Lär känna startfältet i Melodifestivalen 2021

MELODIFESTIVALEN 2020. Inför årets tävling presenterar vi startfältets 28 artister. I denna artikel finner du alla presentationer fördelade på respektive deltävling.

Presentationerna sker i startordning inom respektive deltävling.

 

 

Deltävling 1 (6:e februari)

1. Kadiatou – ”One Touch”


Kadiatou Holm Keita föddes den 6:e september 2001 i Stockholm. För allmänheten blev hon ett känt namn i och med sin medverkan i Idol 2018 där hon först tog sig vidare från sin audition till slutaudition där juryn röstade vidare henne till kvalveckan. Därifrån blev hon en av de 13 veckofinalisterna och lyckades hålla sig ovanför “att-åka-ut”-strecket fram till själva finalen där hon ställdes mot Sebastian Walldén. Finalen slutade med en andraplats men bara kort tid efter finalen släppte hon sin debutsingel som är en cover av Christina Aguileras Say Something som blev en stor succé och den har sedan följts upp med ett antal singlar, bland annat några jullåtar.

Nu är det dags för nästa stora scen då hon debuterar i Melodifestivalsammanhanget med en låt gjord av ett rutinerat team som tillsammans har flera segrar i bagaget.

Följ gärna Kadiatou i sociala medier via hennes officiella Instagram.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

 

 

2. Lillasyster – ”Pretender”


Rockgruppen Lillasyster består idag av sångaren Martin Westerstrand, gitarristen Max Flövik, trummisen Ian-Paolo Lira och basisten Andreas Bladini. De har spelat ihop sedan 2006, från början under namnet Rallypack men sedan de även började göra låtar med svensk text går de under namnet Lillasyster. Ett år efter bildandet släpptes debutsingeln Berätta det för Lina och bara månader senare släpptes debutalbumet Hjärndöd musik för en hjärndöd generation som blev en stor succé. De gjorde även en cover av Rihannas Umbrella som gjorde att gruppen blev ett välkänt namn i det svenska musiklivet. Totalt har det blivit fyra album, många grammisnomineringar och inte minst turnéer.

Nu i februari 2021 väntar nästa scen på Lillasyster, i det här fallet Melodifestivalscenen som får ett efterlängtat tillskott av rockmusik!

Följ gärna Lillasyster i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Isak Hallén, Jakob Redtzer, Martin Westerstrand, Ian Paolo Lira och Palle Hammarlund.

 

 

3. Jessica Andersson – ”Horizon”


Artisten Jessica Andersson har hittills tävlat i Melodifestivalen inte mindre än sju gånger sedan år 2003. Premiäråret 2003 kunde inte ha börjat bättre då det direkt blev seger för henne och duettkompisen Magnus Bäcklund som gruppen Fame med Gime Me Your Love“. Det blev sedan en resa till Eurovision i Riga som slutade med en fin femteplats. Innan dess hade Jessica gjort sig ett känt ansikte genom programmet Fame Factory men även som fotomodell.

År 2004 tävlade Jessica och Magnus igen i Melodifestivalen som Fame och gick till final med låten Vindarna vänder oss, men denna gången blev det ingen seger. 2006 tävlade bägge två som soloartister och då åkte Jessica ut redan i sin deltävling med Kalla nätter. Hon försökte på nytt 2007 med bidraget Kom som då gick till final om än via Andra chansen. 2010 skedde samma sak när hon tävlade med I Did It For Love. De två senaste försöken åren 2015 med Can’t Hurt Me Now respektive 2018 med Party Voice då gick det ännu bättre då tittarna gav henne finalplatser direkt även om det sedan blev bottenplaceringar i Friends Arena. Frågan är hur det blir 2021, det återstår att se!

Följ gärna Jessica Andersson i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: David Kreuger, Fredrik Kempe, Markus Lidén och Christian Holmström.

