Clara Klingenström: ”Jag behövde det här för mig personligen just nu”

Foto: Olivia Huerta, Freebird Entertainment/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den fjärde deltävlingen fick vi en pratstund med en av årets debutanter Clara Klingenström, som var den enda akten som inte avslöjades i förväg inför SVT:s presentationer i december. Vi är nyfikna på hur hon ser på sina möjligheter i tävlingen och att hon tidigare försökt komma med via bl.a. webbjokern!

 

Clara Klingenström föddes den 21:a februari 1995 i Visby på Gotland. Som artist beskriver sig Clara att det är fokus på texter och att det finns en storytelling i dessa. Inspirationen kommer främst från hennes eget liv och erfarenheter men också från artister som John Lennon, Rolling Stones, Edit Piaf och ABBA, även om hon själv är en allätare inom musik.

– Det ska vara enkelt, rakt på och ärligt, berättar Clara.

 

Många vägar för att nå fram till Melodifestivalen

Hon har hållit på med musiken hela livet men det var först år 2019 som hon släppte sin debutsingel ”Ensam i en stad” som snabbt blev en succé och därefter har karriären rullat på. Innan dess har Clara både hunnit delta i Region Gotlands Musik direkt två gånger, i SVT:s webbjokern 2011 med låten “Mr lonely man” och hon dessutom vann hon P4 Gotlands uttagning till P4 Nästa (dåvarande Svensktoppen Nästa) 2012 med låten “It makes me crazy”. Dessvärre kom hon inte till Melodifestivalen någon av dessa gånger utan det är först 2021 som hon har fått chansen och tagit den.

– Det känns fantastiskt roligt, jag behövde det här för mig personligen just nu. Så det känns jättekul, säger Clara om att ha kommit med i startfältet.

– Jag har sett Melodifestivalen sedan jag var väldigt liten, så det känns fantastiskt att få vara med. Jag sökte till webbjokern för exakt tio år sedan men jag kom inte med då och sedan de senaste åren har jag inte följt Melodifestivalen alls så mycket och intresset hade svalnat lite till att vara med. Så blev jag tillfrågad av skivbolaget om jag skulle tycka att det skulle vara roligt att vara med, och då kände jag att det skulle nog vara kul, tillägger hon.

 

Jobbat med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias

Hennes tävlingsbidrag heter “Behöver inte dig idag” och den har hon gjort tillsammans med en av Melodifestivalens mest rutinerade låtskrivare Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias som producerat hits åt flera kända artister som Darin och Sanna Nielsen, något som hon själv känner en trygghet inför sitt framförande på scenen i Annexet.

– Det är jättekul att de vill jobba ihop med mig och de är ett fint stöd också, säger hon.

 

Bidraget togs fram under en period i livet som Clara beskriver som ett väldigt tufft år där hon inte har mått så bra. En massa spelningar ställdes in (p.g.a. pandemin) och det gjorde att det kom en paus där det blev tid för annat. Men det var i alla fall så att hon träffade Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias hemma hos Bobby där hon fick höra en grund till melodi som de hade börjat jobba på.

– Vi byggde vidare på det och pratade om vad den skulle kunna handla om och kom fram till titeln ”Behöver inte dig idag”. Den tog jag med mig hem till Gotland och skrev texten på den här hemma, säger Clara.

 

Vad skulle du säga att ”Behöver inte dig idag”  handlar om?

– Självständighet, att kunna våga lita på själv att ”jag är bättre än vad jag tror, jag behöver inte någon eller något för att kunna känna mig fri”, säger Clara.

 

Vill inte pressa sig själv

Nu när det är dags för tävlan i Annexet är allt fokus på att göra ett så bra framträdande som möjligt. Därför har Clara valt att inte fokusera så mycket på de andra bidragens framträdanden.

– Jag har valt att gå in med mindsetet att inte tänka så mycket på de andra numren, för jag har en tendens att kunna lägga ganska hög press på mig själv. Så jag försöker gå in och ha så kul som möjligt i det här, säger Clara.

 

En sak som däremot blir fokus på är att det inte är en publik i arenan, som på grund av att coronapandemin inte avtagit får stanna hemma framför TV:n. Som liveartist ser Clara detta som en utmaning samtidigt som det finns vissa fördelar.

– Det blir lättare för mig att fokusera på kameran och publiken som sitter hemma och kollar. Så det är en fördel för mig på ett sätt men det hade varit jättekul med en livepublik såklart, berättar hon.

 

Mer musik väntar

För den som vill höra mer musik från Clara Klingenström även efter Melodifestivalen ska hålla utkik, för det kommer förmodligen dyka upp en och annan låt.

– Jag jobbar hela tiden med att skriva musik så det kommer absolut mer musik. Så fort man kan börja spela igen kommer jag att börja spela, säger Clara.

 

Med det sagt vill vi tacka för intervjun och vi vill även önska Clara lycka till i tävlingen!

 

Några snabbfrågor

Vad skulle du säga är det bästa med Melodifestivalen?

– Jag tycker det är kul att det för ihop folk, att man sitta tillsammans och titta, nu kanske det blir svårt under corona, men det är så mycket glädje i det här och show och det tycker jag är kul.

 

Och om vi vänder på frågan, skulle det värsta vara?

– Det kanske är att det är mer fokus på showen och inte lika mycket på själva musiken och kunna blanda många genrer som möjligt.

 

Det skulle även kanske kunna vara att vänta på resultatet i Green room?

– Ja det också, det kan nog vara lite nervöst, säger hon med ett leende.

 

I maj väntar en resa till Rotterdam för den som vinner Melodifestivalen 2021. Om det skulle bli du som vinner – hur skulle det kännas att få representera Sverige i Eurovision Song Contest?

– Kul såklart och nervöst.

 

Och kommer du i så fall att översätta din låt till engelska eller vill du framföra den på svenska?

– Jag vet inte, jag är ganska dålig på engelska så är nog bra att göra det så att fler förstår låten.

 


 

Kommentera