Melodifestivalen 2021: Lär känna startfältet i den andra deltävlingen

MELODIFESTIVALEN 2021. Nu på lördag (13:e februari) avgörs den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2020. Sju artister tävlar om två finalplatser respektive två platser i Andra chansen, och i den här artikeln får du en sammanfattning om hela startfältet!

 

1. Anton Ewald – “New Religion”


Foto: Brian Jamie, PRFKT/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Anton gjorde stor succé när han år 2013 ställde upp i Melodifestivalen med bidraget Begging som tog sig vidare till final via Andra chansen där han slutligen hamnade på fjärde plats. I samband med detta släppte han en EP innehållandes sin Melodifestivallåt samt ett antal andra låtar. Året därpå ställde han upp med den av John Lundvik gjorda låt Natural”, som förvisso också gick till final om än att han nu kom sist!

Efter det senaste Melodifestivalförsöket har Anton släppt några singlar till men framförallt har han fokuserat på sin modellkarriär i USA, åtminstone fram till nu 2021 då han gör comeback i Melodifestivalen efter ett antal års uppehåll. Det ska tilläggas att Anton även är dansare och att han har både dansat och koreograferat bland annat ett antal scenframträdanden i Melodifestivalen.

Följ gärna Anton i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald, Maja Strömstedt

 

 

2. Julia Alfrida – “Rich”


Foto: Mikael Fogelberg, Julia Alfrida/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Julia Alfrida startade sin musikbana som sjuåring då hon sökte till Lilla Melodifestivalen och var ytterst nära på att komma med. Även om det inte räckte hela vägen var det där hon insåg att hon kunde uttrycka sig via musiken. Tidigare hade det varit fotbollen som gällt men musiken fick mer och mer övertag och när hon började på en musiklinje på gymnasiet insåg Julia att det var artist hon ville bli.

De senaste två åren har varit väldigt spännande musikår för Julia. Sommaren 2019 fick hon möjlighet att uppträda vid både Köpenhamns och Stockholm Pride och i februari 2020 släppte hon sin debut-EP. Under våren och sommaren tävlade hon också i P4 Nästa med bidraget “Dark Doom”. Nu går det alltså vidare till att hon får tävla i Melodifestivalen, däremot blir det med ett helt nytt tävlingsbidrag med anledning av att den föregående låten hade framförts före den 1:a september 2020.

Följ gärna Julia Alfrida i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Julia Alfrida, Jimmy Jansson, Melanie Wehbe

 

 

3. WAHL feat. SAMI – “90-talet”


Foto: Jonathan Perlmann, Universal Music/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Artisten Sami Rekik var tidigare en del av duon Medina som han hade tillsammans med Ali Jammali. Medina spelade ihop fram till sommaren 2018 då de valde att lägga ned gruppen för att satsa på annat. I Samis fall har det blivit bland annat andra artistsamarbeten och det som är mest aktuellt just nu är med Christopher Wahlberg, eller WAHL som han kallar sig då de ska tävla tillsammans i Melodifestivalen 2021. WAHL har syns annars till i Södrasidan som är en hiphopduo med WAHL och Daniel “Jutte” Jutterström som har den gemensamma nämnaren att de kommer från södra Stockholm.

I Melodifestivalen 2021 kommer WAHL att tävla ihop med SAMI med en låt som nog bjuder in till en hel del nostalgi för en hel generation: 90-talet! Vad de bjuder på för framträdande på scenen vet vi inte men det blir en låt med två mycket etablerade namn inom hiphopvärlden. De kommer också att framföra Melodifestivalens 1000:e bidrag genom tiderna!

Följ gärna dem gärna i sociala medier via Wahls Facebooksida respektive Samis Facebooksida.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Sami Rekik, Christopher Wahlberg, Josefin Glenmark, Jesper Welander, Andreas Larsson

 

 

4. Frida Green – “The Silence”


Foto: Ida-Fia Sveningsson, Cardiac Records/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Frida Green föddes den 6:e september 1992 i Ystad. År 2018 tävlade hon i Talang i TV4 där hon gick vidare från audition till de direktsända programmen och tog sig hela vägen till final. Hon har också medverkat i en rad andra TV-program men främst är Frida en välkänd sångerska från Österlen i Skåne där hon sjungit på alltifrån dop till lokala tillställningar och hon har också varit med i olika band.

Till vintern 2021 byts byts Österlen ut mot den stora Melodifestivalscenen där hon ska tävla med en låt gjord av ett team med ett mycket välrutinerat Melodifestival-CV på sina axlar. Eller vad sägs om Anna Bergendahl som tävlat i Melodifestivalen tre gånger som artist varav en gång vann hon hela tävlingen, Bobby Ljunggren som tävlat med över 50 låtar sedan 1980-talet varav med flera segrar i bagaget, David Lindgren Zacharias som stått bakom ett antal låtar i tävlingen förut och Joy Deb som fått många succéer på kort tid inte minst som låtskrivare bakom vinnarmelodierna “You” och “Heroes”.