 

 

4. Paul Rey – ”The Missing Piece”


Paul Rey växte upp i ett musikaliskt hem och redan vid 6-7 års ålder började han göra musikaliska framträdanden, även om han på den tiden inte riktigt visste om det var artistlivet han skulle satsa på. Vid sidan om musik höll han på med basket, vilket han också gör idag men inte på en tävlingsnivå. I 13-14-årsåldern valde han därför att växla om helt. 2015 blev han signad till Epic Records. Han släppte sin debut EPGood as hell och kom senare i kontakt med Quincy Jones som numera är hans mentor. Han har varit förband till amerikanska gruppen Fifth Harmony och turnerat med Nico & Vinz. 2017 gjorde han musik med bl.a Snoop Dogg och har släppt flera singlar under sin karriär.

2020 debuterade Paul Ray i detta sammanhang och tog sig då hela vägen till final, via Andra chansen, med sin låt Talking in my sleep“. Sedan dess har mycket hänt bland annat att han har blivit pappa och i år ska han än en gång tävla i detta sammanhang.

Följ gärna Paul Rey i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Paul Rey, Laurell Barker och Fredrik Sonefors.

 

 

5. Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”


Arvingarna bildades i Partille utanför Göteborg år 1989 och består av de fyra medlemmarna Lars “Lasseman” Larsson, Tommy Carlsson, Kim Carlsson och Casper Janebrink. Själva namnet står för att de har föräldrar som själva spelat i dansband. Inriktningen för Arvingarnas musikstil är pop och rock. Sedan bandet startade har man gett ut en mängd musikalbum mellan åren 1992 till 2020 och därigenom en stor mängd singlar. Gruppen har haft stora framgångar på både scen och i radio med flera Svensktoppshits.

Förutom att de är välkända på de olika scenerna har de tidigare tävlat i Melodifestivalen fem gånger förut:

  • 1993 då de vann Melodifestivalen med Eloise (i Eurovisionen blev det en sjundeplats som resultat).
  • 1995 då de blev sexa med Bo Diddley”.
  • 1999 då de blev trea med Det svär jag på”.
  • 2002 då de åkte ut redan i deltävling med Ingenting är större än vi”.
  • 2019 då de blev sjua i finalen med I Do”.

Nu blir det alltså sjätte gången de deltar i Melodifestivalen och även den här gången står Nanne Grönvall med på upphovet, och förutom henne har även veteranerna Thomas G:son och Bobby Ljunggren gjort låten tillsammans med musikern och kapellmästaren Stefan Brunzell.

Följ gärna Arvingarna i sociala medier via den deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son och Bobby Ljunggren.

 

 

6. Nathalie Brydolf – ”Fingerprints”


Artisten Nathalie Brydolf har hållit på med musiken sedan högstadietiden, alltifrån att sjunga i körer till att stå på andra scener, däribland Idol-scenen som hon fick känna på för snart tre höstar sedan, ett äventyr som tog henne till en sjätteplats i tävlingen den gången. Hon bodde ett tag i London där hon pluggade musik men bor numera i Sverige igen. Hösten 2019 sökte hon också kärleken i programmet Bachelor och hon har också sökt kärleken i SVT-programmet Första dejten.

Nu är det alltså dags för henne att tävla i Melodifestivalen och detta blir hennes debut i detta sammanhang.

Följ gärna Nathalie Brydolf i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Andreas Stone Johansson, Etta Zelmani, Laurell Barker och Anna-Klara Folin.

 

 

7. Danny Saucedo – ”Dandi dansa”


Det är många artister som varit nära att vinna Melodifestivalen och som snubblat på målsnöret, men det är få som varit så pass nära två gånger i rad. Detta drabbade artisten Danny Sacudeo som vid sina två senaste försök (2011 med In The Club och 2012 med Amazing“) fick smaka på just det. Han tog sig bägge gångerna till final oftast med flest röster än någonsin vid den tidpunkten men sedan var det såväl Eric Saade som Loreen som stod i vägen för att kunna plocka hem segern.

Själva musikaliska resan startade i Idol 2006 där han lyckades charma juryn och gick hela vägen till veckofinalerna innan han åkte ut som sjätte finalist. Men karriären var inte över, tvärtom hade den precis börjat och sedan dess har Danny arbetat med musiken på ett eller annat sätt. Det drog igång med hitsingeln Tokyo 2007 och sedan har det rullat på med turnéer världen över, album- och singelsläpp, programledarjobb med mera. Han har också tävlat tillsammans med sina bundsförvanter Mattias Andréasson och Erik Segerstedt i Melodifestivalen 2009 med Baby Goodbye som blev trea i finalen efter Caroline af Ugglas och vinnaren Malena Ernman.

