Länderna som börjar planera inför Eurovision 2022

EUROVISION 2022. Ifjol när EBU tvingades ställa in Eurovisionen var det många av de deltagande länderna som beslöt att behålla sitt artistval till det här årets tävling. Någon sådan rusning har det inte blivit till 2022, möjligt för att tävlingen nu blir av. Däremot har åtminstone fyra länder kommit med besked angående sina kommande uttagningar till Eurovision 2022.

I den här artikeln går vi kort igenom vilka uttagningar som än så länge är planerade. Det bör såklart tilläggas att i och med att det är lång tid kvar till det är dags för sändning är det många detaljer som ännu saknas. Därför tar vi bara upp det vi vet just nu och lägger till fler detaljer senare.

 

Israel – X Factor Israel

Israeliska KAN, eller IPBC som bolaget också heter, har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

Det är fortfarande en del uppgifter som inte är bekräftade, däribland hur artist- respektive bidragsvalet ska göras i programmet. Enligt uppgifter ska dock delar av juryn vara klar och en av jurymedlemmarna ser ut att bli Eurovisionvinnaren Netta, som själv en gång i tiden utsågs till Eurovisionrepresentant via ett talangprogram (The Next Star).

Israel har tidigare sänt tre säsonger av X Factor åren 2013, 2015 och 2017. Senaste vinnaren var årets Eurovisionrepresentant Eden Alene. När 2022 års säsong startar är i skrivande stund oklart.

 

San Marino – Una voce per San Marino

Alla år som San Marino har deltagit i Eurovision Song Contest har TV-bolaget SMRTV alltid valt artist och bidrag internt. Undantag har bara gjorts två gånger: år 2018, då uttagningen 1in360 anordnades, och år 2020, då bidraget utsågs via en onlinefinal. Till 2022 blir det ytterligare ett år då SMRTV väljer att utse artist och tävlingsbidrag via ett publikt format som går under namnet Una voce per San Marino som på svenska kan översättas till En röst för San Marino.

Exakt hur uttagningen kommer att se ut, varifrån den ska sändas samt hur länge den kommer att pågå är inte känt. I skrivande stund är det bara sagt att preliminärt datum är någon gång i november. Det är heller inte känt om både artist och tävlingsbidrag väljs genom uttagningen eller om den bara är till för att välja en av dessa.

 

Schweiz – Internval

De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS har redan nu under våren 2021 beslutat sig för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022. Det innebär samma uttagningsmodell som det varit sedan 2019.

För närvarande söker de personer som vill ingå i den så kallade 100-mannajuryn som kommer att vara en del i valet att utse Schweiz’ nästa Eurovisionrepresentant. Det första steget är att göra en ansökan (via denna länk) där du ska göra tio musikrecensioner som visar din musiksmak. De personer som anses vara mest lämpliga för juryarbetet kommer sedan att få ingå i juryn.

 

Tyskland – Internval

Även det tyska TV-bolaget NDR redan nu börjat jakten på Tysklands Eurovisionrepresentant till 2022. Enligt uppgifter ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu söker personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram bidraget senare under 2021. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet. Tyskland kommer alltså att använda sig av samma modell som Schweiz.

Urvalskriteriet för de personer som kommer att ingå i publikpanelen kommer att vara att varje person får rangordna olika musikvideos och de 100 personer som utmärkt sig bäst kommer att få ingå i den juryn.

 

Till sist: Hur blir det med Sverige?

SVT har ännu inte officiellt bekräftat deltagande i Eurovision 2022. Eftersom vi inte har har hittat några källor för varken det ena eller andra påståendet tog vi själv kontakt med SVT Kommunikation som kort och gott svarar att det finns inga planer på att inte delta i Eurovision 2022. Helt enkelt, Sverige kommer att finnas på plats vid Eurovision 2022!

 


 

Kommentera