Melodifestivalen 2021: Lär känna startfältet i den första deltävlingen

MELODIFESTIVALEN 2021. Nu på lördag (6:e februari) avgörs den första deltävlingen i Melodifestivalen 2020. Sju artister tävlar om två finalplatser respektive två platser i Andra chansen, och i den här artikeln får du en sammanfattning om hela startfältet!

 

1. Kadiatou – ”One Touch”


Foto: Paulina Torbjörnsen, Universal/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Kadiatou Holm Keita föddes den 6:e september 2001 i Stockholm. För allmänheten blev hon ett känt namn i och med sin medverkan i Idol 2018 där hon först tog sig vidare från sin audition till slutaudition där juryn röstade vidare henne till kvalveckan. Därifrån blev hon en av de 13 veckofinalisterna och lyckades hålla sig ovanför “att-åka-ut”-strecket fram till själva finalen där hon ställdes mot Sebastian Walldén. Finalen slutade med en andraplats men bara kort tid efter finalen släppte hon sin debutsingel som är en cover av Christina Aguileras Say Something som blev en stor succé och den har sedan följts upp med ett antal singlar, bland annat några jullåtar.

Nu är det dags för nästa stora scen då hon debuterar i Melodifestivalsammanhanget med en låt gjord av ett rutinerat team som tillsammans har flera segrar i bagaget.

Följ gärna Kadiatou i sociala medier via hennes officiella Instagram.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

 

 

2. Lillasyster – ”Pretender”


Foto: Jean-Paul Bastiaans/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Rockgruppen Lillasyster består idag av sångaren Martin Westerstrand, gitarristen Max Flövik, trummisen Ian-Paolo Lira och basisten Andreas Bladini. De har spelat ihop sedan 2006, från början under namnet Rallypack men sedan de även började göra låtar med svensk text går de under namnet Lillasyster. Ett år efter bildandet släpptes debutsingeln Berätta det för Lina och bara månader senare släpptes debutalbumet Hjärndöd musik för en hjärndöd generation som blev en stor succé. De gjorde även en cover av Rihannas Umbrella som gjorde att gruppen blev ett välkänt namn i det svenska musiklivet. Totalt har det blivit fyra album, många grammisnomineringar och inte minst turnéer.

Nu i februari 2021 väntar nästa scen på Lillasyster, i det här fallet Melodifestivalscenen som får ett efterlängtat tillskott av rockmusik!

Följ gärna Lillasyster i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Isak Hallén, Jakob Redtzer, Martin Westerstrand, Ian Paolo Lira och Palle Hammarlund.

 

 

3. Jessica Andersson – ”Horizon”


Foto: Jean-Paul Bastiaans, Jessica Andersson/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Artisten Jessica Andersson har hittills tävlat i Melodifestivalen inte mindre än sju gånger sedan år 2003. Premiäråret 2003 kunde inte ha börjat bättre då det direkt blev seger för henne och duettkompisen Magnus Bäcklund som gruppen Fame med Gime Me Your Love“. Det blev sedan en resa till Eurovision i Riga som slutade med en fin femteplats. Innan dess hade Jessica gjort sig ett känt ansikte genom programmet Fame Factory men även som fotomodell.

År 2004 tävlade Jessica och Magnus igen i Melodifestivalen som Fame och gick till final med låten Vindarna vänder oss, men denna gången blev det ingen seger. 2006 tävlade bägge två som soloartister och då åkte Jessica ut redan i sin deltävling med Kalla nätter. Hon försökte på nytt 2007 med bidraget Kom som då gick till final om än via Andra chansen. 2010 skedde samma sak när hon tävlade med I Did It For Love. De två senaste försöken åren 2015 med Can’t Hurt Me Now respektive 2018 med Party Voice då gick det ännu bättre då tittarna gav henne finalplatser direkt även om det sedan blev bottenplaceringar i Friends Arena. Frågan är hur det blir 2021, det återstår att se!

Följ gärna Jessica Andersson i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: David Kreuger, Fredrik Kempe, Markus Lidén och Christian Holmström.

 

 

4. Paul Rey – ”The Missing Piece”


Foto: Jens Nordström, Warner Music Sweden/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Paul Rey växte upp i ett musikaliskt hem och redan vid 6-7 års ålder började han göra musikaliska framträdanden, även om han på den tiden inte riktigt visste om det var artistlivet han skulle satsa på. Vid sidan om musik höll han på med basket, vilket han också gör idag men inte på en tävlingsnivå. I 13-14-årsåldern valde han därför att växla om helt. 2015 blev han signad till Epic Records. Han släppte sin debut EPGood as hell och kom senare i kontakt med Quincy Jones som numera är hans mentor. Han har varit förband till amerikanska gruppen Fifth Harmony och turnerat med Nico & Vinz. 2017 gjorde han musik med bl.a Snoop Dogg och har släppt flera singlar under sin karriär.

