Tjeckien planerar någon slags uttagning inför Eurovision 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den sista september avslutades antagningen till Tjeckiens Eurovision-uttagning 2022 och efter att TV-bolaget Česká televize (ČT) har gått igenom alla ansökningar kommer besked om att de planerar någon slags uttagning för att välja artist och bidrag.

 

Vad har hänt?

I slutet av augusti 2021 bekräftade ČT Tjeckiens deltagande i Eurovision 2022 och någon månad senare öppnade en antagning för intresserade låtskrivare och artister. I samband med att ČT bekräftade sitt deltagande tillades det att det bara var en preliminär bekräftelse då uttagningsprocessen kunde avbrytas om man inte längre ville medverka. Dessa planer verkar i alla fall nu inte längre vara aktuella då ČT planerar någon form av uttagning för att välja artist och bidrag.

 

Vad händer nu?

Enligt senaste nytt på bolagets uttagningssida har de fått in mer än 150 bidrag via antagningen och av dessa kommer ett antal låtar att väljas ut till någon slags uttagningsfinal som är planerad att äga rum i december 2021. Bland de som är med och gör urvalet finns bland andra en amerikansk kompositör och en europeisk producent/artist (vilka dessa två är har inte namngivits). Låtskrivarna och artisterna bakom de utvalda bidragen kommer sedan att kontaktas av ČT för att bekräfta om de är fortsatt intresserade av att delta, och om det finns ett fortsatt intresse kommer dessa att få spela in varsitt liveframträdande i en TV-studio som sedan kommer att ligga till grund för omröstningen.

 

Hur ser planen ut?

För närvarande är det sagt att liveframträdandena kommer att publiceras i början av december månad och sedan kommer det att bli en omröstning där resultatet avgörs till en hälft av internationell jury och till en hälft av publikröstning. Den senare parten är uppdelad i två – med en hälft om internationell publik och en hälft med tjeckisk publik. Det är också sagt att vinnaren kommer att bli presenterad i december för att denne ska få tid på sig att förbereda sitt framträdande i Turin senare i maj.

Vilket/vilka datum som är aktuella är ännu inte bekräftade.

 

Tjeckien i Eurovision 2021

Efter flera år med positiva finalavancemang för Tjeckien i Eurovisionen blev det tvärstopp för landet i den senaste upplagan. Artisten Benny Cristo tävlade den gången med sin ”Omaga” men det blev bara en 15:e plats med 23 poäng i sin semifinal, varav samtliga poäng kom från juryrösterna. Så här såg det framträdandet ut:

 


 

Kommentera