Vi tippar & tycker till inför finalen i Eurovision 2019

EUROVISION 2019 – FINALEN. Lördagen den 18:e maj avgörs finalen i Eurovision 2019, och inför den sändningen kommer ni få ta dela v våra personliga tippningar och topplistor för de länder som tävlar.

I år har vi valt att dela upp finaltippningarna i två kategorier. Först får var och en välja ut hur man gissar/tror hur länderna kommer att placera sig i finalen, och därefter listar vi vilka länder som var och en hade som favoriter.

 

Våra åsikter

Adrian


Personlig topp 10

 1. Sverige
 2. Australien
 3. Schweiz
 4. Nederländerna
 5. Island
 6. Grekland
 7. Malta
 8. Norge
 9. Spanien
 10. Cypern

Tippad topp 10

 1. Nederländerna
 2. Australien
 3. Sverige
 4. Schweiz
 5. Malta
 6. Island
 7. Italien
 8. Frankrike
 9. Azerbajdzjan
 10. Ryssland

 

Helhetskommentarer

Det har hittills varit en mycket underlig resa, detta Eurovision. Bidrag som jag verkligen trodde på inför repetitionerna, imponerade inte alls längre efter att jag sett deras liveframträdanden. Å andra sidan lyckades samtidigt andra bidrag kliva fram rejält – både i mina och i andras ögon. Australien tyckte jag tidigare var ett överdrivet excentriskt bidrag utan något minnesvärt innehåll, men i och med det drömliknande scenframträdandet – som passade bidraget perfekt – så har det blivit en vinnarkandidat för mig. Den stora favoriten sedan tidigare, Nederländerna, har fortfarande en väldigt berörande låt men föll rejält p.g.a. ett oerhört intetsägande och okarismatiskt framförande. För att vara ett så favorittippat bidrag så har jag svårt att förstå varför man inte lagt ner mer tid på scennumret?! Det var senast 1994 som vinnarartisten satt still vid ett piano och framförde sitt bidrag – och då var ju musiken faktiskt också levande och inte förinspelad som idag. Sveriges bidrag har blivit lite starkare i mina ögon, men det låter annorlunda nu p.g.a. bristen av förinspelad kör. John är dock, alltjämt, min favorit till att vinna och har det enda helhetskonceptet som faktiskt känns som en vinnare. Schweiz, Island och Grekland hade redan tidigare starka låtar – och scenframträdandena förändrade inte det faktumet. Dock så lyftes helheltsintrycket av dessa bidrag inte så mycket av scenframträdandena heller, vilket kanske borde ses som en miss då dessa bidrag hade kunnat blomstra upp rejält med lite häftiga scenkonster. Nåja. Azerbajdzjans Chingiz däremot lyckades imponera massor på mig, med sin robotdans – men låten räcker dessvärre fortfarande inte till enligt mig.

Men när allt kommer till kritan så är det Europa som avgör – och Nederländerna är nu en så stor oddsfavorit att det nästan blir meningslöst att spekulera om vinnaren. Man får knappt ens pengarna tillbaka på instatsen om Nederländerna vinner ikväll, och det är oerhört ovanligt att något bidrag har så låga odds. Inte ens Loreen hade det 2012! Med det sagt, så hade det alltså varit en skräll utan dess like om något annat bidrag vann istället – just nu är det Australien, Schweiz och Sverige som ses som de främsta utmanarna til segern (ger ca 6 gånger pengerna tillbaka enligt oddsen, vilket är löjligt mycket för att vara nästfavoriter). Därför hade det gått emot allt bättre vett att gissa på någon annan vinnare än Duncan ikväll, men samtidigt var han varken fansens eller spotify-lyssnarnas favorit. Det var istället Italiens Mahmood, som absolut lär gå bra ikväll. Emellertid kan nog i princip 2:a – 10:e plats gå till vem som helst just nu, så det lär iallafall bli spännande att se. Men jag äter upp min hatt om inte Tyskland och Israel återfinns i botten i år. Tveklöst jumbobidragen i startfältet!

 


Haris


Personlig topp 10

 1. Sverige
 2. Nederländerna
 3. Ryssland
 4. Island
 5. Azerbajdzjan
 6. Italien
 7. Norge
 8. Australien
 9. Danmark
 10. Tjeckien

Tippad topp 10

 1. Nederländerna
 2. Sverige
 3. Azerbajdzjan
 4. Ryssland
 5. Island
 6. Italien
 7. Schweiz
 8. Tjeckien
 9. Australien
 10. Cypern

 

Helhetskommentar

Då var vi framme vid den stora kvällen. En ny mästare ska utses. Detta är första gången sedan jag började följa Eurovision 1996 som Sverige är min favorit. Men jag är absolut charmad av John Lundvik och hans låt talar till mig så starkt. Jag blir bara så glad. Det var i praktiken omöjligt att göra en Topp 26 lista för mig, för jag tycker inte den hade gett en rättvis bild av vad jag egentligen tycker om bidragen. Därför valde jag att skära ner den till tio låtar som jag faktiskt gillar. Då flera av mina favoriter försvann i semifinalerna så fick Australien, Danmark och Tjeckien en plats på min Topp 10 till skillnad från listorna vi gör under veckorna. Alla anda är ”the usual suspects” så att säga.

Personligen tycker jag att det är näst intill omöjligt att tippa varje placering i tävlingen. Och egentligen är det bara den första som är intressant. Jag tror Nederländerna fixar det och tar hem segern efter nästan 45år av väntan. Bakom dem kommer vi nog se Sverige, Azerbajdzjan, Island, Ryssland, Italien och även länder som Schweiz, Cypern och Grekland kan hamna där i toppen. Att försöka gissa alla är lite som att spela på lotto. Jag tippar dock att Tjeckien hamnar lite högre än många tror, samt att Frankrike hamnar längre ner än tippat. Slutligen blir nog Tyskland sist. Det känns som en hopplös låt. Mitt hjärta ville sätta Sverige som etta, men hjärnan säger att detta blir Nederländernas afton.

 


Hollac16


Personlig topp 10

 1. Sverige
 2. Serbien
 3. Spanien
 4. Azerbajdzjan
 5. Nordmakedonien
 6. Tyskland
 7. Israel
 8. Norge
 9. Ryssland
 10. San Marino

Tippad topp 10

 1. Nederländerna
 2. Azerbajdzjan
 3. Sverige
 4. Island
 5. Schweiz
 6. Ryssland
 7. Australien
 8. Cypern
 9. Italien
 10. Frankrike

 

Helhetskommentar

Först och främst – Nederländerna tar hem det här. Jag har svårt att se att ett land som har nästan 50 procents vinstchans i oddsen plötsligt skulle falla till ens andra-, tredje-, fjärdeplats eller sämre än så. Att det hänt de senaste åren beror på att det varit sämre vinnare. Duncan är en säker artist som kommer att få mycket stöd. Han skulle kunna få mer poäng än vad Salvador fick 2017. Jag har dock fortfarande problem med att gilla själva helheten av låten. Det är fint och bra, men det fäster inte för mig. Jag tycker det finns fler låtar som är bättre än Nederländerna, men det är min åsikt.

Till själva topplistan då så har blir Sverige den låt jag sätter först. Det gör jag helt enkelt för att jag anser John Lundvik är den bästa artisten i år som har den överlägset bästa låten i det här startfältet. Han och The Mamas är i en klass för sig – världsklass! Sedan är jag glad att Serbien klarade sig vidare i tisdags, för egen del är det mer trist att Georgien åkte ut. I övrigt så finns det väldigt många bra bidrag i toppen, men jag tror få av dem kommer ha någon som helst chans på topplacering förutom då möjligen Sverige, Ryssland och Azerbajdzjan. Sedan kommer jag hålla alla tummar för att Slovenien kommer sist men tyvärr, den platsen aspireras nog mest av Tyskland.

När det gäller själva tippningen tycker jag det är svårt att välja ut vilka som kommer topp 10, för det känns som det är lite för många länder som aspirerar på dessa platser (även om det finns en hel del låtar där som jag själv inte gillar). Framförallt vem av Cypern och Schweiz som kommer gå bäst. Någon/några av dessa bidrag kommer att halka efter i resultatet, det är jag övertygad om. Jag tror t.ex. att Estland kommer hamna i botten, jag kan även tänka mig att Grekland kan falla lägre än vad jag själv satt. Sedan är det också svårbedömt var Big Five kommer att hamna, möjligen utom Tyskland som nog lär komma sist. Frankrike och Italien kommer nog i toppen, men med tanke på att Frankrike fallit ut de senaste två åren trots favorittippat i topp 5 så känns det väldigt osäkert. Samma sak med Italiens låt.

Till sist: Jag tror att Sverige eventuellt kan vinna juryröstningen men John lär nog komma betydligt lägre i tittarröstningen. Jag tror dock att han tar medalj, alternativt blir topp 5. Något annat än det kan det inte bli!

