« Inför ESC Cypern 2021

Inför ESC Cypern 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Andromache med bidraget ”Ela” som representerade Cypern. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 9 av 18, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Andromache?

 

Sångerskan Andromache Dimitropoulou, här känd under sitt förnamn, föddes i Tyskland och kom att växa upp i Grekland. Hon gjorde sig känd för publiken när hon under 2015 tävlade i grekiska The Voice vilket ledde till att hon fick ett skivkontrakt med Panic Records.

Under 2017 släppte hon sin debutsingel To feggarisom därefter följdes upp med fler låtar som blev hits på hemmaplan. Nu i år kommer nästa singel som heter “Ela” som hon ska tävla med för Cypern i Eurovision Song Contest.

Det är ett stort låtskrivarteam bakom “Ela” med namn som känns igen från förr, inte minst Alex Papaconstantinou och Arash som både skrivit tidigare Eurovision-låtar och framfört (den senare för Azerbajdzjan 2009) samt Robert Uhlmann och Viktor Svensson som också har haft med bidrag förut. Övriga låtskrivare i teamet är Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, George Papadopoulos och Yll Limani.

Hur valde Cypern till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 valde Cypern både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval.

Under säsongen gick det länge olika rykten om olika artister som var aktuella för tävlingen, men det var först den 9:e mars som det blev officiellt med vilken artist och vilket tävlingsbidrag som hade valts ut.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Årets cypriotiska bidrag är ett tecken på att vi har nått vägs ände för svenska låtskrivarteam i Eurovision. Detta är en urvattnad version av Antiques ”Opa opa”, som inte bara känns rejält gammal vid det här laget, den är också rejält ointressant. Vi har hört det här så många gånger förut och jag tröttnade på det redan 2010. Visst finns det något tilltalande i att man sjunger på grekiska och kör sitt etno-race helt igenom, men det lyfter aldrig utan maler bara på. Nej, detta är ingenting som lockar mig. Tyvärr.


.

Cyperns låt i år är helt okej enligt mig, gillar att de försöker få in det klassiska grekiska soundet. Dock är årets låt en nedgradering från förra årets låt Cypern skickade. Kan gå precis hur som helst för dom.


.

När Grekland väljer att släppa det som gett dem framgång genom åren, tar Cypern över manteln. Jag har alltid varit svag för grekisk etno-musik. Det är ganska härliga vibbar när man lyssnar på instrumenten. Kanske inte världens mest spännande låt, men den lyckas ändå fånga mitt intresse. Tycker det är skönt att man lämnat ”låtar för Spotifys topplista” hemma.


.

Roligt ändå att Cypern växlar om lite i den typen av popmusik de har skickat de senaste åren, för istället för att försöka slå rekord i hur mycket pyro man kan ta med sig in i sitt framträdande får vi lite mer lugnare och behagligare popmusik och dessutom delvis på originalspråk. Den här melodin gör mig lugn och det gillar jag.


.

Tycker det är underbart att man kan höra varifrån låten kommer. Äntligen lite medelhavskänsla. Har egentligen inget att klaga på men ändå saknas det något. Lite oumph kanske. Och det är den saknaden som kommer avgöra om det blir en biljett till finalen eller inte.


.

Cypern Cypern Cypern… vad ska man göra med er? Ända sedan jag anslöt till ESC-Panelen för fem år sedan har det nästan blivit legio att jag ska ta fram slaktarkniven när det är dags för Cypern. Det kanske inte är så förvånande med tanke på vad de skickat de närmaste åren. Nu märker jag att många höjer på ögonbrynen och säger att Cypern lämnat sin komfortzon med denna låt. All respekt, men jag undrar om jag måste höra nånting annat. Även om låten nu har en refräng på grekiska så har den fortsatt det där Fuego/Replay-skimret över sig. Frågan är vad som gör att Cypern fortfarande är fast i detta musikaliska ekorrhjul? Ren lathet från de 10(!!!) låtskrivarnas sida? Eller en enorm tidspress? Vad det nu beror på så är det smärtsamt tydligt att ingen kärlek eller passion lagts på arbetet av denna låt, och det landar i att detta blir tredje gången på fem år som Cypern får noll från mig.