Efter att ha varit programledare för Melodifestivalen 2013 med Gina Dirawi har han också tävlat som låtskrivare en gång men sedan hållit sig borta från hela bubblan (i den här intervjun berättar han mer om varför). Nu är han dock tillbaka igen och tänker bjuda på en låt på svenska eftersom han på senare år har etablerat sig mer med svenska än engelskspråkiga låtar.

Följ gärna Danny Saucedo i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagram.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Danny Saucedo och Karl-Johan Råsmark.

 

 

Deltävling 2 (13:e februari)

1. Anton Ewald – “New Religion”


Anton gjorde stor succé när han år 2013 ställde upp i Melodifestivalen med bidraget Begging som tog sig vidare till final via Andra chansen där han slutligen hamnade på fjärde plats. I samband med detta släppte han en EP innehållandes sin Melodifestivallåt samt ett antal andra låtar. Året därpå ställde han upp med den av John Lundvik gjorda låt Natural”, som förvisso också gick till final om än att han nu kom sist!

Efter det senaste Melodifestivalförsöket har Anton släppt några singlar till men framförallt har han fokuserat på sin modellkarriär i USA, åtminstone fram till nu 2021 då han gör comeback i Melodifestivalen efter ett antal års uppehåll. Det ska tilläggas att Anton även är dansare och att han har både dansat och koreograferat bland annat ett antal scenframträdanden i Melodifestivalen.

Följ gärna Anton i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald, Maja Strömstedt

 

 

2. Julia Alfrida – “Rich”


Julia Alfrida startade sin musikbana som sjuåring då hon sökte till Lilla Melodifestivalen och var ytterst nära på att komma med. Även om det inte räckte hela vägen var det där hon insåg att hon kunde uttrycka sig via musiken. Tidigare hade det varit fotbollen som gällt men musiken fick mer och mer övertag och när hon började på en musiklinje på gymnasiet insåg Julia att det var artist hon ville bli.

De senaste två åren har varit väldigt spännande musikår för Julia. Sommaren 2019 fick hon möjlighet att uppträda vid både Köpenhamns och Stockholm Pride och i februari 2020 släppte hon sin debut-EP. Under våren och sommaren tävlade hon också i P4 Nästa med bidraget “Dark Doom”. Nu går det alltså vidare till att hon får tävla i Melodifestivalen, däremot blir det med ett helt nytt tävlingsbidrag med anledning av att den föregående låten hade framförts före den 1:a september 2020.

Följ gärna Julia Alfrida i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Julia Alfrida, Jimmy Jansson, Melanie Wehbe

 

 

3. WAHL feat. SAMI – “90-talet”


Artisten Sami Rekik var tidigare en del av duon Medina som han hade tillsammans med Ali Jammali. Medina spelade ihop fram till sommaren 2018 då de valde att lägga ned gruppen för att satsa på annat. I Samis fall har det blivit bland annat andra artistsamarbeten och det som är mest aktuellt just nu är med Christopher Wahlberg, eller WAHL som han kallar sig då de ska tävla tillsammans i Melodifestivalen 2021. WAHL har syns annars till i Södrasidan som är en hiphopduo med WAHL och Daniel “Jutte” Jutterström som har den gemensamma nämnaren att de kommer från södra Stockholm.

I Melodifestivalen 2021 kommer WAHL att tävla ihop med SAMI med en låt som nog bjuder in till en hel del nostalgi för en hel generation: 90-talet! Vad de bjuder på för framträdande på scenen vet vi inte men det blir en låt med två mycket etablerade namn inom hiphopvärlden. De kommer också att framföra Melodifestivalens 1000:e bidrag genom tiderna!

