Tre programledare i Norsk Melodi Grand Prixs jubileumssäsong 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. År 2020 firar Norges Eurovision-uttagning Norsk Melodi Grand Prix 60-årsjubileum, och förutom att programmet förlängs med fem heats inför finalen är det nu också bestämt att det blir tre programledare för alla sändningar.

 

Vilka fick jobbet?

De tre som fått jobbet är (på bilden, från vänster till höger) Kåre Magnus Bergh*, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase Den förstnämnde har varit programledare för Norsk MGP varje år sedan 2015, vilket gör detta hans sjätte säsong medan för både Ingrid och Ronny blir det premiär. Alla tre har stort intresse av MGP och har följt tävlingen sedan barnsben så det blir lite som en dröm som går i uppfyllelse, i alla fall för Ingrid och Ronny.

Denna trio kommer att vara programledare för samtliga fem heats och finalen, vilket avgörs från Trondheim på lördagar mellan den 11:e januari och 15:e februari. För första gången på över 30 år har NRK valt att flytta finalen från huvudstaden Oslo.

* Kåre Magnus Bergh har tidigare programlett Norsk Melodi Grand Prix tillsammans med Silya Nymoen (2015, 2016 och 2018), Line Elvsåshagen (2017) och senast 2019 med Heidi Ruud Ellingen. 2020 blir första gången som han får programleda mer än bara en finalkväll.

 

Hur blir det nya upplägget?

Sedan tidigare har det varit känt att NRK valt att göra stora förändringar i upplägget kring Norsk MGP. Detta med anledning av att programmet firar 60-årsjubileum. En av de stora nyheterna är att säsongen är förlängd med fem heats inför finalen, istället för att bara ha finalkväll (som varit fallet varje år sedan 2015).

I varje heat tävlar fyra bidrag om en plats i finalen, där det är tv-tittarna som själva får bestämma vilket bidrag som ska gå till final från respektive heat. Varje heat kommer att fokusera på artister från en specifik region i Norge. Totalt blir det alltså fem bidrag som kvalar in till finalen med tittarnas hjälp, det är dock bara hälften av startfältet.

Den andra hälften av startfältet, där också fem bidrag, har valts ut av en jury. Dessa bidrag slipper kvala och går således direkt till final utan att behöva passera gå.

 

När presenteras artisterna?

NRK har valt att hålla en mer hemlig metod när det kommer till att presentera startfältet i 2020 års Norsk MGP. Eftersom att heaten sänds på lördagar kommer NRK att presentera startfälten på följande specifika datum:

 

  • Början av januari*: juryns fem bidrag samt startfältet i första heatet.
  • 13 januari: startfältet i det andra heatet.
  • 20 januari: startfältet i det tredje heatet.
  • 27 januari: startfältet i det fjärde heatet.
  • 3 februari: startfältet i det femte heatet.

 

* Tidigare var datumet satt till den 3:e januari, men enligt ESCNorge.no kommer den att flyttas på ett antal dagar. Detta till följd av en tablåförändring. Exakt datum är inte känt (uppdaterat 29/12).

 


 

Kommentera