Här är artister & bidrag till Albaniens uttagning 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 19:e, 20:e och 22:a december kommer Albanien att välja sin Eurovision-representant till Rotterdam 2020 via uttagningen Festivali i Këngës 58. Sedan tidigare är det officiellt bekräftat vilka 20 artister som ska tävla, och först nu med två veckor före tävlingen har bidragens titlar och upphovspersoner meddelats.

Uppdatering 9/12: Nu har också låtarnas studioversioner släppts och vi länkar till dem här nedan.

 

Vilka tävlar denna gång?

Notera att startfältet nedan presenteras i bokstavsordning efter artistnamn (någon ev. fördelning inför semifinalerna är än så länge inte officiell):

 

Så gick urvalet till

Redan i oktober bekräftade det albanska nationella TV-bolaget RTSH vilka 20 artister som valts ut efter den allmänna antagningen. RTSH sade då att en kommitté hade gjort ett noggrant arbete med att lyssna igenom och slutligen välja ut de akter som de tyckt bäst om. Först nu, i skrivande stund två veckor före uttagningen äger rum, har RTSH via sitt Instagramkonto meddelat vad låtarna heter och vilka låtskrivare som står bakom. Dagen därpå släpptes också de officiella studioversionerna av bidragen.

Sedan artistpresentationen i oktober har det blivit en förändring i uppställningen, då Genc Tukiçi har fått en duettpartner i form av sångerskan Nadia. I övrigt inga ändringar.

 

Artister vi känner igen från tidigare FiK-upplagor

Som synes innehåller startfältet i 2019 års upplaga av Festivali i Këngës 58 både veteraner och debutanter. Några av de bekanta namn på artister som tävlat förut som vi känner igen är Bojken Lako, Era Rusi, Genc Tukiqi, Kamela Islamaj, Renis Gjoka, Tiri Gjoci och Valon Shehu. Dessutom finns en Eurovision-veteran med i startfältet, nämligen Olta Boka som representerade Albanien i Eurovision 2008 med låten Zemrën e lamë peng.

 

…och på låtkskrivarsidan

Där hittar vi också en rad intressanta namn, bland andra Eugent Bushpepa (representerade Albanien i Eurovision 2018) som gjort musiken till Valon Shehus bidrag samt Darko Dimitrov som gjort Era Rusi s bidrag. Darko var en av låtskrivarna bakom 2019 års Eurovision-succé ”Proud” som sångerskan Tamara Todevska tävlade med för Nordmakedonien 2019 och Albaniens ”I’m Alive” som sångerskan Elhaida Dani tävlade med 2015. Dessutom är låtskrivaren Adrian Hila den enda som lyckats få med två bidrag i startfältet! Sedan ska vi också tillägga att två artister, Bojken Lako och Elvana Gjata, har gjort sina egna bidrag medan övriga antingen gjort tillsammans med andra eller fått låtar av andra.

 

Gäster i finalen & dementirykten

Inför finalen har RTSH också utlovat gästbesök från åtminstone två välkända Eurovision-artister: 2019 års italienska representant Mahmood och 2018 års cypriotiska representant Eleni Foueira. Utöver det kommer det dyka upp fler överraskningar men vad det är och i vilken form är okänt…

Till sist vill vi också passa på att dementera de rykten som gått gällande flytten av Albaniens uttagning. Enligt de rykten som gått skulle festivalen flyttas till januari på grund av den jordbävningskatastrof som drabbade landet i slutet av november. Men någon flytt är inte aktuell utan Festivali i Këngës 58 äger rum som planerat den 19:e, 20:e och 22:a december!

 


 

Kommentera