Följ gärna dem gärna i sociala medier via Wahls Facebooksida respektive Samis Facebooksida.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Sami Rekik, Christopher Wahlberg, Josefin Glenmark, Jesper Welander, Andreas Larsson

 

 

4. Frida Green – “The Silence”


Frida Green föddes den 6:e september 1992 i Ystad. År 2018 tävlade hon i Talang i TV4 där hon gick vidare från audition till de direktsända programmen och tog sig hela vägen till final. Hon har också medverkat i en rad andra TV-program men främst är Frida en välkänd sångerska från Österlen i Skåne där hon sjungit på alltifrån dop till lokala tillställningar och hon har också varit med i olika band.

Till vintern 2021 byts byts Österlen ut mot den stora Melodifestivalscenen där hon ska tävla med en låt gjord av ett team med ett mycket välrutinerat Melodifestival-CV på sina axlar. Eller vad sägs om Anna Bergendahl som tävlat i Melodifestivalen tre gånger som artist varav en gång vann hon hela tävlingen, Bobby Ljunggren som tävlat med över 50 låtar sedan 1980-talet varav med flera segrar i bagaget, David Lindgren Zacharias som stått bakom ett antal låtar i tävlingen förut och Joy Deb som fått många succéer på kort tid inte minst som låtskrivare bakom vinnarmelodierna “You” och “Heroes”.

Följ gärna Frida Green i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Anna Bergendahl, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias, Joy Deb

 

 

5. Eva Rydberg & Ewa Roos – “Rena rama ding dong”


Melodifestivalen 2021 kommer att få ett kärt återseende i form av Eva Rydberg (född 20:e juni 1943) som tidigare deltog i Melodifestivalen 1977 med låten “Charlie Chaplin”. Efter det har hon inte tävlat mer i Melodifestivalen men synts desto mer till på alla andra möjliga scener, inte minst är hon ett mycket välkänt namn på revy- och musikscenerna. Nu har det gått 43 år sedan Eva senast tävlade och då ställer hon åter upp i Melodifestivalen igen, den här gången med sin kollega och vän Ewa Roos (född 12:e juni 1949), som själv debuterar i Melodifestivalen även om hon precis som sin namne haft en lång karriär på de stora scenerna inte minst som schlagersångerska och inom teater och revy. Det kan tilläggas att som barn fick Ewa Roos en gång tävla i Eurovision för barn, som var en slags talangjakt där hon vann sin plats i startfältet via Bildjournalen. Owe Törnqvist hade gjort hennes melodi den gången.

2021 sjunger Eva och Ewa tillsammans i Melodifestivalen och en av låtskrivarna bakom bidraget är ingen mindre än Eva Rydbergs son Kalle.

Följ gärna Eva Rydberg i sociala medier via hennes officiella Instagramkonto (något liknande konto för Ewa Roos har vi tyvärr ej hittat).

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Göran Sparrdahl, Kalle Rydberg, Ari Lehtonen

 

 

6. Patrik Jean – “Tears Run Dry”


Patrik Jean föddes den 3:e maj 1990 i Stockholm. Han är artist men också musikproducent och låtskrivare som mestadels arbetat med att skriva och producera låtar till andra artister. Musikaliskt har Patrik alltid hållit på med musiken även om det är först på senare år som han har jobbat med andra för att skapa den.

På sitt CV har han bland annat tillsammans med Melanie Wehbe och Herman Gardarfve gjort två Idol-vinnarlåtar och trion stod även bakom The Mamas vinnarlåt “Move” ifjol. Patrik började arbeta ihop med Melanie och Herman för fem år sedan även om de känt varandra i snart tio år. Den här gången har samarbetet lett till att Patrik nu själv får ställa sig i rampljuset på den stora Melodifestivalscenen. Lustigt nog kommer också The Mamas att tävla igen men denna gång tillhör de olika arbetsteam. Kanske ett drömscenario för SVT att sätta i en eventuell Andra chansen-duell?

Följ gärna Patrik i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Herman Gardarfve, Patrik Jean, Melanie Wehbe

 

 

7. Dotter – “Little Tot”


Sångerskan Johanna Jansson, mer känd som Dotter, har tidigare tävlat i Melodifestivalen två gånger som artist och ytterligare två gånger som låtskrivare till Mariette respektive Lina Hedlund. Hennes första egna Melodifestivalbidrag Cry var förhandstippad att gå till final 2018 men åkte ut direkt i sin deltävling.

När Dotter sedan återkom ifjol med låten Bulletproof blev det istället ett helt omvänt resultat då gick hon direkt till final och hamnade per omgående i en slags duell mot The Mamas om vem som skulle vinna hela tävlingen. Det var nämligen otroligt jämnt i omröstningen mellan dessa två artister, exempelvis efter att jurygrupperna hade röstat klart hade både bägge två fått 65 poäng vardera och delade på förstaplatsen. När tittarnas röster adderades fick Dotter 71 poäng och The Mamas…72 poäng. Så Dotter föll på en ynka poäng!

Nu är Dotter tillbaka i tävlingen igen och än en gång ställs hon i ett startfält där flera vinnare finns med, både The Mamas men även Charlotte Perrelli, Arvingarna, Eric Saade och Jessica Andersson och andra som precis som Dotter fallit på målsnöret. Det ska därför bli väldigt spännande att se vilken duell det blir i år. Sociala medier är redan fyllt med #Dotterdam.

Följ gärna Dotter i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivare till tävlingsbidraget: Johanna Jansson, Dino Medanhodzic

 

 

Deltävling 3 (20:e februari)

1. Charlotte Perrelli – “Still Young”


Charlotte Perrelli är en välkänd sångerska i det här sammanhanget. Fyra gånger har hon tävlat i Melodifestivalen varav två gånger vunnit: 1999 med Take Me To Your Heaven och 2008 med Hero”. År 1999 bar det även guld i Eurovision medan 2008 blev det en 18:e plats i finalen. 2012 gjorde Charlotte en första comeback i Melodifestivalen men åkte då ut i deltävlingen med låten The Girl. Samma sak hände när hon 2017 ställde upp med balladen Mitt liv som för övrigt var en låt med ett helt annat sound än det vi annars har sett från henne i tävlingen. Vad hon bjuder på nu denna femte gång hon ska tävla vet vi inte men låten är gjord av ett rutinerat team med många succéer bakom sig.

Förutom att tävla i Melodifestivalen har hon varit programledare för den två gånger och uppträtt som mellanakt flera gånger. Utanför tävlingen har hon uppträtt på alla möjliga scener och gjort alltifrån musikaler och egna turnéer till att sitta i jury i TV-program och vara Eurovision-kommentator för Sverige. Bara för att nämna några saker på Charlottes CV.

Följ gärna Charlotte i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivarna bakom bidraget: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm och Charlie Gustavsson.

 

 

2. Emil Assergård – “Om allting skiter sig”


Emil Assergård föddes den 23:e maj 1991 och kommer från Undrom utanför Sollefteå. Publikt slog han igenom 2013 med sitt debutalbum Rakt från hjärtat och har sedan dess släppt otal singlar som fått många lyssningar och utmärkelser. Han är också en ständig aktuell artist på musikscenerna och har också prisats för sin musik inte minst att en av låtarna har sålt fyra gånger platina – det är inte dåligt! Nu 2021 som vi kommer att få se Emil för första gången tävla i Melodifestivalen och det ska enligt uppgifter vara en peppig låt som hyllar publiken som han saknat mest under det år som i princip all underhållning har ställts in.

Följ gärna Emil i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagram.

Låtskrivarna bakom bidraget: Emil Assergård, Jimmy Jansson, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov och Johanna Wrethov.

 

 

3. Klara Hammarström – “Beats of Broken Hearts”


Klara Hammarström är ett stort namn i hästvärlden där hon tävlat och vunnit flera medaljer genom åren och även flera i hennes familj tävlar också med framgång i ridsport. Hon har tillsammans med sina syskon medverkat i SVT-realityshowen Familjen Hammarström där man får följa deras karriärer. Numera är det framförallt musiken som gäller för Klara, vilket var tydligt ifjol (2020) då hon tävlade i Melodifestivalen med låten Nobody som var inte långt ifrån att lyckas gå vidare till i alla fall Andra chansen. Men då tog det stopp redan i deltävling och nu när hon kommer tillbaka till Melodifestivalen gissar vi att målet är att försöka ta sig vidare den här gången istället.

Följ gärna Klara Hammarström i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattson och Andreas Wijk.

 

 

4. Mustasch – “Contagious”


Hårdrocksgruppen Mustasch bildades år 1998 i Göteborg. Under åren har medlemmarna kommit och gått och idag består Mustasch av sångaren och frontmannen Ralf Gyllenhammar, basisten Mats Stam Johansson, gitarristen David Johannesson och trummisen Robban Bäck. Efter att ha spelat ihop ett par år gav Mustasch år 2001 ut sin debut-EP som gav dem möjlighet att turnera runt och etablera sig på de kända scenerna vilket de också har gjort. Sedan dess har de turnerat runt, släppt inte mindre än tio album mellan åren 2002-2019 och två EP:s samt ett otal singlar.

Anno 2021 gör Mustasch debut i Melodifestivalsammanhanget även om bandets frontman, Ralf Gyllenhammar, har tävlat en gång förut (2013 med Bed on Fire) som bjöd på mycket eld och power, vilket Mustasch säkerligen kommer att göra ännu mer den här gången. Innan de nu ställer sig som en tävlingsakt på scenen i Annexet så har de faktiskt stått på Melloscenen en gång förut då som mellanakt med Hasse Andersson 2017.

Följ gärna Mustasch i sociala medier via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Ralf Gyllenhammar och David Johannesson.

 

 

5. Elisa – “Den du är”


Elisa Lindström har sysslat med musiken länge. Redan på gymnasiet startade hon sitt första dansband som snabbt blev en succé. Sedan dess har hon också synts till i många andra sammanhang inte minst i Melodifestivalen 2014 där hon tävlade med den glada låten Casanova som dessvärre åkte ut direkt i sin deltävling. Men det blev senare seger i TV4-programmen Körslaget och Let’s Dance samt i SVT:s Dansbandskampen. Frågan som kan ställas då är om det är dags för seger i Melodifestivalen? Det är inte en omöjlig tanke då Elisa nu återvänder till denna musiktävling igen med en låt signerad veteranteamet Bobby Ljunggren och Ingela Pling Forsman. Här ska det tilläggas att det är både Elisas och Plings comeback i tävlingen då Plings senaste Melodifestivallåt var just med Elisa 2014.

Följ gärna Elisa i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

Låtskrivarna bakom bidraget: Elisa Lindström, Bobby Ljunggren och Ingela ”Pling” Forsman.

 

 

6. Alvaro Estrella – “Baila Baila”


Artisten Alvaro Estrella är både dansare och sångare som synts till bakom flera artister i Melodifestivalen. År 2014 fick han själv kliva upp i rampljuset på den stora Melodifestivalscenen med låten Bedroom som dock åkte ut redan i sin deltävling. Två år senare släppte han sin nästa singel Side X Side och var även med i musikalen West side story på Malmö Opera 2018. I Melodifestivalen 2020 kunde vi se honom tävla tillsammans med Mendez och låten Vamos Amigos som tog dem till final via Andra chansen där det sedan blev en elfteplats i tabellen. Till 2021 återkommer nu Alvaro en gång till i tävlingen igen, denna gång är han tillbaka som soloartist.

Följ gärna Alvaro Estrella i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Anderz Wrethov, Linnea Deb och Jimmy “Joker” Thörnfeldt.

 

 

7. Tusse Chiza – “Voices”


Tusse slog igenom stort i Idol 2019 då han gång på gång golvade såväl juryn som tittarna med sin musikaliska talang. När veckofinalerna hade temat Melodifestivalen och Eurovision blev han dessutom välkomnad till tävlingen av Christer Björkman, som var gäst i juryn i det programmet, som fick se honom göra en tolkning av Conchitas Rise Like A Phoenix. Tusse tog sig sedan hela vägen till final där han korades till vinnare.

Efter segern har han fortsatt att släppa musik som t.ex. singlarna My Soul Is Calling Youoch en tolkning av Whitney Hustons “How Will I Know” med titeln A Better You. Han har också släppt en singel på svenska under titeln Innan du går“. Nu bara ett år efter sin seger i Idol går Tusse vidare i karriären och nästa scen han kommer att få stå på är ingen mindre än Melodifestivalens scen anno 2021!

