Lär känna artisterna som tävlar i den andra semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter förra veckans första semifinal fortsätter nu Island sin Söngvakeppnin med den andra semifinalen. Sändningen avgörs nu på lördag (5:e mars) och inför den ska du få lära känna artisterna som medverkar!

Notera gärna att alla bidrag kommer att framföras på isländska i sändningen, men vi länkar även till de låtar som även har en engelsk och/eller annan språkversion. Den senare versionen kan tidigast komma att användas i finalen. Vi listar deltagarna i startordning.

 


1. Markéta Irglová – “Mögulegt“ (”Possible”)

Markéta Irglová kommer ursprungligen från Tjeckien och har bott på Island i snart tio år och har idag medborgarskap i bägge länderna. Hon inledde sin musikkarriär i Tjeckien när hon sedan flyttade till Island där hon träffade kärleken. Artistiskt beskriver hon sig som en indie-artist och hon har gjort många låtar i den genren, inte minst filmmusik.

Bidraget som hon tävlar med i Söngvakeppnin har hon gjort ihop med sin make Sturla Mio.

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion »

 


2. Suncity & Sanna – “Hækkum í botn“ (”Keep It Cool”)

Den här duon utgörs av den isländska sångerskan Sólborg och den svenska sångerskan Sanna Martinez som nu tävlar som en duo i Söngvakeppnin. Bägge två har dock synts till i sammanhanget förut då Sólborg tävlade 2018 med “Ég og Þú” tillsammans med artisten Tómas Wehmeier medan Sanna var en av låtskrivarna bakom ”Echo” som tävlade 2020 (senast Söngvakeppnin användes som isländsk ESC-uttagning).

Bidraget har Sanna Martinez varit med och gjort och övriga låtskrivare ärSveinn Rúnar Sigurðsson, Valgeir Magnússon, Davíð Guðbrandsson, Anders Eriksson och Marc Caplice. Här kan bl.a. nämnas att Sveinn Rúnar Sigurðsson har två tidigare Söngvakeppnin-vinster bakom sig: 2004 med “Heaven” och 2007 med “Valentines Lost”.

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion »

 


3. Reykjavíkurdætur – “Tökum af stað“ (”Turn This Around”)

Gruppen Reykjavíkurdætur kan översättas till Reykjaviks döttrar och är ett kvinnlig hiphopband som har spelat ihop sedan 2013. Genom åren har bandet haft flera olika medlemmar och just nu består gruppen av nio personer (Karítas Óðinsdóttir (DJ), Katrín Helga Andrésdóttir, Ragnhildur Holm, Salka Valsdóttir, Steiney Skúladóttir, Steinunn Jónsdóttir, Þórdís Björk Þorfinnsdóttir, Þura Stína Kristleifsdóttir och Þuríður Blær Jóhannsdóttir) varav åtta personer som alltid medverkar på scenen. I tävlingen finns det dock begränsningar i antalet personer på scenen och skulle de vinna Söngvkakeppnin och tävla för Island i Turin kommer i alla fall tre av dem behöva avstå scenmedverkan (p.g.a. EBU:s regelverk).

Reykjavíkurdætur har sedan sin debut släppt fem album och är mycket välkända på Island. Härnäst på tur väntar Söngvakeppnin med en låt som Ragnhildur Jónasdóttir, Salka Valsdóttir, Steinunn Jónsdóttir, Þuríður Blær Jóhannsdóttir och Þuríður Kr Kristleifsdóttir har gjort.

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion »

 


4. Katla – “Þaðan af“ (”Then Again”)

Katla Njálsdóttir, mer känd under sitt förnamn, är både artist och skådespelare som är verksam på Island. Hon är mest känd från sin medverkan i TV-serierna Fangar och Vitjanir, men numera börjar det bli musiken som också gäller. I år tävlar hon i Söngvakeppnin med en låt gjord av Jóhannes Damian Patreksson, Kristinn Óli S. Haraldsson, Hafsteinn Þráinsson och Snorri Beck.

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion »

 


5. Hanna Mia & The Astrotourists – “Séns með þér“ (”Gemini”)

Hanna Mia, artistnamn för Hanna Mia Brekkan, är en svensk-isländsk artist som under 2018 gjorde sig känd för ett mycket speciellt musikprojekt i sociala medier. Under hela året laddade hon upp en ny låt varje dag vilket gav stor uppmärksamhet. I år tävlar hon i Söngvakeppnin med en låt som hon har gjort tillsammans med musikproducenten Sakarias Emil Joensen och låtskrivaren Nína Richter. I framträdandet medverkar även The Astrotourists.

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion »

 

 

Mer fakta om Islands uttagning

Upplägget blir i vanlig ordning två semifinaler och en final. Sändningarna kommer i år att ske från RVK Studios i Gufunesi och programledare blir trion Björg Magnús­dóttir, Jón Jóns­son och Ragn­hildur Steinunn Jóns­dóttir.

Den första semifinalen avgjordes i lördags (läs: 26 februari) där två bidrag tog sig direkt till final, och den här ikväll (läs: 5 mars) kommer ytterligare två bidrag att kvala in till finalen. Om någon eventuell joker också åker med till finalen låter vi än så länge vara osagt. I semifinalprogrammen finns krav från RÚV att samtliga tävlingsbidrag måste framföras på isländska, däremot kan språkbyte ske om bidraget tar sig till finalen den 12:e mars. Resultatet i finalen avgörs genom delad jury- och tittarröstning.

 


 

Kommentera