Inför helgens uttagningar: vecka 4, 2023

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det Maltas tredje kvartsfinal, Norges tredje heat, Litauens andra heat och Moldaviens liveaudition.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

Fredag

Malta: MESC 2023 – Kvartsfinal 3

I den tredje kvartsfinalen i Maltas uttagning MESC 2023 kommer de sista 14 bidragen (av de 40* som från början valdes ut) att uppträda. Notera att sändningen med alla deltagare är förinspelad och det är först i den fjärde kvartsfinalen som själva omröstningen genomförs. Omröstningen är heller inte knuten till specifik semifinal utan alla 39* bidrag har lika stor chans att kvala vidare.

Detta program sänds i TVM med start klockan 21:00 CET.

 

Startfältet

Startfältet i programmet utgörs av (i alfabetisk ordning med länkar till smygklipp):

 1. Andre’ – Broken Hill
 2. Bradley Debono – Blackout
 3. Cheryl Balzan – La La Land
 4. Chris Grech – Indescribable
 5. Dominic & Anna – Whatever the Wind May Blow
 6. Giada – I Depend on You
 7. Greta Tude – Sound of My Stilettos
 8. Jake – Love You Like That
 9. James Louis – Dream
 10. Jessika – Unapologetic
 11. John Galea – Trailblazer
 12. Maria Christina – Our Flame
 13. Ryan Hili – In the Silence
 14. Stefan – Heartbreaker

 

Notering

* Sedan föregående heat har bidraget ”Reġina”, som framfördes av Aidan, blivit diskvalificerad. Enligt TV-bolaget PBS, som anordnar Maltas uttagning, beror detta på ett regelbrott. I och med att tävlingen redan är igång ersätts inte bidraget varför det blir omröstning kring 39 bidrag gällande de 24 semifinalplatserna. Däremot har det gått ut uppgifter att Aidan håller på att överklaga beslutet så vi får se om PBS’ beslut kvarstår eller ej till nästkommande vecka då omröstningen är tänkt att genomföras.

 

 

Lördag

Norge: Norsk MGP 2023 – Heat 3

Efter två heats i Norsk MGP återstår nu endast ett heat innan finalstartfältet är komplett. Denna vecka står alltså de sista tre finalplatserna på spel där det är sju artister som tävlar om dessa platser. I likhet med föregående två program deltar alla sju bidrag i en omgång och en gemensam omröstning istället för att vara duelluppdelade. Det finns heller inga direktkvalificerade bidrag.

Sändningen äger rum i en TV-studio i Nydalen i Oslo med Arian Engebø & Stian Thorbjørnesen som programledare. Sändningsstart är kl. 19:50 CET.

Det bör noteras att i omröstningen kan man bara avge en (1) röst från samma telefon. Omröstningen öppnar också först då alla sju bidrag har framförts.

 

Startfältet

De tävlande i detta heat är (enligt startordningen):

 1. Akuvi – Triumph
 2. Tiril – Break It
 3. Skrellex – Love Again
 4. Eline Thorp – Not Meant to Be
 5. Stig van Eijk – Someday
 6. Maria Celin – Freya
 7. Atle Pettersen – Masterpiece

 

Några återkommande artister

Det avslutande startfältet innehåller en tidigare Norsk MGP-vinnare (Stig van Eijk, 1999 med Living My Life Without You) samt två tidigare deltagare som inte vunnit (Akuvi (2020 med Som du er) och Atle Pettersen (2021 med World On Fire)). Mest värt att nämna är dock att den svenska låtskrivaren Andreas Stone Johansson har fått med tre av sina fyra bidrag i detta startfält. Här tävlar också kvintetten Jonas Gladnikoff, Kai Thomas Larsen, Michael James Down, Primož Poglajen och Will Taylor bakom ett av bidragen. Här ska också nämnas att Elsie Bay, som förutom att hon framför sitt eget bidrag i heat 2 också är en av låtskrivarna bakom en av tävlingslåtarna i detta heat.

 

 

Litauen: Pabandom iš naujo! – Heat 2

I föregående heat tävlade de 15 första artisterna i startfältet där tio av dem röstades vidare till semifinalerna. Nu i det andra heatet tävlar resterande 15 bidrag om att få de sista tio platserna i semifinalerna. Omröstningen avgörs genom delad jury- och tittarröstning som vardera delar ut poäng till tio favoritbidrag. Därefter läggs poängerna samman och de tio bidrag som får högst totalpoäng går vidare medan resterande fem åker ut. Själva resultatet avslöjas i slutet av sändningen.

Programmet sänds med start kl. 20.00 med Giedraus Masalskio och Nombeko Augustė som programledare samt Richardas Jonaitis som Green room-reporter.

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 1. Antikvariniai Kašpirovskio dantys – “Sėdi Ir Važiuoji”
 2. I. T. – “Žinau, Tai Tu
 3. Donata – “Dreamer
 4. Matt Len – “Midnight Train”
 5. Melona – “Song Of Whispers”
 6. Monika Linkytė – “Stay”
 7. The PiXLES – “Šaukt”
 8. Viktorija Faith –If You Ever Miss Me
 9. Agnė –New Start
 10. Gebrasy – “Saw Your Ghost
 11. MoonBee – “Rumor”
 12. Voldemaras Petersons – “Things
 13. Petunija – “Love Of My Life
 14. Beatrich – “Like a Movie”
 15. Mario Junes – “Do What You Do

 

 

Moldavien: Etapa Națională 2023 – Liveaudition

Inför finalen i Moldaviens uttagning Etapa Națională 2023 har TV-bolaget TRM valt att bjuda in 31 artister som skickade in tävlingsbidrag till uttagningen för att medverka vid en s.k. liveaudition. Under detta tillfälle uppträder artisterna på en scen och deras framträdanden bedöms av en jury som slutligen avgör vilka bidrag som ska röstas vidare till en nationell final. Själva auditionen direktsänds i moldavisk TV och det är sagt att juryns resultat ska redovisas samma kväll.

Via denna länk kan du läsa mer om vilka bidrag som tävlar.

 


 

Kommentera