.

Cypern verkar ha hittat ut ur Fuegoträsket, eller åtminstone tagit en paus som 2020. I år satsar man på ett mer kulturellt etnopopbidrag. Första gången sedan 2013 så sjunger de dessutom på grekiska (åtminstone delvis). Jag älskar givetvis det här och tycker det här är det bästa som Cypern skickat på flera år.


.

En riktigt snyggt producerad poplåt med orientaliska, grekiska influenser och melakoliska harmonier. Bidraget har draghjälp från svenska upphovsmän, likt många gånger förr (med blandade resultat). Den här låten tilltalar mig absolut och jag hoppas att det går bra för Cypern i årets ESC-upplaga. Sångerskan känns stabil och låten har stor potential.


.

Även om soundet är ganska utdaterat är jag oerhört glad att få höra det här sättet att sjunga igen och får höra det vackra grekiska språket. ”Ela” lyfter dock aldrig riktigt, utan låter lite monotont melankolisk och jag önskar att sångerskan hade lagt mycket mer känsla och lagt lite mer krut på slutpartiet. Ja även musiken ligger mer som en återkommande sekvensiering än en färdigproddad låt. Efter att ha lyssnat ett tag på låtarna har tyvärr denna känts mer tjatig än att den har växt, som flera andra har gjort, men ger den ändå poäng för hur det kändes när jag gjorde min totala rankinglista från början.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
26,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Cypern är ett lurigt land, som ibland lyckas riktigt bra men också kan falla helt platta. Jag vågar därför inte riktigt tippa någon definitiv placering här, men jag vågar iallafall säga att de inte är ett toppbidrag i år. Går den vidare till final så är det med några ynka poäng, för detta lär få svårt att hävda sig i konkurrensen!


Jag tror att Cypern blir ett land som kan komma på 11 plats i semifinalen och missar final på gränsen. Men de kan också ta sig till final!


Cypern är svårtippat oavsett vad de skickar. För ibland har man gått vidare med märkliga bidrag. Ibland har man fallit med starkare bidrag. Någonstans mittemellan tror jag vi landar här.



”Ela” som låt tycker jag som sagt bra om, men själva musikvideon gör låten ganska anonym och det säger mig ingenting av hur scenframträdandet blir. Det finns således en risk att det här blir låten då alla sitter och pratar om hur fantastisk den förra låten var och missar hela framträdandet. Därför tror jag det skulle kunna komma att bli sorti för Cypern redan den 12:e maj – men jag räknar just nu inte ut något!


Oftast när man hör en låt så kan man visualisera hur det skulle kunna se ut på scen men här blir det blankt. Kan inte alls föreställa mig hur det skulle kunna se ut och går den ens att göra magisk på scen?


Jag hade kunnat göra enkelt för mig och sätta grönt som jag gjort med Spanien och Albanien i år, i och med att Cypern också klarat sig som bäst med denna typ av avklädd pop. Men jag har samtidigt hört en hel del frågetecken om det här verkligen håller. Det hör även till saken att när Cypern förvisso klarade sig till final 2019 och 2021 så har de fått göra det med blotta förskräckelsen. Så jag tror inte finalen är helt garanterad, och om de klarar sig så lär man ha gått vidare som nia eller tia.



I en rättvis värld borde Cypern kvalificera sig för finalen, men någon måste åka ut och jag har redan satt många gröna tummar. Det är möjligt nu när Cypern skickar den här typen av låt att den hamnar mellan stolarna och missar finalen. Ungefär som Grekland gjorde 2018 när de skickade Oniro Mou, och den låten var dessutom avsevärt bättre…


Kikar man på oddsen, så känns det på förhand väldigt ovisst om Cypern går till final. Mycket hänger nog på ett betryggande liveframträdande och en intressant scenshow, men ett som är säkert är att man kommer få 12 poäng från sina grannar i Grekland oavsett. Landet har dock gott självförtroende efter att ha kvalat in till final samtliga gånger sedan år 2014.


Den här är svår då man inte vet om det blir något magiskt av det på scen eller inte och hur intilliggande bidrag har lagt för skimmer över scen efter sig.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera