Tyskt internval i Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter många år med bottenresultat i Eurovision byter Tyskland strategi. Istället för att låta publiken rösta fram en kandidat i en tv-sänd final har två jurygrupper fått vara med och göra urvalet.

Resultatet kommer att meddelas i en TV-sändning som går under namnet Unser Lied für Rotterdam den 27:e februari. Programledare är Barbara Schönberger.

 

Så här har processen sett ut

Precis som några av de andra ”Big Five”-länderna har det varit mer eller mindre knäpptyst från tyska NDR/ARD angående Tysklands val till Eurovision. Men det betyder inte att det inte varit händelselöst, utan tvärtom har en hel del saker hänt hos ARD/NDR.

Det började redan i april 2019 när närmare 2,6 miljoner tyskar fick förfrågan om att delta i valet att utse Tysklands nästa representant. Av dessa fick 15000 rangordna hur tio slumpmässigt utvalda Eurovision-bidrag skulle placera sig i tävlingen. De hundra bästa fick sedan ingå i den ena röstande juryn som har valt ut Tysklands representant.

Den andra juryn har bestått av ca 20 personer som alla varit involverade i tyska juryn de senaste åren. Musikexperter med andra ord.

 

Hämtar metod från grannen

Sättet att välja artist och bidrag på känns igen från grannlandet Schweiz,  som själva använde sättet 2019 vilket gav dem sin första topplacering på 15 år! De väljer också på detta sätt till 2020. Så frågan är om Tyskland kan uppnå ett minst lika bra resultat med denna metod. Det återstår såklart att se! Men det kan ju knappast bli värre än vad det har varit mer eller mindre sedan Eurovision 2013, och då är ju Tyskland ändå en av de fem direktkvalificerade länderna, tack vare sina generösa bidrag till EBU!

 

Vem hoppas du får tävla för Tyskland? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera