Melodifestivalen 2021: Lär känna startfältet i den fjärde deltävlingen

MELODIFESTIVALEN 2021. Nu på lördag (27:e februari) avgörs den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2020. Sju artister tävlar om två finalplatser respektive två platser i Andra chansen, och i den här artikeln får du en sammanfattning om hela startfältet!

 

1. Tess Merkel – “Good Life”


Foto: Kitty Lingmerth, Lingmerth Photography/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Therese “Tess” Merkel är en välkänd artist på scenerna i Sverige och internationellt. I det här sammanhanget har hon deltagit inte mindre än fem gånger förut, samtliga dessa gånger har varit med gruppen Alcazar. Men nu efter deras splittring för snart tre år sedan är det även dags för Tess precis som alla andra i som varit med i Alcazar (utom möjligen Annika “Annikafiore” Kjærgaard) att testa på Melodifestivalen som soloartist. Tidigare har både Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Magnus Carlsson gjort det och allt som oftast med goda resultat.

Tess var med i Alcazar från starten vilket har inneburit att hon har fått uppträda på en rad olika scener både i Sverige och internationellt. Men Tess har inte bara arbetat med Alcazar utan hon har också gjort shower för Golden Hits och arbetat som programledare i olika sammanhang, bara för att nämna några saker.

Nu 2021 tar Tess klivet upp på Melodifestivalscenen för en sjätte gång med en låt som enligt uppgifter sägs vara en hyllning till livet och har den passande titeln “Good Life”.

Följ gärna Tess Merkel i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Tess Merkel, Tony Malm, Palle Hammarlund och Mats Tärnfors.

 

 

2. Lovad – ”Allting är precis likadant”


Foto: Peter Hagström, TGR/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Lova Drevstam Karlsén, mer känd som artisten Lovad, föddes den 4:e november 1992 i Tyresö utanför Stockholm. Hon har hållit på med musiken länge och sedan 2019 sjunger hon under sitt nuvarande artistnamn (tidigare kallade hon sig för I:AM). Samma år tilldelades hon ett STIM-stipendium för hennes musik- och textförfattande.

Med sitt nuvarande namn släppte hon singeln Jag lovar som var en väldigt personlig låt då den handlade om personer i hennes närhet som hade lämnat jordelivet. Denna följdes upp med EP:n En Gång För Alltid. En annan av hennes singlar, Sluta“, blev snabbt populär då den fick inte mindre än en kvarts miljon spelningar på bara ett år!

Förutom att sjunga in sina egna låtar har Lovad uppträtt med andra artister som t.ex. rapparen Conakry och sångaren Albin Johnsén. Den senare har hon fortsatt samarbetet med och även nu in i Melodifestivalen 2021 som hon tävlar i för första gången. På upphovssidan till Lovads tävlingsbidrag finns förutom Albin Johnsén även Mattias Andréasson. Bägge två har en del erfarenhet av Melodifestivalscenen. Mattias har tävlat tre gånger (2009, 2012 och 2016) och Albin har tävlat två gånger (2016 och 2020).

Följ gärna Lovad i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagram.

Låtskrivarna bakom bidraget: Lova Drevstam, Albin Johnsén, Mattias Andréasson och Alexander Nivek.

 

 

3. Efraim Leo – “Best of Me”


Foto: Matilda Hammar/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

23-åriga singer-songwritern Efrahim Leo kommer från Stockholm och trots sin relativt unga ålder är han redan en etablerad artist. Bland annat har han släppt en rad singlar och har uppträtt på festivaler. Några av de största ögonblicken torde vara när han fick vara öppningsakt åt Icona Pop. I våras släppte Efraim sin debut-EP Timing med singlarna “One of Them Girls” och “Talk To Me” vilka var uppföljarna till singeln “You Got Me Wrong som kom 2018. Nästa sikte i karriären blir nu Melodifestivalen 2021 där han kommer att tävla med låten “Best of Me”.

Följ gärna Efraim Leo i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Efraim Leo, Cornelia Jakobsdotter, Amanda Björkegren och Herman Gardarfve.

 

 

4. The Mamas – “In The Middle”


Foto: Anna-Lena Ahlström, Universal Music/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Fjolårets Melodifestivalvinnare The Mamas, som ursprungligen bildades som bakgrundskör till John Lundvik 2019 och som sedan fortsatt som en egen grupp, är tillbaka i Melodifestivalen efter att ha vunnit den kanske mest jämnaste finalen genom tiderna med bidraget Moveifjol. Efter segern var allt upplagt för dem att resa till Rotterdam för att få hela Europa att dansa! Men så blev det inte då coronapandemin kom i vägen och ställde in hela tävlingen.