 


Lukas


Personlig topp 10

 1. Nederländerna
 2. Spanien
 3. Island
 4. Serbien
 5. Frankrike
 6. Storbritannien
 7. Ryssland
 8. Danmark
 9. Albanien
 10. Australien

Tippad topp 10

 1. Nederländerna
 2. Sverige
 3. Ryssland
 4. Grekland
 5. Australien
 6. Italien
 7. Schweiz
 8. Azerbajdzjan
 9. Island
 10. Frankrike

 

Helhetskommentar

Så var det dags för finalen till slut! Så vad ska jag säga om detta startfält? Tja det blandar och ger en del, men ett gissel jag upplevt har varit att jag i våra inför-guider gett 0 poäng till 5 länder, och alla dessa är i final. Å andra sidan har jag bara tappat en av mina favoriter i semin, samt att min stora favorit Nederländerna tippas vinna. Ska bli intressant att se om det blir så.

Dags att tippa finalen då! Under semifinalerna som varit nu så har jag ändå varit relativt duktig då jag fått vidare 17 av 20. Inte jätteilla med tanke på hur jag brukar prestera sett till det. Men sen är det ju såpass svårt att sia om finalen eftersom Eurovision är klart den mest ovissa tävlingen. Jag både hoppas och tror att Nederländerna kommer dra längsta strået, just för att det är en mycket fin och avskalad ballad som har störst chans att nå ut till en bred publik till skillnad från många av dess konkurrenter som känns mer nischade (även Sverige). Inom en stund får vi reda på vad som kommer hända.

 


Markus


Personlig topp 10

 1. Spanien
 2. San Marino
 3. Slovenien
 4. Island
 5. Norge
 6. Frankrike
 7. Schweiz
 8. Serbien
 9. Albanien
 10. Italien

Tippad topp 10

 1. Nederländerna
 2. Australien
 3. Frankrike
 4. Sverige
 5. Schweiz
 6. Italien
 7. Ryssland
 8. Island
 9. Norge
 10. Azerbajdzjan

 

Helhetskommentar

Till att börja med så tror jag tyvärr att tävlingen redan är avgjord och att Duncan Laurence från Nederländerna kommer att vinna hela Eurovision 2019. Det är förstås inget fel på honom eller på hans bidrag, men jag hade hellre sett att Spanien, San Marino, Slovenien, Island, Norge, Frankrike eller Schweiz hade vunnit. Framförallt så skulle jag vilja se fler icke-engelskspråkiga vinnare. Duncan verkar dock ha berört många med sitt budskap och sitt minimalistiska framträdande, dessutom har han överlägset lägst odds hos spelbolagen. Det skall till ett mirakel för att något annat land skall vinna.

Att pricka in exakt var varje enskilt land kommer att sluta är en mycket svår uppgift, men jag har en aning om vilka som kommer att hamna i den högra samt den vänsta sidan av poängtavlan på lördag. Jag bävar för att flera av mina favoriter kommer att floppa.

 


Robban


Personlig topp 10

 1. Sverige
 2. Schweiz
 3. Nederländerna
 4. Norge
 5. Italien
 6. Ryssland
 7. Estland
 8. Cypern
 9. Spanien
 10. Israel

Tippad topp 10

 1. Sverige
 2. Nederländerna
 3. Schweiz
 4. Ryssland
 5. Italien
 6. Island
 7. Frankrike
 8. Azerbajdzjan
 9. Cypern
 10. Grekland

 

Helhetskommentar

Efter två härliga semifinal-omgångar är vi nu framme vid den avgörande finalen. Vem ska ta över trofén efter Netta och Israel och samtidigt ta över stafettpinnen till värdskapet för 2020? Det kommer bli en grymt spännande final detta. Spelbolagen och experter tror ju att Nederländerna kommer ta hem detta tämligen enkelt, men jag är inte lika säker. Jag både tror och hoppas på att Sverige gör det, som i mitt tycke har en mycket bättre låt som känns mer direkt och en upplyftande och fartfylld (man får rysningar) även om jag avgudar Nederländernas mäktiga bidrag också. Skulle verkligen unna Nederländerna en ny seger efter 44 års väntan.

Sverige kan alltså vid en ny ESC-seger gå upp i delad ledning med Irland (7 segrar) och det skulle vara helt fantastiskt om vi avslutar 10-talet med tre stycken ESC-guldmedaljer.

Som vanligt är det några bidrag/länder man saknar i den här finalen. Jag tänker närmast på Ungern och Belgien, men startfältet är fyllt av godbitar som Schweiz som är min personliga favoriter efter Sverige och vidare gillar jag vårt grannland Norge och Italien, Estland och Cypern. Utöver min topplista så gillar jag en hel del andra bidrag också.

Vill ta tillfälle i akt att önska er läsare en festlig och trevlig kväll.

Happy Eurovision!

 

Kommentera gärna vilket land du själv tror kommer att ta hem segern i år!

 


 

Kommentera