Intervju med Hildur Höglind inför P4 Nästa-finalen 2019

P4 NÄSTA 2019 – INTERVJU. Lördagen den 24:e augusti avgörs finalen i P4 Nästa 2019. En av finalisterna är Hildur Höglind som representerar P4 Blekinge med bidraget ”Further apart”. Inför finalen fick vi oss en pratstund med Hildur om vem hon är som artist och om varför hon valde att delta i årets P4 Nästa.

 

Först och främst vill vi såklart gratulera till segern i den lokala P4-finalen i Blekinge i somras och sedan till att låten blev utvald av riksjuryn att tävla i den avgörande riksfinalen den 24:e augusti. Vi undrar hur det känns för henne att kommit hela vägen hit i P4 Nästa-sammanhanget.

– Det känns makalöst roligt! Jag ser fram emot finalen och repen mest, det är alltid himla roligt att få spela med ett grymt band, särskilt för mig som ofta spelar solo eller i duo, säger hon.

– Det är tillfredsställande att se konkreta resultat när man kämpar med något och att ta sig till Sverigefinal i P4 Nästa är ju väldigt konkret och ett klart steg framåt!, tillägger hon.

 

Har alltid hållit på med musiken

Hildur föddes i Texas där hennes föräldrar studerade jazz på universitet, så musiken och då framförallt jazzen har alltid funnits med hela tiden. Vid sju års ålder började Hildur spela fiol och på högstadiet började hon spela gitarr och började skriva egna låtar. Sedan dess har hon gjort mycket inom musiken som att uppträda, tävla, skriva musik etc.

– Mest stolt är jag nog över att jag är helt självständig. Jag skriver oftast låtarna själv, framför ofta min musik solo, gör allt från att boka spelningar, till att göra hemsida, designa omslag och promota nya släpp. Jag bokade också två turnéer i England 2015. Det är tungt, tar tid och pengar, men jag får bestämma allt och det är jag som tar besluten. Jag är inte beroende av någon annan, säger hon.

 

Indiepop och singer/songwriter

Nu i sommar släppte Hildur EP:n Take Off, som hon själv beskriver går mot ett mer poppigare alternativt indiepophåll, även om det är som singer/songwriter med gitarr som hon uppträder mest som. Den gemensamma nämnaren för hennes musik säger hon är att hon fokuserar mycket på textskrivandet.

– Jag vill att låten ska kunna sjungas a capella och ändå vara bra, bakom allt det producerade. Den ska hålla med bara text och melodi. För mig är det den största utmaningen, men också det roligaste med musiken, själva berättandet och låtskrivandet, säger hon.

 

Låt blev nominerad på internationell scen

Förra året (2018) tävlade Hildur i P4 Nästa med låtenSteal Her Away som hon vann Blekinges uttagning med. Tyvärr blev hon den gången inte vidareskickad till riksfinalen, men låten fick ändå viss spridning och då i ett internationellt sammanhang.

– Som en av fem låtar i världen blev låten nominerad i Independent Music Awards i kategorin Love Songs. Så det kändes superkul att den fick lite revansch på den internationella scenen!, säger hon.

 

Prövade lyckan igen och gick till Riksfinalen

I år, 2019, prövade Hildur att skicka in låten ”Further Apart” till P4 Nästa och kom åter med i Blekinge-uttagningen. Denna gång vann hon igen och är som tidigare bekant nu med i riksfinalen. Låten har hon gjort tillsammans med Joakim Buddee, som också har producerat låten.

– Vi skrev den i vintras och fortsatte skriva ett par låtar som till slut blev EPn Take Off som släpptes i somras, säger hon och tillägger att samarbetet har fått ett mycket bra gensvar, både i P4 Nästa men också på diverse bloggar och magasin både i Sverige och utomlands.

 

Vad skulle du säga att ”Further apart” handlar om?

”Further Apart” handlar om att långsamt glida ifrån någon man tidigare stått nära. Man vet att relationen är över, men klamrar sig fast av vana och nostalgi. Det kan vara svårt att slita sig, samtidigt som man känner att man kommer längre och längre ifrån varandra, säger Hildur.

 

Många känslor inför eventuell tävlan i Melodifestivalen 2020

Förutom själva finalen i P4 Nästa där en av startfältets tävlande kommer att få sin låt spelad i radion och testad på Svensktoppen senare i höst så har ju också SVT ett bonuserbjudande till en av finalisterna, nämligen en artistplats i Melodifestivalen 2020. Vi är såklart nyfikna på vad Hildur skulle känna om det blir hon som skulle få erbjudandet.

– Fantastiskt, spännande, läskigt, och alldeles, alldeles underbart. Det skulle vara så roligt att få vara med i hela processen och sätta ihop ett grymt nummer, något riktigt bra, säger hon.

 

Med det så tackar vi så mycket för den här intervjun och önskar Hildur Höglind stort lycka till i P4 Nästas final som avgörs i Linköping lördagen den 24:e augusti.

 


Fakta


 • Tävlingsbidrag
 • ”Further Apart”

 • P4-distrikt
 • Blekinge

 • Beskriv dig själv med tre ord
 • Inspirationsdriven, noggrann, svartvit

 • Personliga idoler
 • Det finns många artister som Hildur har som idoler men två av de hon nämner är Robyn och La Roux.
 • – Starka och välskrivna låtar, allt från större ämnen till livets små saker, poppigt, energigivande och otroligt välproducerat. Drivna kvinnor som gör sin egen grej i en svår bransch, säger hon.

 • Följ gärna Hildur Höglind i sociala medier:
 • Hemsida: hildurhoglind.com
 • Instagram: @hildurhoglind
 • Twitter: @HildurHoglind
 • Facebook: Hildur Höglind
 • Spotify

 


 

Kommentera