P4 Nästa 2020: 21 av 25 distrikt har gjort sina val

Amanda Aasa blev 2020 års joker från P4 Nästa. Foto: ESC-Panelen.

TIPS. Sommarens lokala uttagningar i P4 Nästa 2020 fortgår och snart är alla klara. Men innan dess uppmärksammar vi vilka vinnare som hittills valts ut!

I skrivande stund (13:e juni) har 21 av 25 distrikt gjort klart med sina val. De distrikt som återstår är P4 Gotland och P4 Västerbotten (väljer den 17:e juni), P4 Västmanland (väljer den 26:e juni) och P4 Blekinge (som väljer först den 17:e juli).

 

Alla vinnare i de lokala finalerna

 

Vad händer efter de lokala finalerna är avklarade?

Efter att alla lokala finaler är avklarade kommer en av Sveriges Radio utsedd riksjury ta över arbetet med att lyssna och bedöma de 25 låtar som valts ut. Juryn kommer sedan att internt välja ut åtta av dessa bidrag som de tycker är bäst som får tävla i den avgörande riksfinalen den 12:e september. Juryn gör med all sannolikhet sitt val någon gång kring månadsskiftet juli/augusti, men eftersom riksfinalen hålls ett par veckor senare jämfört med hur det varit de senaste åren skulle valet kunna publiceras först i mitten av augusti. Exakt datum återkommer vi till senare.

I riksfinalen kommer sedan en jury och radiolyssnarna tillsammans få rösta fram en vinnare, som får två priser: att vinnarlåten blir kontinuerligt spelad i P4 och att låten senare i höst testas in på Svensktoppen.

 

Bonuserbjudandet till Melodifestivalen

Under finalen kommer också ett så kallat bonuserbjudande delas ut till en av finalisterna. Detta erbjudande gäller en artistplats i Melodifestivalen 2021, och likt de senaste årens P4 Nästa-upplagor är priset inte knutet till den som vinner riksfinalen. Juryn väljer alltså den artist som de tror har bäst potential i nästa års Melodifestival.

 


 

Kommentera