Följ gärna Tusse i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

 

 

Deltävling 4 (27:e februari)

1. Tess Merkel – “Good Life”


Therese “Tess” Merkel är en välkänd artist på scenerna i Sverige och internationellt. I det här sammanhanget har hon deltagit inte mindre än fem gånger förut, samtliga dessa gånger har varit med gruppen Alcazar. Men nu efter deras splittring för snart tre år sedan är det även dags för Tess precis som alla andra i som varit med i Alcazar (utom möjligen Annika “Annikafiore” Kjærgaard) att testa på Melodifestivalen som soloartist. Tidigare har både Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Magnus Carlsson gjort det och allt som oftast med goda resultat.

Tess var med i Alcazar från starten vilket har inneburit att hon har fått uppträda på en rad olika scener både i Sverige och internationellt. Men Tess har inte bara arbetat med Alcazar utan hon har också gjort shower för Golden Hits och arbetat som programledare i olika sammanhang, bara för att nämna några saker.

Nu 2021 tar Tess klivet upp på Melodifestivalscenen för en sjätte gång med en låt som enligt uppgifter sägs vara en hyllning till livet och har den passande titeln “Good Life”.

Följ gärna Tess Merkel i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Tess Merkel, Tony Malm, Palle Hammarlund och Mats Tärnfors.

 

 

2. Lovad – ”Allting är precis likadant”


Lova Drevstam Karlsén, mer känd som artisten Lovad, föddes den 4:e november 1992 i Tyresö utanför Stockholm. Hon har hållit på med musiken länge och sedan 2019 sjunger hon under sitt nuvarande artistnamn (tidigare kallade hon sig för I:AM). Samma år tilldelades hon ett STIM-stipendium för hennes musik- och textförfattande.

Med sitt nuvarande namn släppte hon singeln Jag lovar som var en väldigt personlig låt då den handlade om personer i hennes närhet som hade lämnat jordelivet. Denna följdes upp med EP:n En Gång För Alltid. En annan av hennes singlar, Sluta“, blev snabbt populär då den fick inte mindre än en kvarts miljon spelningar på bara ett år!

Förutom att sjunga in sina egna låtar har Lovad uppträtt med andra artister som t.ex. rapparen Conakry och sångaren Albin Johnsén. Den senare har hon fortsatt samarbetet med och även nu in i Melodifestivalen 2021 som hon tävlar i för första gången. På upphovssidan till Lovads tävlingsbidrag finns förutom Albin Johnsén även Mattias Andréasson. Bägge två har en del erfarenhet av Melodifestivalscenen. Mattias har tävlat tre gånger (2009, 2012 och 2016) och Albin har tävlat två gånger (2016 och 2020).

Följ gärna Lovad i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagram.

Låtskrivarna bakom bidraget: Lova Drevstam, Albin Johnsén, Mattias Andréasson och Alexander Nivek.

 

 

3. Efraim Leo – “Best of Me”


23-åriga singer-songwritern Efrahim Leo kommer från Stockholm och trots sin relativt unga ålder är han redan en etablerad artist. Bland annat har han släppt en rad singlar och har uppträtt på festivaler. Några av de största ögonblicken torde vara när han fick vara öppningsakt åt Icona Pop. I våras släppte Efraim sin debut-EP Timing med singlarna “One of Them Girls” och “Talk To Me” vilka var uppföljarna till singeln “You Got Me Wrong som kom 2018. Nästa sikte i karriären blir nu Melodifestivalen 2021 där han kommer att tävla med låten “Best of Me”.

Följ gärna Efraim Leo i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Efraim Leo, Cornelia Jakobsdotter, Amanda Björkegren och Herman Gardarfve.

 

 

4. The Mamas – “In The Middle”


Fjolårets Melodifestivalvinnare The Mamas, som ursprungligen bildades som bakgrundskör till John Lundvik 2019 och som sedan fortsatt som en egen grupp, är tillbaka i Melodifestivalen efter att ha vunnit den kanske mest jämnaste finalen genom tiderna med bidraget Moveifjol. Efter segern var allt upplagt för dem att resa till Rotterdam för att få hela Europa att dansa! Men så blev det inte då coronapandemin kom i vägen och ställde in hela tävlingen.

Även om den dörren stängdes till den plattformen har The Mamas fortsatt att underhålla Sverige då Lolou Lamotte, Dinah Yonas Manna och Ashley Haynes bland annat har släppt en ny singel (Let It Be) samt två jullåtar. De har också uppträtt i en rad olika TV-sammanhang under fjolåret exempelvis i programmet Sveriges 12:a, Lotta på Liseberg, Allsång på Skansen och Idol.

Nu har de lämnat coronaåret 2020 bakom sig och siktar framåt att få uppträda igen på Melodifestivalens stora scen med sitt nya bidrag. Den här gången har de fått en ny låtskrivartrio bakom sig.

Följ gärna The Mamas i sociala medier via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Emily Falvey, Robin Stjernberg och Jimmy Jansson.

 

 

5. Sannex – “All Inclusive”


Dansbandet Sannex bildades år 1977 och har spelat ihop sedan dess. Från början handlade det mest om ett hobbyband men från mitten av 1980-talet började satsa mer på en proffsigare karriär något som också gav valuta för pengarna när de samarbetade med dansbandsdrottningen Ann-Louise Hanson. Under årens lopp har bandet släppt inte mindre än 18 album, varav det senaste under 2020 som finansierades tack vare Kickstarter.

Under årens lopp har Sannex haft olika medlemmar som kommit och gått. Ingen av originalmedlemmarna är idag kvar utan den fasta ensemblen idag är gitarristen Andreas Olsson, trummisen Micke Norsten, pianisten Patrich Rundström och basisten Peter Brodin. Även om bandet har funnits länge så är det först 2021 som det blir Melodifestivaldebut.

Följ gärna Sannex i sociala medier via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Greta Svensson och Hans Thorstensson.

 

 

6. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”


Clara Klingenström föddes den 21:a februari 1995 i Visby på Gotland. Hon har hållit på med musiken hela livet men det var först år 2019 som hon släppte sin debutsingel ”Ensam i en stad” som snabbt blev en succé och därefter har karriären rullat på. Innan dess har Clara både hunnit delta i Region Gotlands Musik direkt två gånger, i SVT:s webbjokern 2011 med låten “Mr lonely man” och hon dessutom vann hon P4 Gotlands uttagning till P4 Nästa (dåvarande Svensktoppen Nästa) 2012 med låten “It makes me crazy”.

Dessvärre kom hon inte till Melodifestivalen någon av dessa gånger utan det är först 2021 som hon har fått chansen och tagit den. Tävlingsbidraget har hon gjort tillsammans med en av Melodifestivalens mest rutinerade låtskrivare Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias som producerat hits åt flera kända artister som Darin och Sanna Nielsen. Kan kännas tryggt inför det som ska framföras på scenen i Annexet i vinter.

Följ gärna Clara i sociala medier via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias.

 

 

7. Eric Saade – “Every Minute”


Artisten Eric Saade är idag 30 år och kan i år stolt fira 17 år som artist. Efter att ha upptäckts vid en talangjakt drog den musikaliska karriären snabbt igång, först i gruppen What’s Up och därefter som soloartist (men ibland i olika samarbeten med andra artister).

2010 tävlade Eric för första gången i Melodifestivalen och var rätt nära att vinna då med låten Manboy, även om det var först året därpå med Popular som det blev seger i Melodifestivalen och sedan en fin bronsmedalj i Eurovision. Därefter har Eric tävlat ännu en gång, 2015 med Sting som också tog honom till final. Han har såklart också släppt en hel del musik utanför Melodifestivalen liksom att han även haft uppdrag som programledare för olika TV-program, inte minst var han en av programledarna för Melodifestivalen 2019. Men nu är han tillbaka igen som artist i Melodifestivalen för fjärde gången i ordningen.

Följ gärna Eric Saade i sociala medier via hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

Låtskrivarna bakom bidraget: Eric Saade, Linnea Deb, Joy Deb och Jimmy “Joker” Thörnfeldt.

 


 

Kommentera