Efter EBU-misstag: John Lundvik slutar på femte plats i Eurovision 2019

Arkivbild från Melodifestivalen. Foto: ESC-Panelen.

EUROVISION 2019. Efter finalen i Eurovision 2019 höjdes röster om att EBU möjligen räknat fel kring det vitryska diskade juryresultatet. Sagt och gjort, nu pudlar EBU och vilket gör att finalresultatet blir lite förändrat jämfört med hur det var i sändningen. Bland annat till Sveriges både för- och nackdel.

 

Vad har hänt?

I lördagens (läs: 18 maj) final i Eurovision 2019 blev det som bekant Nederländernas Duncan Laurence som vann, även om det blev en riktig röstningsrysare med tanke på att varken jurygrupper eller tv-tittarna var överens om vem som skulle vinna. I finalen diskvalificerades också Vitrysslands jury eftersom att medlemmar i den juryn hade gått ut i förtid och berättat hur de röstat i sin semifinal, vilket man inte får göra förrän alla tre shower är avklarade. Istället användes ett så kallat aggregerat resultat för deras jury, vilket i korthet innebär att EBU kikar på hur grannländerna röstat och sedan får ihop en ranking på det sättet.

Enligt den rankingen skulle Vitrysslands favoritlåt varit Israel, följt av Estland, Tyskland, Norge, Spanien, Storbritannien, San Marino, Serbien, Island och Australien. Alla dessa länder, utom Australien, låg på den bakre delen av resultatet (vilket bilden högst upp visar), och det var även föga oväntat att ett land som just Vitryssland skulle ha röstat så, när grannländerna inte gjorde det. Detta föranledde till att några fans började granska resultatet och ganska snabbt insåg de att något inte riktigt stämde. Kunde det vara så att de tio länder som fick poäng i själva verket var de tio länder som kom lägst hos ”juryn”?

EBU gjorde några dagar senare en granskning av detta tillsammans med sin telefonpartner Digame och funnit att man räknat fel. Därför justeras nu resultatet för vitryska juryn vilket föranleder till att det sker förändringar i en hel del slutplaceringar.

 

Så vad blir då resultatet av detta?

Till en början så förändras inget i totalresultatets topp 4, utan Nederländerna är fortfarande segrare med Italien som tvåa, Ryssland som trea och Schweiz som fyra. Vad som sedan är glädjande är att Sveriges John Lundvik går upp på en femteplats istället för att bli sexa. Norge åker därmed ned en placering. Detta sker till trots att Nordmakedonien nu vinner juryröstningen – vilket är trist för John men samtidigt är glädjande för Nordmakedonien eftersom det är första gången det går så här bra för dem. Förutom det så får deras sångerska Tamara även en placering högre i totalen – 7:a istället för 8:a!

 

Andra länder som får förändrade placeringar:

– Värdlandet Israel slutar på noll poäng i juryröstningen, dvs. sist, men får ändå sina 35 poäng av tittarna. Så Kobi Marimi slutar alltså inte sist i totaltabellen.

Spanien, som tidigare blev sist i juryröstningen, slutar på näst sista plats i juryns resultat med 1 poäng. Med sina 53 tittarpoäng blir man fortfarande kvar på 22:a plats totalt sett.

Frankrike och Slovenien åker ned varsin placering medan Cypern och Malta åker upp lika många. Cypern blir nu 13:e bästa och hamnar således på den vänstra delen av totaltabellen. I och med det gör Frankrike sist sämsta slutresultat på fem år!

Albanien åker upp en placering medan Serbien åker ned en placering. Detta för att Serbien förlorar tre poäng, medan Albaniens totalsumma är oförändrad.

San Marino förlorar fyra poäng av juryn, men de åker trots det upp en placering i totaltabellen (19:e istället för 20:e). Detta för att Estland (som var före dem i tabellen) förlorar 10 poäng från Vitrysslands jury och tappar därför en placering.

Tyskland och Vitryssland byter plats med varandra i bottens total, vilket gör att Tyskland nu är näst sist totalt sett. Vilket de också var i 2017 års tävling. Med andra ord är man nu tillbaka på gamla meriter igen…

 

Så här blir den nya totaltabellen

Resultatet plats 1-26 (med den gamla totalsumman inom parentes):


 • 1. Nederländerna, 498 p (492p)
 • 2. Italien, 472 p (465 p)
 • 3. Ryssland, 370 p (369 p)
 • 4. Schweiz, 364 p (360 p)
 • 5. Sverige, 334 p (332 p)
 • 6. Norge, 331 p (338 p)
 • 7. Nordmakedonien, 305 p (295 p)
 • 8. Azerbajdzjan, 302 p (297 p)
 • 9. Australien, 284 p (285 p)
 • 10. Island, 232 p (234 p)
 • 11. Tjeckien, 157 p (157 p)
 • 12. Danmark, 120 p (120 p)
 • 13. Cypern, 109 p (101 p)
 • 14. Malta, 107 p (95 p)
 • 15. Slovenien, 105 p (105 p)
 • 16. Frankrike, 105 p (105 p)
 • 17. Albanien, 90 p (90 p)
 • 18. Serbien, 89 p (92 p)
 • 19. San Marino, 77 p (81 p)
 • 19. Estland, 76 p (86 p)
 • 21. Grekland, 74 p (71 p)
 • 22. Spanien, 54 p (60 p)
 • 23. Israel, 35 p (47 p)
 • 24. Vitryssland, 31 p (31 p)
 • 25. Tyskland, 24 p (32 p)
 • 26. Storbritannien, 11 p (16 p)

 

Kommentera gärna vad du tycker om detta resultat!

 


 

Kommentera