2020 debuterade Paul Ray i detta sammanhang och tog sig då hela vägen till final, via Andra chansen, med sin låt Talking in my sleep“. Sedan dess har mycket hänt bland annat att han har blivit pappa och i år ska han än en gång tävla i detta sammanhang.

Följ gärna Paul Rey i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Paul Rey, Laurell Barker och Fredrik Sonefors.

 

 

5. Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”


Foto: Ricky Tillblad, Sony Music Entertainment Sweden AB/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Arvingarna bildades i Partille utanför Göteborg år 1989 och består av de fyra medlemmarna Lars “Lasseman” Larsson, Tommy Carlsson, Kim Carlsson och Casper Janebrink. Själva namnet står för att de har föräldrar som själva spelat i dansband. Inriktningen för Arvingarnas musikstil är pop och rock.  Sedan bandet startade har man gett ut en mängd musikalbum mellan åren 1992 till 2020 och därigenom en stor mängd singlar. Gruppen har haft stora framgångar på både scen och i radio med flera Svensktoppshits.

Förutom att de är välkända på de olika scenerna har de tidigare tävlat i Melodifestivalen fem gånger förut:

  • 1993 då de vann Melodifestivalen med Eloise (i Eurovisionen blev det en sjundeplats som resultat).
  • 1995 då de blev sexa med Bo Diddley”.
  • 1999 då de blev trea med Det svär jag på”.
  • 2002 då de åkte ut redan i deltävling med Ingenting är större än vi”.
  • 2019 då de blev sjua i finalen med I Do”.

Nu blir det alltså sjätte gången de deltar i Melodifestivalen och även den här gången står Nanne Grönvall med på upphovet, och förutom henne har även veteranerna Thomas G:son och Bobby Ljunggren gjort låten tillsammans med musikern och kapellmästaren Stefan Brunzell.

Följ gärna Arvingarna i sociala medier via den deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son och Bobby Ljunggren.

 

 

6. Nathalie Brydolf – ”Fingerprints”


Foto: Per Kristiansen, Warner Music Sweden/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Artisten Nathalie Brydolf har hållit på med musiken sedan högstadietiden, alltifrån att sjunga i körer till att stå på andra scener, däribland Idol-scenen som hon fick känna på för snart tre höstar sedan, ett äventyr som tog henne till en sjätteplats i tävlingen den gången. Hon bodde ett tag i London där hon pluggade musik men bor numera i Sverige igen. Hösten 2019 sökte hon också kärleken i programmet Bachelor och hon har också sökt kärleken i SVT-programmet Första dejten.

Nu är det alltså dags för henne att tävla i Melodifestivalen och detta blir hennes debut i detta sammanhang.

Följ gärna Nathalie Brydolf i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Andreas Stone Johansson, Etta Zelmani, Laurell Barker och Anna-Klara Folin.

 

 

7. Danny Saucedo – ”Dandi dansa”


Foto: Sebastian Sandblad, Chiliboyproductions AB/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Det är många artister som varit nära att vinna Melodifestivalen och som snubblat på målsnöret, men det är få som varit så pass nära två gånger i rad. Detta drabbade artisten Danny Sacudeo som vid sina två senaste försök (2011 med In The Club och 2012 med Amazing“) fick smaka på just det. Han tog sig bägge gångerna till final oftast med flest röster än någonsin vid den tidpunkten men sedan var det såväl Eric Saade som Loreen som stod i vägen för att kunna plocka hem segern.

Själva musikaliska resan startade i Idol 2006 där han lyckades charma juryn och gick hela vägen till veckofinalerna innan han åkte ut som sjätte finalist. Men karriären var inte över, tvärtom hade den precis börjat och sedan dess har Danny arbetat med musiken på ett eller annat sätt. Det drog igång med hitsingeln Tokyo 2007 och sedan har det rullat på med turnéer världen över, album- och singelsläpp, programledarjobb med mera. Han har också tävlat tillsammans med sina bundsförvanter Mattias Andréasson och Erik Segerstedt i Melodifestivalen 2009 med Baby Goodbye som blev trea i finalen efter Caroline af Ugglas och vinnaren Malena Ernman.

Efter att ha varit programledare för Melodifestivalen 2013 med Gina Dirawi har han också tävlat som låtskrivare en gång men sedan hållit sig borta från hela bubblan (i den här intervjun berättar han mer om varför). Nu är han dock tillbaka igen och tänker bjuda på en låt på svenska eftersom han på senare år har etablerat sig mer med svenska än engelskspråkiga låtar.

Följ gärna Danny Saucedo i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagram.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Danny Saucedo och Karl-Johan Råsmark.

 

 

Till sist


Vem eller vilka av dessa sju artister hoppas du på mest inför lördag? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera