Tips på andra länders “Inför Eurovision”-serier 2021

PANELEN TIPSAR. Förutom vår egen Inför-guide som vi har kommit igång med tänkte vi passa på att tipsa om andra länder som kör liknande serier fast i TV-programform.

Innan vi börjar ska vi säga att vi har inte fått bekräftat om SVT kommer att köra en egen Inför Eurovision i år. Ifjol (2020) sändes ett sådant program men det var bara som en introduktion till den inofficiella omröstning som de höll p.g.a. att huvudtävlingen ställdes in. Mycket talar dock för att någon sådan serie ej blir av i år men vi får se ju längre fram vi kommer till Rotterdam…

 

Norge: Adresse Rotterdam (på norska)

Även NRK kör på sin storstilade serie “Adresse” som i år följs av “Rotterdam” – platsen där Eurovision 2021 ska äga rum. Precis som ifjol är det en inbjuden panel som ska bedöma låtarna under ledning av Marte Stokstad (som även var programledare ifjol). Programmen sänds i NRK1 den 17:e och 24:e april samt den 1:a och 8:e maj. Sändningstid är 21:20-22:30 CET och efter sändning går det att ta del av programmen via denna länk.

Årets upplägg är dels en fast panel på tre personer (redaktören Ingeborg Heldal, artisten Stian “Staysman” Thorbjørnsen och komikern Kevin Vågenes) samt en ny gästtyckare* i varje avsnitt. Förutom dessa personer kommer det även att vara en så kallad fanpanel med i programmet på fyra personer (Adele Hagen, Elisabeth Fjalsett, Even Jacobsen och Jim Ø. Pedersen) som alla är riktiga Eurovisionfans som kommer att få tycka till de med.

* Gästttyckarna som byts ut i varje program kommer att vara artisten Myra, komikern Trine Lise Olsen, programledaren Else Kåss Furuseth, och artisten Bendik.

 

Island: Alla leið (på isländska)

Isländska RÚV fortsätter med sin Inför-serie Alla leið som även i år programleds av Felix Bergsson. I varje program gästas han av Helga Möller och Sigurður Þorri Gunnarsson som får tycka till om låtarna. Premiärprogrammet sänds den 17:e april och därefter följer sändningar den 24:e april samt den 1:a, 8:e och 15:e maj.

 

Finland: Viiskupla – Eurovisionbubblan (på finska och svenska)

Sedan 2012 har finska Yle årligen sänt införserien De Eurovisa som uppladdningsprogram inför Eurovision Song Contest. I år blir det inte så för Yle har beslutat att byta ut det mot ett nytt nedräkningsprogram som heter Viisukupla (eller Eurovisionsbubblan på svenska) som kommer att sändas i två delar den 8:e och 15:e maj. Publiken kan också vara med och rösta. Vem eller vilka som blir programledare är ännu inte känt.

 

Tyskland: ESC-Songchecks 2021 (på tyska)

Även Tyskland fortsätter med sitt nedräkningsprogram som i år är inne på sin fjärde säsong, dock sänds programmet inte i TV i år utan det blir bara en digital säsong som släpps via Eurovision.de.

 


 

Kommentera