Även om den dörren stängdes till den plattformen har The Mamas fortsatt att underhålla Sverige då Lolou Lamotte, Dinah Yonas Manna och Ashley Haynes bland annat har släppt en ny singel (Let It Be) samt två jullåtar. De har också uppträtt i en rad olika TV-sammanhang under fjolåret exempelvis i programmet Sveriges 12:a, Lotta på Liseberg, Allsång på Skansen och Idol.

Nu har de lämnat coronaåret 2020 bakom sig och siktar framåt att få uppträda igen på Melodifestivalens stora scen med sitt nya bidrag. Den här gången har de fått en ny låtskrivartrio bakom sig.

Följ gärna The Mamas i sociala medier via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Emily Falvey, Robin Stjernberg och Jimmy Jansson.

 

 

5. Sannex – “All Inclusive”


Foto: Charlotte Strömwall, Andreas Olsson/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Dansbandet Sannex bildades år 1977 och har spelat ihop sedan dess. Från början handlade det mest om ett hobbyband men från mitten av 1980-talet började satsa mer på en proffsigare karriär något som också gav valuta för pengarna när de samarbetade med dansbandsdrottningen Ann-Louise Hanson. Under årens lopp har bandet släppt inte mindre än 18 album, varav det senaste under 2020 som finansierades tack vare Kickstarter.

Under årens lopp har Sannex haft olika medlemmar som kommit och gått. Ingen av originalmedlemmarna är idag kvar utan den fasta ensemblen idag är gitarristen Andreas Olsson, trummisen Micke Norsten, pianisten Patrich Rundström och basisten Peter Brodin. Även om bandet har funnits länge så är det först 2021 som det blir Melodifestivaldebut.

Följ gärna Sannex i sociala medier via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Greta Svensson och Hans Thorstensson.

 

 

6. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”


Foto: Olivia Huerta, Freebird Entertainment/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Clara Klingenström föddes den 21:a februari 1995 i Visby på Gotland. Hon har hållit på med musiken hela livet men det var först år 2019 som hon släppte sin debutsingel ”Ensam i en stad” som snabbt blev en succé och därefter har karriären rullat på. Innan dess har Clara både hunnit delta i Region Gotlands Musik direkt två gånger, i SVT:s webbjokern 2011 med låten “Mr lonely man” och hon dessutom vann hon P4 Gotlands uttagning till P4 Nästa (dåvarande Svensktoppen Nästa) 2012 med låten “It makes me crazy”.

Dessvärre kom hon inte till Melodifestivalen någon av dessa gånger utan det är först 2021 som hon har fått chansen och tagit den. Tävlingsbidraget har hon gjort tillsammans med en av Melodifestivalens mest rutinerade låtskrivare Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias som producerat hits åt flera kända artister som Darin och Sanna Nielsen. Kan kännas tryggt inför det som ska framföras på scenen i Annexet i vinter.

Följ gärna Clara i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias.

 

 

7. Eric Saade – “Every Minute”


Foto: Adrian Pehrson, Eric Saade/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Artisten Eric Saade är idag 30 år och kan i år stolt fira 17 år som artist. Efter att ha upptäckts vid en talangjakt drog den musikaliska karriären snabbt igång, först i gruppen What’s Up och därefter som soloartist (men ibland i olika samarbeten med andra artister).

2010 tävlade Eric för första gången i Melodifestivalen och var rätt nära att vinna då med låten Manboy, även om det var först året därpå med Popular som det blev seger i Melodifestivalen och sedan en fin bronsmedalj i Eurovision. Därefter har Eric tävlat ännu en gång, 2015 med Sting som också tog honom till final. Han har såklart också släppt en hel del musik utanför Melodifestivalen liksom att han även haft uppdrag som programledare för olika TV-program, inte minst var han en av programledarna för Melodifestivalen 2019. Men nu är han tillbaka igen som artist i Melodifestivalen för fjärde gången i ordningen.

Följ gärna Eric Saade i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Eric Saade, Linnea Deb, Joy Deb och Jimmy “Joker” Thörnfeldt.

 

 

Till sist


Vem eller vilka av dessa sju artister hoppas du på mest inför lördag? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera