Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Här är uppställningen i Italiens San Remo-festival 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Italienska TV-bolaget RAI har nu offentliggjort namnen på de 24 artister med tillhörande bidrag som tävlar om att bli Italiens Eurovision-representant i Eurovision 2020. Två artister i startfältet har representerat landet förut där åtminstone en av dem har varit nära segern…

 

Startfältet

Innan vi går in på specifika namn presenterar vi hela startfältet i Italien (de listas i bokstavsordning efter artist):

 • Achille Lauro – ”Me ne frego”
 • Alberto Urso – ”Il sole ad est”
 • Anastasio – ”Rosso di rabbia”
 • Bugo feat. Morgan – ”Sincero”
 • Diodato – ”Fai rumore”
 • Elettra Lamborghini – ”Musica (E il resto scompare)”
 • Elodie – ”Andromeda”
 • Enrico Nigiotti – ”Baciami adesso”
 • Francesco Gabbani – ”Viceversa”
 • Giordana Angi – ”Come mia madre”
 • Irene Grandi – ”Finalmente io”
 • Junior Cally – ”No grazie”
 • Le Vibrazioni – ”Dov’è”
 • Levante – ”Tiki Bom Bom”
 • Marco Masini – ”Il confronto”
 • Michele Zarrillo – ”Nell’estasi o nel fango”
 • Paolo Jannacci – ”Voglio parlarti adesso”
 • Piero Pelù – ”Gigante”
 • Pinguini Tattici Nucleari – ”Ringo Starr”
 • Rancore – ”Eden”
 • Raphael Gualazzi – ”Carioca”
 • Riccardo “Riki” Marcuzzo – ”Lo sappiamo entrambi”
 • Rita Pavone – “Niente (Resilienza74)”
 • Tosca – “Ho amato tutto”

 

Återkommande namn

I startfältet finns det som tidigare nämnt två namn som tävlat för Italien förut i det här sammanhanget. Det handlar om Raphael Gualazzi, som representerade Italien i Eurovision 2011 med låten Madness of Love (som kom tvåa) och Francesco Gabbani, som representerade Italien i Eurovision 2017 med låten Occidentali’s Karma (som blev sexa, om än att den var favorittippad att vinna). Bägge två är nu tillbaka igen i leken och hur det går den här gången återstår att se i början av februari.

Utöver dessa består startfältet av en hel del artister som också tävlat i San Remo tidigare år.

 

Upplägget för Italiens uttagning 2020

Italien utser som vanligt sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovision genom sin San Remo-festival, som i år (2020) går av stapeln mellan den 4:e och 8:e februari. Totalt blir det fem kvällar med musik, men det är bara i den avgörande finalen där vinnaren koras. Övriga kvällar hålls det i andra juryomröstningar, men dessa har ingen påverkan på själva slutresultatet.

 

Flera nyheter i programmet

Nytt för det här året är att RAI stängt dörren för andra artister än de i kategorin Campioni (Big Artists) att representera Italien i Eurovisionen. Ijfol, 2019, erbjöds två platser i startfältet från den nykomlingstävling (San Remo: Nuove Proposte) som också hålls, en kategori som gynnade fjolårsvinnaren Mahmood som klev in i startfältet från just den tävlingen. Någon ny nykomlings-uppföljare till honom är alltså inte aktuellt 2020. Under San Remo-veckan kommer det dock att hållas en mindre tävling för åtta tävlande, men ingen av dessa har alltså någon chans på att få finalbiljetten till Rotterdam.

En ytterligare nyhet för italienska säsongen 2020 är att RAI krävt av de utvalda Campioni-artisterna att de ska meddela inför programmet om de vill tävla för Italien i Eurovision 2020 eller inte. Skulle en artist som inte vill tävla i Rotterdam vinna finalen kommer RAI att få välja ut någon annan artist som vill åka.

När det gäller detta ska det sägas att sedan Italien kom tillbaka till Eurovision igen 2011, och San Remo återinfördes som uttagningsmetod, har det oftast blivit klart först efter själva finalavgörandet huruvida vinnaren vill tävla eller inte i stora Eurovision. Denna gång blir det förhoppningsvis känt inför om någon av finalisterna har kalla handen att tävla en gång till, fast då i Nederländerna och i maj månad.

 

24 istället för 22 tävlande

Sedan ska vi också säga att när artisterna presenterades några dagar tidigare fanns 22 namn listade. Sedan dess, nu när alla låttitlar har offentliggjorts, har startfältet utökats med ytterligare två tävlande. Så totalt är det 24 akter som kommer att göra upp om segern i årets San Remo-festival!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen