Intervju med Zulueta inför P4 Nästa-finalen 2019

P4 NÄSTA 2019 – INTERVJU. Lördagen den 24:e augusti avgörs finalen i P4 Nästa 2019. En av finalisterna är bandet Zulueta som representerar P4 Värmland med bidraget ”King of the ocean”. Inför finalen fick vi oss en pratstund med dem där vi fick reda på mer om vilka de är som band och om deras tävlingsbidrag, men även var vi såklart nyfikna på hur det känns för dem att ha blivit utvalda att tävla i årets riksfinal!

 

Bildades på universitetet

Bandet Zulueta bildades under 2017 av Benjamin Edman och Linus Jonsheden som sedan hösten 2015 pluggat ihop på Karlstads universitet. De startade ett band eftersom de har ett gemensamt intresse för musik och låtskrivandet. Benjamin är bandets frontfigur, sångare och gitarrist och Linus spelar piano. En kort tid efter att bandet bildats anslöt ytterligare två personer: Sebastian Edman, som är basist och bror till Benjamin, och Arvid Josteus som är Zuluetas trummis.

– Zulueta är en clash mellan fyra tillsynes olika individer som var och en är en viktig förutsättning för soundet. Eftersom vi har influenser hämtade från olika generationer och erfarenheter så är vårt sound helt beroende av oss som individer och de preferenser vi tar med oss individuellt, säger bandet.

 

Deltog i Värmlands P4 Nästa-uttagning – och vann lokal uttagning

Sedan grabbarna i Zulueta började satsa på musiken på allvar har man släppt tre singlar med titlarna ”Wandering”, ”One Hit Wonder” och ”King of the ocean” (lyssna gärna på låtarna på deras Spotify-kanal). Den sistnämnda låten valde de att skicka in till 2019 års P4 Nästa-uttagning, dels för att de ville nå ut till nya målgrupper och sprida sin musik men även för att de tyckte att det kunde vara en rolig tävling att ställa upp i.

Bandet blev sedermera uttagna till den lokala uttagningen i Värmland, där de mötte fyra andra artister. Efter juryns och lyssnarnas dom gick de segrande i finalen och därefter blev det en spänd väntan inför beskedet om de skulle gå vidare till riksfinalen eller inte. Men svaret kunde inte vara mer glädjande för dem eftersom att riksjuryn valde ut deras bidrag som ett av de tävlande i Riksfinalen i Linköping.

– Det känns såklart helt otroligt kul! När man skriver musik så är det ju meningen att folk ska höra den. Detta innebär ju att fler personer och en helt ny grupp av människor får ta del av vår musik, säger bandmedlemmarna.

 

Hur skulle ni beskriva ert tävlingsbidrag ”King of the ocean”?

”King of the Ocean” handlar om känslan av utanförskap och är generellt en ganska normkritisk låt. Den handlar om en strävan efter tillhörighet och sammanhang i livet — att hitta tillbaka till sig själv. På ett sätt är det en tolkning av samtiden, där vi håller på att förlora oss själva i orimliga krav som vi ställer på oss själva, säger de.

 

Många personliga inspirationskällor

Bandmedlemmarna i Zulueta berättar för oss att de har många olika inspirationskällor. De nämner bland annat artister och band som The War On Drugs, Bob Dylan, Ryan Adams, Little Feat och John Mayer, men även personliga favoriter som Tinariwen, Brian Jonestown Massacre, Susto och D’Angelo.

– Den gemensamma nämnaren för de olika inspirationskällorna är nog i mångt och mycket att de alla har något att berätta och något som skaver, vilket lyser igenom i deras musik och skapar en slags genuinitet och integritet som vi också försöker eftersträva, säger bandet.

 

Vill göra ett bra framträdande i P4 Nästa

Förutom själva finalen i P4 Nästa, där en av startfältets tävlande kommer att få sin låt spelad i radion och testad på Svensktoppen senare i höst, så har ju också SVT ett bonuserbjudande till en av finalisterna, nämligen en artistplats i Melodifestivalen 2020. Vi är nyfikna på hur Zulueta ser på möjligheten att som band bli utvald till joker.

– Melodifestivalen är ju Sveriges största musiktävling, så det skulle så klart vara väldigt roligt och en stor ära om vi skulle få erbjudandet. Samtidigt har vi inte diskuterat den möjligheten så mycket. Först och främst ligger vårt fokus på att göra ett bra framträdande i P4 Nästa, säger de.

 

Avslutningsvis, vad är ni mest stolta över hittills?

– Vi är nog mest stolta över det faktum att vår musik uppskattas av olika typer av människor i olika åldersspann, att människor är beredda att aktivt lyssna på det som musiken har att berätta och tar det på allvar. Vi har inte hållit på så länge som Zulueta, men feedbacken har vart enormt bra både på låtarna vi släpper och de liveframträdanden vi gör. Det gör att vi känner att det är värt den tiden vi lägger ned på detta, säger bandmedlemmarna.

 

Med det så tackar vi så mycket för den här intervjun och önskar Zulueta stort lycka till i P4 Nästas final som avgörs i Linköping lördagen den 24:e augusti.

 


Fakta

 


 

Kommentera