Finalisternas val i Belgiens Eurosong 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ikväll (den 14:e januari) avgör Belgien sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2023 genom finalen i Eurosong. Inför finalen har varje finalist haft två bidrag att välja på och nu står det klart vilken låt som respektive tävlande får med sig till finalen.

 

Tävlingsupplägget

2023 blir det första året sedan Eurovision 2016 där Belgien väljer artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest via en nationell uttagning istället för ett klassiskt internval. Finalen äger ikväll lördag (14:e januari) i Palais 12 i Bryssel med ESC-kommentatorn Peter Van de Veire som programledare. Sändningen äger rum i kanalen Eén i flamländska VRT.

Inför finalen valde VRT på förhand ut sju artister som vardera fick ta fram två låtar. Under fem sändningar måndag-fredag (9-13 januari) har artisterna uppträtt med dessa låtar och nu bestämt sig för vilka låtar de ska ta med sig till finalkvällen. Här nedan presenterar vi artisterna lite kort och meddelar vilket låtval respektive tävlande har gjort.

 

Artistpresentationer inkl. studioversioner

Ameerah

Ameerah är ett artistnamn för Astrid Roelants, är 39 år och kommer från Heverlee. Har tidigare tävlat i belgiska Idol och i landets ESC-uttagning 2004 med låten ”Don’t Stop the Music”. I denna final kommer hon att tävla med bidraget ”The Carnival” som hon har gjort tillsammans med Zac Poor:

 

Ameerahs andra tävlingsbidrag som hon själv har valt att inte framföra i finalen hette Armageddon(som hon också hade gjort med Zac Poor).

 


 

• Chérine

Chérine är 27 år och kommer från Antwerpen. Hon har tidigare tävlat i både belgiska och franska The Voice samt i MNM Rising Star. I denna final kommer hon att tävla med bidraget ”Ça m’ennuie pas” som hon har gjort med William Rousseau och François Welgryn:

 

Det andra tävlingsbidrag som Chérine har valt att inte framföra i finalen hette Mon étoile som hon hade gjort med Hans Francken.

 


 

• Gala Dragot

Gala Dragot är yngst i detta startfält, endast 17 år. Hon kommer från Grimbergen och har tidigare bland annat tävlat i belgiska The Voice för barn. I denna final kommer hon att tävla med bidraget ”T’inquiète” som hon har gjort tillsammans med Jan Lemmens och Yello Staelens:

 

Hennes andra tävlingsbidrag som valdes bort hette ”Emotion Ollie” som gjordes av henne själv tillsammans med Max Robert Baby.

 


 

• Gustaph

Gustaph, som är artistnamn för Stef Caers, är med sina 42 år äldst i startfältet. Han kommer från Antwerpen och har hållit på med musik hela livet. Han har även synts till i ESC-sammanhanget några gånger, då som bakgrundssångare. Nu får han uppträda i centrum på scenen med bidraget ”Because of You” som han har gjort tillsammans med Jaouad Alloul:

 

Gustaphs andra tävlingsbidrag som valdes bort hette The Nailoch den låten hade han gjort själv.

 


 

• Hunter Falls

Hunter Fall är ett artistnamn för 27-åriga Tchiah Ommar Abdulrahman från Budingen. Han har i likhet med tidigare nämnda Chérine också tidigare tävlat i The Voice och MNM Rising Star. I denna final kommer han att tävla med bidraget ”Ooh La La” som är gjort av artisten själv tillsammans med Michael Garvin:

 

Det andra bidraget som valdes bort hette Homesom Hunter Falls skapade ihop med den svenska låtskrivaren Thomas ”TK” Karlsson.

 


 

• Loredana

Loredana De Amicis är 36 år och kommer från Zonhoven. Hon har tidigare tävlat i den belgiska ESC-uttagningen 2014 med låten ”She’s After My Piano” (med 2 Fabiola) men blev inte utvald att tävla för Belgien i Eurovision den gången. Nu får hon ett nytt försök så här åtta år senare och den här gången tävlar hon med bidraget ”You Lift Me Up” som hon har gjort med Udo Mechels,  John Miles Jr. och Pat Krimson:

 

Den låt som därmed valdes bort hette Dream in Colourssom Loredana hade skapat med teamet Tim Gosden, Maria Broberg, Tristan Henry och Serge Ramaekers.

 


 

• The Starlings

Finalens enda duo utgörs av The Starlings, som består av artisterna Tom Dice, 32 år (känd från ESC 2010 med låten Me and My Guitar), och Kato Callebaut, 31 år, bägge kommer från Eeklo. Deras tävlingsbidrag i startfältet heter ”Rollercoaster” som duon gjort tillsammans med det låtskrivarteamet Laurell Barker, Thomas Stengaard och Andreas Stone Johansson, som för övrigt också har med tävlingsbidrag i Melodifestivalen 2023:

 

Den andra låt som också var tilltänkt för The Starlings hette Oceansidesom de hade skapat ihop med ESC-veteranerna Jeroen Swinnen och Ashley Hicklin (som för övrigt var med på upphovet vid förra tillfället då Tom Dice representerade Belgien i Eurovision). Den låten kommer de däremot inte att framföra i finalen.

 


 

Kommentera