Saker att se fram emot under Eurovision-veckan 2020

PANELEN TIPSAR. Det blir en betydligt annorlunda Eurovision-vecka som världen bjuds in till anno 2020. Coronavirusets framfart har förvisso stannat upp världen och satt stopp för ett publikt Eurovision men bara för det betyder det inte att det inte blir något annat i samma riktning. Vi visar dig vad årets Eurovision-vecka bjuder på!

 

ESC-Panelens Inofficiella Eurovision-final!


Vilket land blir ESC-Panelens Inofficiella vinnare 2020? – Du är med och bestämmer!

Eftersom den ordinarie tävlingen ställdes in p.g.a. coronapandemin kör vi och vår samarbetspartner Eurovision Radio International* en egen tävling där du är med och avgör vilket land som ska vinna! Detta sker genom en finalröstning som pågår via länken nedan.

Till omröstningen »

* Information about this project in English.

 

Fakta om röstningen

I finalröstningen tävlar 26 bidrag. 20 av dessa röstades fram med hjälp av er läsare och oss skribenter i de två semifinalerna (se vilka som gick vidare från semi 1 respektive semi 2), medan resterande bidrag består av de direktkvalificerade länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och värdlandet Nederländerna.

Allt du behöver göra är att rösta fram minst 10 av de 26 bidrag som gick vidare till finalen som du anser är årets bästa låtar. Dina val ska sedan rankas i ordning plats 1 till 10, där landet på plats 1 är din vinnare, plats 2 är din andraplats osv. nedåt. Du får självklart välja fler än 10 bidrag men det är bara dina topp 10-låtarna som får dina poäng: 12 till vinnaren, 10 till tvåan, 8 till trean osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Allt enligt den klassiska Eurovision-skalan!

Omröstningen är öppen till och med den 15:e maj kl. 23:59 CEST. Resultatet presenteras sedan dagen därpå i en specialsändning hos Eurovision Radio International.

 

Viktigt: Ingen skillnad mellan ESC-Panelens och läsarnas poäng

När vi körde semifinalröstningen var det kombinerad röstning från oss skribenter här på ESC-Panelen och läsarröster som tillsammans beslutade vilka bidrag som skulle gå vidare. Nu i finalen är allt detta skrotat vilket gör att både du som läsare och vi skribenter röstar enskilt fram den gemensamma vinnaren. Vi kommer i efterhand kunna redovisa likheter och skillnader i röstandet, men vi vill understryka att allas röster är lika mycket värda!

 

När presenteras alla övriga resultat?

Så snart som finalspelet är avklarat kommer vi börja publicera ut de exakta resultaten för de två semifinalerna och skillnader/likheter i finalröstningen (mellan skribenter och läsare). Ni kommer då få se exakta rankingar för hur alla röstat.

Efter finalen kommer vi även publicera ut extramaterial från Panelens topplista, där du kommer få ta del av personlig topp 41 av årets Eurovision-bidrag. Vi vill hemlighålla den tills finalspelet är över för att göra det mer spännande!

 

 

SVT:s låtsas-Eurovision-final


Torsdagen den 14:e maj kl. 21:00-23:15 CEST i SVT1 direktsänds programmet Eurovision: Sveriges 12:a, som av programtiteln antyder att det är här som Sveriges tv-tittare bjuds in för att kora sin vinnare. Programledare är Sarah Dawn Finer.

Förutom Eurovision-bidragen kommer finalen också att bjuda på tillbakablickar från Sveriges två senaste Eurovision-arrangemang 2013 i Malmö och 2016 i Stockholm, och dessutom kommer The Mamas finnas på plats för att framföra sin “Move”.

 

Vilka tävlar och hur går röstningen till?

Mellan den 4:e och 10:e maj har publiken kunnat rösta på sina favoritlåtar i årets Eurovision-startfält via hjärtröstning i Mello-appen. De bidrag som varit tillgängliga är de länder som skulle ha kvalat via semifinalerna (Sverige är bortplockad då SVT inte vill att tittarna ska kunna rösta på sitt eget lands bidrag). Topp 19 går vidare till finalen, där de sedan möter ”Big Five” och Nederländerna.

Den 9:e maj sändes ett inför-program där alla bidragen spelades upp i kortare versioner. Om du missade sändningen går den att se i repris i SVT Play.

 

Finalupplägget

I finalprogrammet den 14:e maj tävlar 25 bidrag om segern. Finalisterna meddelas den 11:e maj men själva finalröstningen sätts igång först när programmet startar, och alla tidigare röster är nollställda. Publiken kan åter rösta via Mello-appen där går det att ge upp till 5 röster per bidrag, men denna gång är deras makt begränsad till 50 procent av resultatet. De resterande 50 procenten av resultatet står en femmannajury av musikbranschfolk för. Juryn består av artisterna/låtskrivarna Dotter (juryordförande), Charlotte Perrelli, Eric Saade, Fredrik Kempe och Lina Hedlund!

Tittarna och juryn delar sedan ut varsin poängskala till sina favoritbidrag: 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Vinnaren blir låten som fått högst totalpoäng – alltså låten som får Sveriges 12:a!

 

 

Eurovision: Europe Shine A Light


Programmet Eurovision: Europe Shine A Light kommer att direktsändas på lördag 16:e maj, samma dag och tid som den stora finalen i Eurovision 2020 skulle ha sänts. Kl 21:00 CEST med andra ord! Programledatrion Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 och 2007) och Jan Smit kommer vara programledare för sändningen.

Handlingen i programmet är något oklar mer än att det ska ses som ett hyllningsprogram till artisterna och bidragen som valdes ut. Förutom det kommer det även att bjudas på överraskningar i form av andra sånginsatser.

Samtliga 41 länder som skulle ha tävlat i Eurovision 2020 kommer att visa sändningen, och det gör även TV-bolagen RTBF i Belgien, BHRT i Bosnien-Hercegovina, Khabar TV i Kazakstan, RTK i Kosovo och RTCG i Montenegro. Dessutom kommer den att sändas på Eurovision.tv:s YouTube-kanal. I Sverige sänds programmet i SVT1.

 

 

Eurovision Song Celebration 2020


Som en uppvärmning till tidigare nämnda Eurovision: Europe Shine A Light kommer EBU att lägga ut alla semifinalbidrag i två semifinalsändningar den 12:e och 14:e maj. Dessa sändningar innehåller bidragen som skulle ha tävlat i respektive semi samt tre av de totalt 6 direktkvalificerade bidragen (per semi) som skulle ha röstat i aktuell semifinal. Sändningarna ska inte ses som tävlingsprogram utan mer som en plattform för bidragen att visa upp sig på. Inför finns ett officiellt recap utlagt med alla 41 låtar.

Bidragen kommer att visas upp enligt en startordning som satts av programmets producenter. Det har även utlovats att respektive recap kommer att bestå av sånginsatser från fansen.

 

 

Sveriges Radios helkväll 16:e maj


Sveriges Radios Carolina Norén och Eurovision-experten Björn Kjellman, som brukar kommentera Eurovision för Sveriges Radios räkning, bjuder in till en helkväll med Eurovision i Sveriges Radio P4 lördagen den 16:e maj. Det kommer att bli en maratonsändning med start kl. 20:00 i P4 och den kommer att pågå i inte mindre än 4 timmar! Det ni, får inte missas!

Programmet bjuder på uppspel av 2020 års bidrag, minnen från förr och intervjuer. Dessutom kan du vara med och önska låtar i programmet. Det enda du behöver göra är att att mejla in vilken låt du önskar höra och varför, så blir det kanske den som spelas upp. Skicka till: eurovision@sverigesradio.se

 

 

Fler webbprogram på YouTube


Den nederländska YouTube-stjärnan NikkiTutorials valdes ut inför Eurovision som programmets webbreporter. Nu får hon dessvärre inte träffa artisterna på plats i Rotterdam i år, utan istället hålls samtalen över digitala medier och läggs ut på YouTube. Här är en officiell spellista med hittills uppladdade delar.

Förutom dessa delar vill vi också passa på att tipsa om serien Eurovision Home Concerts som sänts under våren. I dessa program uppträder Eurovision-artister med egna låtar och även covers på andras bidrag. Programmen har sänts varje fredag i hittills 6 delar och under Eurovision-veckan görs det sista programmet för denna säsong. Alla delar i serien går att se här: del 1, del 2, del 3, del 4, del 5 och del 6.

 

 

Övriga länders program under ESC-veckan


Förutom Sveriges extrasändningar kring Eurovision kommer i stort sett alla årets Eurovision-länder göra liknande koncept. Vissa är dock redan avklarade medan andra pågick under vecka 19 och/eller under vecka 20. Det handlar om alltifrån egna onlinetävlingar till repriser av tidigare års tävlingar, dokumentärer och andra live-program. Eurovision.tv har sammanställt en lista över några länders upplagor här.

 


 

Kommentera