Eurovision 2019: Vitryska juryn diskades i finalen


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Foto: EBU (skärmdump från SVT Play).

EUROVISION 2019. Efter att årets Eurovision-final var avklarad kom beskedet från EBU att den vitryska juryns resultat i finalen diskvalificerats. Detta sedan man läckt ut hur man röstade i den första semifinalen.

 

En del uppmärksammade nog (efter att SVT:s kommentatorer påpekat det) att Vitrysslands jury röstade väldigt annorlunda jämfört med alla andra länder. Istället för att lägga sina röster på de låtar som låg i toppen (vilket många andra länder gjorde) så gavs samtliga poäng, utom en, till länderna som låg sämst till i resultatet. Detta berodde på att landets ursprungsresultat diskvalificerats efter att medlemmar i juryn gått ut offentligt med hur de röstat i sin semifinal.

På grund av detta kom Vitrysslands resultat i finalen att bygga på ett slumpmässigt urval av juryrankingar från andra länder som brukar rösta mest likt det land som diskvalificerats från sin röstning, i det här fallet Vitryssland.

Den vitryska juryns 12:a gick således till värdlandet Israel, som för övrigt var den enda poäng Israel fick från juryerna.

 

Ett regelbrott

I Eurovision Song Contest finns det strikta regler för hur röstningen ska gå till. Bland annat finns det en punkt i reglerna som säger att man får inte avslöja något om hur man röstat förrän finalen är avklarad. Annars begår man ett regelbrott.

EBU har rätt att diskvalificera enskilda jurymedlemmar och hela jurygrupper som eventuellt bryter mot regelverket, likaså kan även tittarröstningen i länder underkännas av EBU. I sådant läge ska ett slumpmässigt urval av länder väljas ut som blir det landets slutresultat.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen