Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

40 länder deltar i Eurovision 2022

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2022. Efter många månader med rykten, bekräftelser och spekulationer står det nu klart att 40 länder* kommer att delta i Eurovision 2022. Det är två fler jämfört med fjolårets upplaga.

* Initialt bestod listan av 41 länder men i februari 2022 drog EBU tillbaka Rysslands deltagande.

 

Bekräftad lista av EBU

Deltagarlistan har nu i oktober 2021 blivit officiellt bekräftad av Eurovision.tv och den innehåller exakt samma länder som deltog 2021 samt både Armenien och Montenegro som är tillbaka i tävlingen igen, vilket är extra roligt! Totalt är det 40 länder som planerar att tävla 2022.

 

Upplägget

Upplägget för tävlingen blir återigen två semifinaler och en final där alla länder, utom ”The Big Five” (dvs. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland), behöver kvala genom semifinalerna. I och med att ett av de länder som alltid är direktkvalificerade också är värdnation blir det inga fler länder utöver ”Big Five” som får fribiljetter till finalen, på samma sätt som det var efter Tysklands seger i Oslo 2010. För övrigt gör ”Big Five” sitt 300:e scenframträdande 2022.

Därför blir det 36 länder som behöver kvala den 10:e och 12:e maj, vilket innebär att semifinalerna får vardera 18 tävlande. Om inget annat förändras i reglerna är det respektive topp 10 som kommer att kvala vidare till finalen den 14:e maj.

 

Fakta: Vilka länder deltar?

Så här ser uppställningen ut i semifinalerna respektive finalen. Notera att länderna tills vidare placeras i alfabetisk ordning.

 

Semifinalisterna

Följande länder kvalar i de två semifinalerna den 10:e och 12:e maj:

Albanien • Armenien • Australien • Azerbajdzjan • Belgien • Bulgarien • Cypern • Danmark • Estland • Finland • Georgien • Grekland • Irland • Island • Israel • Kroatien • Lettland • Litauen • Malta • Moldavien • Montenegro • Nederländerna • Nordmakedonien • Norge • Polen • Portugal • Rumänien • San Marino • Schweiz • Serbien • Slovenien • Sverige • Tjeckien • Ukraina • Österrike

 

Direktkvalificerade

Följande länder slipper kvala och är därmed direktkvalificerade till finalen den 14:e maj:

Frankrike • Italien (värdland) • Spanien • Storbritannien • Tyskland

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen