Norsk MGP 2020: Lär känna finalstartfältet

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter juryval och fem heats är nu startfältet i 2020 års Norsk MGP komplett. Nu på lördag den 15:e februari ska det så avgöras vem av de tio bidragen som kommer att få representera Norge i Eurovision 2020. Inför det har vi sammanställt vilka det är som tävlar.

 

Vilka tävlar i finalen?

Vi börjar med en snabb översikt av startfältet (de listas i bokstavsordning efter artist, med länkar till liveframträdanden i heaten):

  1. Akuvi – Som du er
  2. Didrik & Emil – Out Of Air
  3. Kristin Husøy – Pray for Me
  4. Liza Vassilieva – I Am Gay
  5. Magnus Bokn – Over The Sea
  6. Rein Alexander – One Last Time
  7. Raylee – Wild
  8. Sondrey – Take My Time
  9. Tone Damli – Hurts Sometimes
  10. Ulrikke Brandstorp – Attention

 

Mer info om finalupplägget

Finalen i Norsk MGP kommer i år enbart att avgöras av tv-tittarnas röster i tre omgångar. I den första omgången framförs de tio bidragen samtidigt som tittarna kan rösta på sina favoriter. De fyra bidrag som fått flest röster går vidare, medan övriga åker ut. Röstningen sker framförallt via nrk.no/stem där du först anger vilken norsk region du röstar från (det är oklart om det går att rösta utanför Norge).

De fyra superfinalisterna tävlar nu i en ny omgång där tidigare röster nollställts. Bidragen spelas bara upp i snabbrepris samtidigt som det är möjligt att rösta igen. Efter denna omgång går topp två vidare till en direkt avgörande duell.

I duellen framförs de två bidragen på nytt. Därefter öppnas röstningen på nytt under en begränsad tid. Under slutdelen kommer sedan en representant från varje norsk region (totalt fem) berätta hur många röster respektive bidrag fått i den regionen. Summorna läggs samman och vinnaren blir den med högst totalpoäng.

 

Lär känna finalisterna!


Akuvi

25-åriga Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie, här mer känd under sitt artistnamn Akuvi, tävlar med låten Som du er som hon gjort tillsammans med låtskrivaren Andreas Stone. Hon var direktkvalificerad till finalen.

Akuvi är en norsk artist och låtskrivare som i sin musik tar upp element från bland annat traditionell sydafrikansk gospel och västafrikansk afropop men även amerikansk hiphop och RnB. Akuvi har tidigare inte deltagit i norsk MGP, det har däremot hennes syster Anna-Lisa gjort (2019 med låten Holla). Däremot är Akuvi ingen nykomling på scenen utan ifjol uppträdde hon på olika festivaler och släppte några låtar, till exempel låten Free Me From Me.


Didrik & Emil

Bröderna Didrik & Emil Solli-Tangen som tävlar som en duo med låten Out Of Air”. Låten är gjord av Eric Lumiere, Jonas H Jensen och Niklas Rosström. De var direktkvalificerade till finalen.

Bägge bröderna har båda arbetat med musiken tillsammans och i egna projekt. Många känner säkert igen den klassiskt skolade sångaren Didrik, idag 32 år, från förr eftersom han vann Norsk MGP 2010 och fick därmed representera Norge i Eurovision samma år med låtenMy Heart Is Yours där han slutade på 20:e plats (av 25 länder). Även brodern Emil, idag 28 år, har tävlat i den norska uttagningen tidigare. Året var 2013 tillsammans med metalbandet Gromth och låten Alone som tog sig till den nationella finalen via heaten men som åkte ut innan slutomgången. Nu är de alltså tillbaka igen i leken och den här gången med ett gemensamt framträdande!


Kristin Husøy

18-åriga sångerskan Kristin Husøy tävlar med bidraget Pray for Me, som hon gjort tillsammans med Roel Rats.

Hon kommer ifrån Trondheim i Norge, där hon idag pluggar på musiklinjen. Egentligen skulle hon ha börjat mycket tidigare men hon tog ett friår då hon under 2019 ställde upp i norska talangtävlingen The Voice. Även om hon studerar igen så ska hon nu tillbaka på scenen och denna gång i Norsk Melodi Grand Prix.

Kristin Husøy var en av de fem artister som behövde kvala till sig en finalplats, och den tog hon i programmets tredje heat!


Liza Vassilieva

30-åriga Liza Vassilieva tävlar med bidraget I Am Gay, som hon har gjort tillsammans med Audun Agnar Guldbrandsen, Stian Nyhammer Olsen och Myrtoula Røe. Hon var en av de fem akter som behövde kvala till sig en finalplats.

Liza kommer från Murmansk i Ryssland, men har bott i Kirkenes i Norge sedan 3 års ålder, med undantag för några plugg-år i Trondheim. Musiken har alltid legat henne varmt om hjärtat och genom att hon lärde sig ett musikprogram började hon göra egen musik. Hon har hittills släppt ett antal singlar och har dessutom gjort en låt för K-popgruppen TWICE i Sydkorea.

Den låt som Liza tävlar med (och som kvalade in till finalen från det femte heatet) har titeln ”I Am Gay”. Även om Liza själv säger att hon inte är homosexuell vill hon att låten ska vara en hyllning till HBTQ-samhället, som ett sätt att visa frihet att få vara sig själv och för att visa solidaritet.


Magnus Bokn

25-åriga Magnus Bokn Over The Sea som han har gjort tillsammans med två veteraner i MGP-sammanhanget: Eurovision-vinnaren Alexander Rybak som vunnit för Norge 2009 och tävlade igen 2018 samt Joakim With Steen (mer känd som JOWST) som representerade Norge i Eurovision 2017!

Han har hållit på med musiken sedan 13 års ålder, bland annat som sångare i två olika musikgrupper. Han har sedan dess också hunnit medverka i både Idol och The Voice i Norge. År 2011 sökte han första gången till Idol och lyckades ta sig till kvalveckan innan han åkte ut. Två år senare sökte han igen, men det är oklart hur bra eller dåligt det gick. 2017 deltog han också i The Voice. Oavsett så ledde detta till att Magnus fick åka på en riksomfattande turné med flera andra artister och ett av hans framträdanden har setts och hörts över 3,5 miljoner gånger!

Magus Bokn var en av de fem artister som behövde kvala till sig en finalplats, och den tog han i programmets fjärde heat!


Raylee

22-åriga Raylee Charlotte Kristiansen, mer känd som Raylee, tävlar med bidraget Wild”, som har gjorts av låtskrivarna Andreas Stone, Anderz Wrethov och Laurell Barker.

Raylee kommer från Tromøy i Arendal. Redan som 11-åring blev hon ett känt namn i Norge då hon släppte låten ”Hvem eier” som haft över 1,2 miljoner visningar på YouTube. Hon har också spelat musikal men nu i vuxen ålder har hon mer etablerat sig som en artist och gett ut egna låtar. Raylee har tidigare tävlat i Norsk MGP 2015 med låten ”Louder”. Den gången blev det dock ingen seger, men året därpå dansade hon sig till en tredjeplats i norsk motsvarighet till TV-programmet Let’s Dance (Skal vi danse).

Raylee var en av de fem artister som behövde kvala till sig en finalplats, och den tog hon i programmets första heat!


Rein Alexander

48-åriga artisten Rein Alexander tävlar med bidraget One Last Time som han gjort med låtskrivarna Erik Smaaland och Kristoffer Tømmerbakke. Han var en av de fem akter som behövde kvala till sig en finalplats.

Genom åren har Rein Alexander uppträtt på många scener runt om i världen. Redan som barn var han musikaliskt intresserad och det har följt honom hela livet. Efter många år på scenen är han ett känt namn som synts till i en rad olika sammanhang. Förutom musiken har han dessutom medverkat i en rad musikaler och fått utmärkelser. Dessutom har han en seger i det norska programmet Kjempesjansen.

Rein Alexander var en av de fem artister som behövde kvala till sig en finalplats, och den tog han i programmets anda heat!


Sondrey

25-åriga Sondre Mulongo Nystrøm, mer känd under sitt artistnamn Sondrey, tävlar med låten Take My Time som gjorts av trion Ola Frøyen, Eric Lumiere och Terchi Pippuri. Han var direktkvalificerad till finalen.

Sondrey är en RnB- och soulsångare som blev känd i och med sin medverkan i programmet The Stream 2016. Han har tidigare även tävlat som sprinter men numer är det musiken som gäller. Han har släppt ett antal låtar, där den som streamats mest heter Fordi jeg elsker deg. Musikaliskt inspireras han av såväl japansk kultur som urban kanadensisk musik. Han är också med i ett musikkollektiv som gör musik till den så kallade K-pop-världen.


Tone Damli

31-åriga Tone Damli deltar med låten Hurts Sometimes, en låt hon gjort ihop med trion Helge Moen, Jim Bergsted och Jethro Fox. Hon var direktkvalificerad till finalen.

Tone Damli gör comeback i norsk MGP efter att senast tävlat med låten Butterflies 2009, som kom på andra plats efter Alexander Rybak i den nationella finalen. Så det hade kunnat blivit Eurovision redan då (om inte Rybak vunnit totalt överlägset alla sina konkurrenter). År 2013 tävlade Tone med Erik Segerstedt i svenska Melodifestivalen med låten Hello Goodbye som då tog sig från deltävling till Andra chansen. Tone slog musikaliskt igenom som 16-åring i Idol (2005) och har sedan dess gett ut fem album, varav flera sålt platina.


Ulrikke Brandstorp

24-åriga Ulrikke Brandstorp från Sarpsborg tävlar med låten Attention”, som är hon gjort tillsammans med låtskrivarna Christian Ingebrigtsen och välkända Kjetil Mørland (tidigare representerat Norge i Eurovision 2015 samt stått bakom som låtskrivare/artist ytterligare gånger i norsk MGP). Ulrikke var direktkvalificerad till finalen.

Ulrikke gör precis som tidigare nämnda Tone Damli och Didrik & Emil comeback i norsk MGP, efter att senast tävlat 2017 med låten Places”. Den gången tog hon sig till slutomgången i finalen där hon sedan hamnade på fjärde plats. Efter det har hon bland annat gjort sig känd i ett uppträdande i förra sommarens Allsång på Grensen, och sedan i höstas (2019) medverkar hon i musikalen Sound of Music som spelas på Folketeateret i Oslo.

 


 

Kommentera