Vi presenterar Retrovision 1980-1999

PANELENS PROJEKT. Välkommen till en höst i Eurovision-nostalgins tecken, för denna höst kommer vi i Panelen gå igenom tidigare års Eurovisioner och tycka till om bidragen som tävlade. Vid varje stopp korar vi också vår vinnare genom klassisk omröstning.

 

Hur fungerar projektet?

I Retrovision lyssnar vi igenom bidragen som tävlade i Eurovision Song Contest på 1980-talet och 1990-talet och väljer ut våra favoriter från respektive årtal. Vi går igenom år för år och plockar fram våra egna favoriter från respektive Eurovision-år. Varje panelmedlems tio favoriter får sedan poäng enligt skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng, därefter slår vi ihop allas poäng och korar Panelens egen vinnare.

När vi går igenom bidragen utgår vi inte från hur originalresultaten blev, utan vi väljer helt fritt i respektive årtals startfält vem vi vill ha som segrare. Det enda land vi valt att ta bort är Sverige och det beror på att vi inte vill favorisera de svenska bidragen för mycket. Vi kommer troligen att göra ett liknande projekt i framtiden där vi korar favoriter från Melodifestivalåren på 1980- och 1990-talet. Men det är en annan historia…

 

När publiceras delarna?

Vi kommer att publicera delar varje onsdag och fredag från nu den 19:e augusti fram till den 23:e oktober. Vi börjar med Eurovision 1980 och avslutar det hela med Eurovision 1999.

Du har möjlighet att själv delta med din topplista, antingen genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet på sajten eller på vår Facebooksida. Ordet är fritt!

 


 

Kommentera