Följ gärna Frida Green i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Anna Bergendahl, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias, Joy Deb

 

 

5. Eva Rydberg & Ewa Roos – “Rena rama ding dong”


Foto: Mikael Lindell Bolin/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Melodifestivalen 2021 kommer att få ett kärt återseende i form av Eva Rydberg (född 20:e juni 1943) som tidigare deltog i Melodifestivalen 1977 med låten “Charlie Chaplin”. Efter det har hon inte tävlat mer i Melodifestivalen men synts desto mer till på alla andra möjliga scener, inte minst är hon ett mycket välkänt namn på revy- och musikscenerna. Nu har det gått 43 år sedan Eva senast tävlade och då ställer hon åter upp i Melodifestivalen igen, den här gången med sin kollega och vän Ewa Roos (född 12:e juni 1949), som själv debuterar i Melodifestivalen även om hon precis som sin namne haft en lång karriär på de stora scenerna inte minst som schlagersångerska och inom teater och revy. Det kan tilläggas att som barn fick Ewa Roos en gång tävla i Eurovision för barn, som var en slags talangjakt där hon vann sin plats i startfältet via Bildjournalen. Owe Törnqvist hade gjort hennes melodi den gången.

2021 sjunger Eva och Ewa tillsammans i Melodifestivalen och en av låtskrivarna bakom bidraget är ingen mindre än Eva Rydbergs son Kalle.

Följ gärna Eva Rydberg i sociala medier via hennes officiella Instagramkonto (något liknande konto för Ewa Roos har vi tyvärr ej hittat).

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Göran Sparrdahl, Kalle Rydberg, Ari Lehtonen

 

 

6. Patrik Jean – “Tears Run Dry”


Foto: Magnus Ragnvid/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Patrik Jean föddes den 3:e maj 1990 i Stockholm. Han är artist men också musikproducent och låtskrivare som mestadels arbetat med att skriva och producera låtar till andra artister. Musikaliskt har Patrik alltid hållit på med musiken även om det är först på senare år som han har jobbat med andra för att skapa den.

På sitt CV har han bland annat tillsammans med Melanie Wehbe och Herman Gardarfve gjort två Idol-vinnarlåtar och trion stod även bakom The Mamas vinnarlåt “Move” ifjol. Patrik började arbeta ihop med Melanie och Herman för fem år sedan även om de känt varandra i snart tio år. Den här gången har samarbetet lett till att Patrik nu själv får ställa sig i rampljuset på den stora Melodifestivalscenen. Lustigt nog kommer också The Mamas att tävla igen men denna gång tillhör de olika arbetsteam. Kanske ett drömscenario för SVT att sätta i en eventuell Andra chansen-duell?

Följ gärna Patrik i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Herman Gardarfve, Patrik Jean, Melanie Wehbe

 

 

7. Dotter – “Little Tot”


Foto: Kristoffer Jansson, Warner Music Sweden/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

Sångerskan Johanna Jansson, mer känd som Dotter, har tidigare tävlat i Melodifestivalen två gånger som artist och ytterligare två gånger som låtskrivare till Mariette respektive Lina Hedlund. Hennes första egna Melodifestivalbidrag Cry var förhandstippad att gå till final 2018 men åkte ut direkt i sin deltävling.

När Dotter sedan återkom ifjol med låten Bulletproof blev det istället ett helt omvänt resultat då gick hon direkt till final och hamnade per omgående i en slags duell mot The Mamas om vem som skulle vinna hela tävlingen. Det var nämligen otroligt jämnt i omröstningen mellan dessa två artister, exempelvis efter att jurygrupperna hade röstat klart hade både bägge två fått 65 poäng vardera och delade på förstaplatsen. När tittarnas röster adderades fick Dotter 71 poäng och The Mamas…72 poäng. Så Dotter föll på en ynka poäng!

Nu är Dotter tillbaka i tävlingen igen och än en gång ställs hon i ett startfält där flera vinnare finns med, både The Mamas men även Charlotte Perrelli, Arvingarna, Eric Saade och Jessica Andersson och andra som precis som Dotter fallit på målsnöret. Det ska därför bli väldigt spännande att se vilken duell det blir i år. Sociala medier är redan fyllt med #Dotterdam.

Följ gärna Dotter i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Johanna Jansson, Dino Medanhodzic

 

Till sist


Vem eller vilka av dessa sju artister hoppas du på mest inför lördag? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera