Tips på andra länders “Inför Eurovision”-serier 2019

PANELEN TIPSAR. April innebär förberedelsemånad inför Eurovisionen med bland annat Eurovision Pre Partyn och tyckande om låtarna. Förutom vår egen Inför-guide som kommer igång nu i mitten av denna månad så tänkte vi tipsa om andra länder som kör liknande serier fast i TV-programsform.

Innan vi drar igång om detta tänkte vi bara säga att SVT har hintat via sin tittarservice att någons slags Inför-serie kommer att gå i år, vilket i så fall skulle bli första gången på tre år som man gör en sådan serie. Dock vet vi inte i vilken omfattning de tänker sig så vi avvaktar tills vidare info dyker upp.

Nedan presenteras de Inför-serier som är bekräftade kommer att äga rum/äger rum under april och början av maj.

 

Finland: De Eurovisa (på finlandssvenska)

Finlandssvenska Inför-programmet De Eurovisa är tillbaka och kör nu sin åttonde säsong! Programmet sänds på fredagskvällar i finska Yle Teema Fem och Yle TV2 mellan den 5:e april och 10:e maj med duon Eva Frantz och Johan Lindroos som programledare. Programmet finns även på YLE:s Play-kanal och för dig som inte bor eller befinner dig i Finland så går det att se på svenskt territorium!

Nytt för det här året är att Eva och Johan bara bjuder in en gäst per program, men det är fortsatt poäng som delas ut på skalan 1-10. Följande gäster deltar:

 

  • 5 april: skådespelaren Christoffer Strandberg
  • 12 april: musikjournalisten Kjell Simosas
  • 19 april: artisten Tika Sevón-Liljegren
  • 26 april: låtskrivaren Andrea Eklund
  • 3 maj: forskaren Maïmouna Jagne-Soreau
  • 10 maj: artisten/skådespelaren Markus Lytts

 

Notera att YLE väljer att släppa respektive program en dag före sändning. Länkade avsnitt har redan sänts.

 

 

Island: Alla leið (på isländska)

Island fortsätter med sin inför-serie Alla leið under ledning av Felix Bergsson och hans två panelkollegor Helga Möller och Karitas Harpa Davíðsdóttir. Under totalt fem avsnitt, med start den 13:e april, kommer de tillsammans med inbjudna gäster tycka till om bidragen som tävlar i årets Eurovision. Vi har dock inte kunnat hitta någon information om vilka gäster som är aktuella för serien.

Resterande avsnitt i serien sänds den 20:e april, 27:e april, 4:e maj och 11:e maj. Notera att de två första avsnitten sänds kl. 21:20 (isländsk tid), medan de tre sista avsnitten sänds kl. 19:45 (isländsk tid).

 

 

Norge: Adresse Tel Aviv (på norska)

Även NRK kör på sin storstilade serie ”Adresse” som i år följs av ”Tel Aviv” – platsen där Eurovision 2019 ska äga rum. Precis som ifjol är det en inbjuden panel som ska bedöma låtarna under ledning av Marte Stokstad (som även var programledare ifjol). Programmen sänds i NRK1 under fyra lördagar: 13 april, 27 april, 4 maj och 11 maj. Det är således en veckas uppehåll mellan första och andra programmet.

NRK:s panel består detta år av Ingeborg Heldal (redaktör), Per Sundnes (tidigare norsk delegationschef), Stian ”Staysman” Thorbjørnsen (artist och programledare), Ulrikke Brandstorp (finalist i Norsk MGP) samt Morten Hegseth (journalist).

Notera även att Morten Hegseth sitter med i de två första programmen och sedan byts han ut av Stian ”Staysman” Thorbjørnsen i de två sista avsnitten.

 

 

Tyskland: ESC-Songchecks 2019 (på tyska)

Ifjol kunde vi se tyska NDR göra sina Inför-program, och så blir det även i år 2019. De två profilerna Alina Stiegler och Stefan Spiegel, som bägge var med i programmen ifjol, går igenom och betygsätter låtarna tillsammans med en panel. Dock kommer de inte att bedöma det tyska bidraget.

Den tyska Inför-serien sänds den 12:e, 14:e, 16:e och 18:e april och man följer i alla fall ordningen från semifinalerna. I varje program visas även ett eller två av de direktkvalificerade bidragen.

 


 

Kommentera