Nu kan du skicka in låtar till Melodifestivalen 2021!

MELODIFESTIVALEN 2021. Fram till den 16:e september kl 23:59 CEST finns möjligheten att skicka in bidrag till nästa års Melodifestival. Vi berättar mer hur du går tillväga samt berättar mer om hur processen går till.

 

Så fungerar antagningen


För att skicka in tävlingsbidrag går du till SVT:s externa plattform.

Om det är första gången för i år som du laddar upp låtar måste du först starta ett nytt användarkonto. Efter det är det fritt fram att ladda upp så många låtar du vill och kan. Det enda som förutsätts är att varje tävlingsbidrag som laddas upp och att du som upphovsperson och/eller ditt låtskrivarteam uppfyller tävlingens regelverk.

Glöm inte att läsa regelverket noga innan du skickar in låtar till tävlingen, framförallt delen om upphovsrätt och övriga villkor (C-sektionen)! Om du har några frågor till redaktionen ska dessa mejlas till mellobidrag@svt.se

Sista dagen att ladda upp låtar är satt till den 16:e september kl. 23:59 CEST.


När du laddar upp ett bidrag på SVT:s plattform ger du samtidigt SVT rätt att blockera denna låt till och med tidigast den 30:e november 2020. Därefter är det fritt fram att använda låten som du vill – så länge den inte har kommit med i tävlingen förstås eller om du vill ge låten en ny chans att skickas in ett senare år eller till ett annat lands uttagning!

 

Väldigt sammanfattat regelverk


Låtskrivarna

– Tävlingen är öppen för vem som helst att skicka in låtar. Det går alltså bra att samarbeta över nationsgränserna under förutsättning att minst en (1) upphovsperson i låtskrivarteamet innehar svenskt medborgarskap och/eller är folkbokförd i Sverige (senast den 24:e augusti 2020). Notera att den här regeln gäller endast för låtskriveriet, ej för artistvalet.


Personer som mellan den 24:e augusti 2020 till 30:e mars 2021 är anställda vid och/eller är uppdragsgivare till SVT får inte delta i Melodifestivalen 2021. Det här gäller både låtskrivare och artister.

 

Tävlingsbidragen

Varje inskickat tävlingsbidrag ska uppfylla följande kriterier:

– Bidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon publik plattform – vare sig i demostadiet eller i fullversion.


Om du vet om att låtens demoversion har skickats runt online rekommenderas att ta en extra titt så att den inte gjorts publik. Skulle låten ligga ute på en publik plattform kommer den inte kunna tävla i Melodifestivalen och/eller i Eurovision 2021.

– Varje inskickat tävlingsbidrag ska kunna framföras på som minst 2 minuter och som mest 3 minuter. Det går att skicka in låtar som under-/överstiger detta men då under förutsättning att låtarna kan bearbetas om inför tävlingen.

– Tal- och/eller sånginsatser ska förekomma i någon mån (däremot är det inte sagt hur mycket).

– Bidraget får framföras på vilket språk som helst och du kan även skicka in samma låt men i olika språkversioner. Om bidraget kommer med är det den språkversion som skickats in som ska användas i tävlingen, men SVT äger rätten att själva avgöra varje bidrags språkval. SVT äger också rätten att justera språkvalet på vinnarlåten inför tävlan i Eurovision 2021.

 

Artistvalet

– För att vara tävlande artist måste du vara minst 16 år gammal. Det här innebär att personer som föddes före maj 2005 är aktuella, övriga får vänta ett tag till.

– Den artist som sjunger in en låts demo kan, om SVT önskar så, komma att bli aktuell tävlingsartist. Däremot är detta val inte självskrivet. Ett tävlingsbidrags låtskrivare kan föreslå en artist till SVT, men det är sedan SVT som har vetorätt i frågan.

 

Scenframträdande

De krav som finns på varje utvalt tävlingsbidrag scenframträdande är:

– Maximalt 8 personer får delta per nummer, vilket även inkluderar eventuella dansare och/eller live-körsångare.

– Musiken är förinspelad, dvs. det är ingen liveorkester i arenan.

– Det är tillåtet att ha förinspelad körsång, däremot ska all huvudsång göras live.

– SVT tillåter även maximalt ett (1) liveinstrument på scenen.


Eftersom Eurovision Song Contest inte tillåter fler än 6 personer på scenen och inga liveinstrument annat än som rekvisita måste vinnarlåten kunna arrangeras om ifall den överskrider dessa regler. Däremot behöver inte eventuell förinspelad körsång tas bort då EBU tillfälligt tillåter det i Eurovision 2021.

 

Annat som är värt att känna till

– SVT äger rätten till Melodifestivalens regelverk, vilket bland annat innebär att de har rätt att justera reglerna när och hur mycket de vill. De personer som eventuellt bryter mot regelverket kan komma att diskvalificeras, vilket både innefattar låtskrivare, artister med flera.

 

Vad händer efter antagningen?


Den 16:e september kl. 23:59 CEST stängs den externa sajten ned för allmänheten. Därefter lyssnar personer på Melodifestivalredaktionen igenom alla inskickade låtar och väljer ut ett mindre antal till en jury som får själva i omgångar får rösta bort låtar tills det bara är 14 bidrag kvar. Sedan tar Melodifestivalredaktionen över och tillsätter artister till juryns utvalda bidrag samt hittar ytterligare 14 låtar till startfältet. SVT tillsätter även ett bidrag till årets P4 Nästa-joker.

Någon gång under perioden oktober och november 2020 beräknar SVT att åtminstone kunna presentera vilka låtar som ska tävla i Melodifestivalen 2021.


SVT har i ett pressutskick bekräftat att de kommer att välja ut 28 låtar till tävlingen. Däremot har de inte sagt något gällande om det turnéformat som använts sedan 2002 (med fyra deltävlingar, en Andra chans och final) blir konceptet även för 2021. Anledningen till att det finns vissa frågetecken är på grund av den rådande coronapandemin som bland annat förbjuder allmänna sammankomster som konserter med fler än 50 personer i publiken.

I skrivande stund (24:e augusti 2020) finns inte någon bekräftad turnéplan.

 


 

Kommentera