Här är finalstartfältet i Finlands UMK 2020

NATIONELLA UTTAGNING. Den 21:a januari 2020 presenterade finska TV-bolaget YLE vilka artister med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att göra upp om segern i årets UMK.

Nytt för 2020 års UMK är att YLE har valt att gå tillbaka till modellen att ha många artister med varsitt tävlingsbidrag, istället för att bara ha en artist som framför alla finalbidragen. Anledningen till återgången till den gamla modellen var att den fick mest röster i en undersökning som YLE genomförde i somras.

 

Vilka tävlar?

Bidragen som tävlar i år har valts ut efter en nationell antagning, och därefter lämnats i händerna på en expertjury på åtta personer. Juryns val blev (i bokstavsordning efter artistnamn):

 • Aksel Kankaanranta – ”Looking Back”
  Låtskrivare: Joonas Angeria, Whitney Phillips, Connor McDonough, Riley McDonough, Toby McDonough
 • Catharina Zühlke – ”Eternity”
  Låtskrivare: Marcia ”Misha” Sondeijker, Roel Rats, Josefine Myrberg, Henrik Tala, Catharina Zühlke
 • Erika Vikman – ”Cicciolina”
  Låtskrivare: Janne Rintala, Mika Laakkonen, Erika Vikman, Saskia Vanhalakka
 • F3M – ”Bananas”
  Låtskrivare: Olli Äkräs, Hanna Ollikainen, Rafael Elivuo
 • Sansa – ”Lover View”
  Låtskrivare: Sansa, Yotto, Anton Sonin
 • Tika – ”I Let My Heart Break”
  Låtskrivare: Neea Jokinen, Timo Oiva, Oliver@ i-One Music, Lotus Wang, Sami Tamminen, Kalle Mäkipelto

 

Enligt uppgifter kommer tävlingsbidragen att släppas i fullständiga studioversioner den 24:e januari samt 27:e till 31:a januari. YLE gör ett låtsläpp per dag.

 

Upplägg

UMK 2020 (även kallad Uuden Musiikin Kilpailuun, som på svenska översätts till Tävlingen för ny musik) kommer att avgöras genom en finalkväll den 7:e mars Mediapolis i staden Tammerfors. Duon Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen kommer att vara finalens programledare. YLE har utlovat att resultatet i programmet kommer att delas lika mellan tv-tittarna och internationella jurygrupper.

Till sist har YLE också informerat om att den lokal som finalen kommer att husera i har en begränsad yta, varför inga biljetter kommer att säljas. Men publik kommer att finnas på plats och för att vara på plats gäller det att registrera en plats via UMK:s hemsida. Detta startar från och med måndagen den 3:e februari.

 


 

Kommentera