(Hittills) Aldrig topp 5 i Eurovision – Litauen

KRÖNIKA. Litauen har, på sina 20 försök, aldrig nått topp 5 i ett Eurovision. Detta trots att landet har en trogen diaspora i bl.a. Storbritannien och Irland, som alltid ger sina 12:or till landet. Och trots att man skickat både MTV-stjärnor, svenska låtskrivare och män i ögonbindel ut i Europa – så har man aldrig landat bättre än en 6:e plats. För att göra saken värre – är de till dags dato den nation som gjort den absolut sämsta debuten i Eurovisions historia. Hur hamnade man här egentligen?

 

Det började i moll

Efter det Kalla krigets slut och järnridåns fall i Europa i början av 1990-talet började fler och fler länder i det forna Östblocket att ansöka om att få delta i Eurovision. Resultatet blev att den tidigare så stabila tävlingen nu expanderade och stöptes om för att kunna ta in fler deltagande länder. Den före detta Sovjetrepubliken Litauen kom därför 1994 att få göra sin debut i tävlingen, med jazzpianisten Ovidijus Vyšniauskas som artist. Han valdes att framföra sin egenkomponerade låt, Lopšinė mylimai (Sv. ”Älsklings Vaggvisa”) i The Point Theatre i Dublin i Eurovisionfinalen 1994. Det var en väldigt enkel och avskalad ballad, vilket kanske inte var det mest smarta draget i ett startfält som var fullständigt dränkt i ballader. Men exakt hur illa det skulle gå hade nog ingen anat – för efter att alla 25 länder hade röstat, så stod Litauen kvar på 0 poäng. Därmed slutade man inte bara sist – man gjorde det också helt utan poäng. Därmed fick Litauen den tveksamma äran att inneha rekordet för sämsta debut i tävlingen – ett faktum som visade sig ödesmättat.

Litauens fiaskoartade debut satte sina spår och landet hoppade av tävlingen under de följande åren fram till 1999 då man gjorde comeback med sångerskan Aistė, som framförde Strazdas (Sv. ”Taltrast”) i Jerusalem. Denna gång gick det bättre, och Litauen fick sina första poäng någonsin av Kroatien, som gav 2 poäng till ”Strazdas”. När kvällen var slut hade Litauen skrapat ihop 13 poäng totalt, och landade på 20:e plats i resultatlistan. Ett klart steg framåt för landet – men den folkviseinspirerade låten hade inte varit någon kioskvältare direkt. Landet placerade sig tyvärr heller inte tillräckligt högt för att undvika relegering inför nästa år, vilket gjorde att man istället satsade vidare mot 2001 års tävling.

 

En vändpunkt med en musikgrupp

Just 2001 kom att bli en vändpunkt för landet, då man skickade det hip-hop/SKA-punk inspirerade bandet SKAMP till Eurovision i Köpenhamn. Låten hetteYou got style, och blev landets första bidrag på engelska. Men det var inte bidragets språkval som väckte uppståndelse, utan snarare artisten och framträdandet. SKAMP var nämligen Litauens kanske mest ”creddiga” band under millennieskiftet, med flera hits och internationella samarbeten med bl.a. Black Eyed Peas i bagaget. Bandet hade vunnit priser, varit med på MTV-galor och överlag satt sig i position som ett experimentellt och creddigt musikkollektiv. ”You got style” däremot, var ett lite mer lättsinnigt och humoristiskt bidrag med nonsens-aktig text och ett framförande i överdrivet färgglada kläder och afroperuker. Detta ledde till protester bland många litauer som tyckte att bidraget var löjligt, och flera politiker i landet uppmanade bandet att inte åka till Köpenhamn – för att Litauen inte skulle bli förnedrat. Detta gick såklart inte i linje med bandets image – men man valde ändå att åka till Köpenhamn, där man såklart väckte en hel del uppmärksamhet.

Bidraget var det klart mest spektakulära att ställa sig på scenen i tävlingen, och lyckade således bli ett av de mest minnesvärda under kvällen. Detta resulterade i en 13:e plats – Litauens bästa placering dittills. Dessutom fick SKAMP en rejäl skjuts på karriären – med listplaceringar utomlands, nya MTV-utmärkelser och permanent status som Litauens bästa band. En av medlemmarna i SKAMP, Viktoras Diawara, skulle för övrigt starta ett sidoprojekt som 2006 mynnade ut i bandet LT United. Jepp, de har samma ursprungsman!

 

Men snabbt dalgång igen

Även om framgången med SKAMP var positiv för landet, så misslyckades man nå en tillräckligt hög placering 2002, och missade därmed tävlingen 2003. 2004 fick man delta i den stora semifinalen, men utan att komma i närheten av kvalificering. 2005 valde man ett bidrag från de svenska låtskrivarna Bobby Ljunggren och Billy Butt: ”Little by little” som framfördes av Laura & The Lovers. Denna gång gick det dock inte bara sämre, utan man hamnade även sist i semifinalen (som bestod av 25 bidrag). Trots idoga försök att återupprepa SKAMPs framgång med nya fräscha artister och utländska låtskrivare, så blev det bara fler misslyckanden för landet.

 

Humorgrupp gör entré

2006 så beslutar sig dock Viktoras Diawara att göra ett nytt försök efter att ha lämnat SKAMP några år tidigare. Tillsammans med några av Litauens mest framstående musiker och kompositörer bildar han bandet LT United, ett ”all-star team” i musikalisk tappning så att säga. Tanken med bandet var att få representera Litauen i Eurovision 2006, och därför skrevs låten ”We are the winners”, en låt som bäst kan beskrivas som ett plojbidrag i Monty Python-anda. Bidraget drev med både politiker och Eurovision i allmänhet, men kanske med Litauens dåliga resultat i tävlingen i synnerhet. Den inhemska publiken älskade det, och man vann enkelt Litauens nationella final, och blev således klara för Eurovision 2006. Just detta års ESC, blev Eurovisionhistoriens kanske märkligaste. Tävlingen präglades av konstiga artister (inte minst Lordi), men LT United var i särklass en udda fågel i sina svarta kostymer, portföljer och stela framförande. Man vägrade dessutom framföra bidraget live inför Eurovision, och försökte dessutom hindra radiostationer att spela låten förrän Eurovision var över – allt som en del av plojen med bidraget. Det hela blev för mycket för många fans, som buade bidraget när det framfördes live. Men det spelade ingen roll – för LT United kom att bli ett av de mest minnesvärda bidragen detta år, och kanske det bästa skämtbidraget någonsin. Med 162 poäng slutade man på 6:e plats i finalen – bara ett fåtal poäng bakom Sveriges Carola. Detta är med råge Litauens bästa placering hittills.

 

Stark kvalificeringsstatistik

Sedan 2006 har Litauen varit som en jojo i Eurovision, då man lyckats kvalificera sig till finalen på 8 av 13 försök. Deras kvalificeringsstatistik är således ett av de starkaste i tävlingen, och betydligt bättre än deras baltiska grannländer Estland och Lettland. Men i finalen brukar de numera inte göra så mycket väsen av sig, och brukar landa mellan 12:e – 23:e plats. De sista årens litauiska bidrag har dock varit lite mer framgångsrika. 2016 vann bidraget I’ve Been Waiting For This Night den litauiska uttagningen – landets andra bidrag skrivet av svenska låtskrivare (Jonas Thander och Beatrice Robertsson). Artisten, Donny Montell, hade tidigare representerat landet i Eurovision 2012, med Love is blind – som ni kanske kommer ihåg, då han gick omkring på scenen i en ögonbindel? I Stockholm 2016 lämnade han ögonbindeln hemma, och lyckades med ett ovanligt högt resultat – nämligen 9:e plats! Anledningen kan ha varit den Swedish House Mafia-inspirerade refrängen eller det faktum att musikvideon var inspelad i Stockholm. Men framgången gav mersmak och bara två år senare stod Ieva Zasimauskaitė i finalen i Lissabon med bidraget ”When we’re old” som också skulle bli en framgång. Låten hade tippats långt ned på resultatlistan, men den mycket emotionella låten och det vackra scennumret gjorde att låten både kvalificerade sig till final – och nådde en fin 12:e plats!

 

2020 såg det länge dock ut som att Litauen äntligen skulle få slå sig in i topp-5 för första gången, då deras bidrag On fire med The Roop toppade bettinglistorna tillsammans med Island. Bandets excentriska dans och smittande refräng spred sig över internet som ett virus, och hade mycket väl kunnat vinna i Rotterdam. Men förbannelsen slog då till igen – och Coronapandemin satte stopp för tävlandet i Rotterdam. Landet fick dock upprättelse senare då flera länder höll i egna inofficiella tittaromröstningar där Litauen vann flera omröstningar – bl.a. i Tyskland.

 

Hur kan man beskriva Litauen i Eurovision?

Ett utmärkande drag för Litauen har alltid varit en kombination av udda musikaliska uttryck – och iögonfallande scennummer. På något vänster har landet aldrig lyckats få bukt med den västerländska pop-skrivarkonsten, och det är enbart när man dragit in svenska låtskrivare som man faktiskt producerat sådan musik. Annars är Litauens musiksmak enormt svår att sätta fingret på. Vi har sett en utveckling från folkvisor i jazzkostym, till hip-hop/SKA-punk, electro och funk. Landet är i sanning en musikalisk kameleont, vilket ironiskt nog bidragit till att landet aldrig riktigt passat in någonstans. Men – man har däremot utvecklat sina scennummer till minnesvärda föreställningar. SKAMP var först med detta, följt av LT United som lade grunden för nästan alla plojbidrag som skulle komma i framtiden. Men även de mer seriösa litauiska bidragen skulle kryddas – från Sasha Sons ”hand-eld” 2009, till Donnys ögonbindel 2012 och Fusedmarcs extremt kitchiga scennummer 2017. Litauen skapar minnesvärda nummer – och även om de ständigt misslyckas i resultatlistan så hade tävlingen varit helt färglös utan dem!

Vilket är ditt bästa minne av Litauens alla Eurovisionbidrag?

 


 

Kommentera