner hans och Henrik Sethssons bidrag In a Moment Like This den danska finalen med Chanee & N’Evergreen och slutar 4:a i Eurovision – hans dittills bästa ESC-placering. Han kommer dock tillbaka till Danmark flera gånger mellan 2011-2015, men lyckas inte vinna igen. Hemma i Sverige blir 2012 dock året att för alltid minnas. Hans bidrag Euphoria som han skrivit med Peter Boström blir en monsterhit – och vinner överlägset både Mellon och Eurovision och blir därmed G:sons största framgång någonsin. Den anses fortfarande vara en av de bästa vinnarlåtarna i ESC-historien – och det med rätta! Men även om G:son därefter skulle fortsätta att massproducera låtar till Mellon, så är det ytterst få som faktiskt gör ett avtryck i tävlingen.

Mellan 2013-2019 tävlar han med totalt 25 bidrag – varav bara sju går till final och endast ett når topp-3: Tell the World I’m Here med Ulrik Munther 2013. Istället får vi se G:son representera Georgien i Eurovision två gånger under denna tid: 2013 bakom Waterfall med Nodiko Tatishvili och Sophie Gelovani, och 2016 i rockbidraget Midnight Gold med Nika Kocharov and the Young Georgian Lolitaz. Han stod även med bakom upphovet för ett annat rockbidrag samma år, Alter Ego med Minus One för Cypern. 2018 tävlade han också med Malta och Taboo med Christabelle Borg. G:son är alltså mer framgångsrik utomlands än i Sverige under denna tid. Men 2020 når han äntligen toppen i Melodifestivalen igen, då han ligger bakom Kingdom Come med Anna Bergendahl som slutar 3:a i Mellofinalen. 2021 och 2022 gör G:son starka år i tävlingen då han når final med fyra av sina fem bidrag – där det går allra bäst för Anders Bagges “Bigger Than the Universe” som slutar 2:a 2022.

Som vi har sett så hade G:son alltså sin starkaste period under decenniet 2000-talet, men tekniskt sett fler pallplaceringar mellan 2012-2022 (4 stycken). Att han dessutom fortfarande poppar upp frekvent i andra länders uttagningar visar att denna Skövdebo inte verkar trappa ned eller förlora sin musikaliska relevans. I årets Mello tävlar han med fyra bidrag, varav två tävlar i sista deltävlingen. Han är dessutom tillbaka som låtskrivare för Loreen – och sist han skrev en låt till henne så vet vi ju hur det gick. Kan det bli en repris för G:son?

 


 

Kommentera