Finlands UMK 2022-startfält presenteras i januari

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 12:e januari 2022 blir det officiellt vilka sju akter som Yle har valt ut till nästa års UMK-upplaga. Enligt senaste nytt kommer bidragens studioversioner att presenteras vid olika tillfällen inför finalen med ett låtsläpp per dag.

 

Stort intresse att delta

Tack vare gruppen Blind Channel, som tog upp Finland till en hedrande sjätteplats i Rotterdam i år med sin Dark Side, och många av de andra låtarna från UMK 2021 som fått stort genomslag under året har det enligt Yle varit ett större intresse hos låtskrivare och artister att ansöka om att delta i UMK 2022. Vid den antagning som var igång i början av september inkom hela 312 bidrag, vilket var en ökning jämfört med året innan. Därefter har en jury, under ledning av YleX:s Tapio Hakanen, fått lyssna igenom låtarna och välja ut sju av dem som får tävla i finalen.

 

Final i Åbo i februari

Exakt vilka sju bidrag som kommer att tävla avslöjas först den 12:e januari. Med start en dag senare kommer Yle att släppa en studioversion per dag till dess alla sju är ute i etern.

Förutom detta är det också känt att den avgörande finalen kommer att sändas från arenan Logomo i Åbo lördagen den 26:e februari 2022. Resultatet kommer att avgöras av tv-tittarna och av internationell jury. Däremot är det ännu inte känt vem eller vilka som blir programledare.

 

Stor fest av tillställningen

Likt SVT och NRK har Yle bestämt att publik ska tillåtas i arenan, vilket inte var möjligt ifjol p.g.a. coronapandemianpassningarna. Biljettsläppet är redan igång – så om du vill vara på plats gå in och boka nu, för det utlovas att bli en hejdundrande fest i Åbo i februari!

 


 

Kommentera